Vil fullføre Scana-oppkjøp
Namibiske MIG Finance har engasjert Deutsche Bank for å fullføre finansieringen av sitt Scana-bud. Et kritisk steg, mener styrelederen.

Namibiske MIG Finance har gjennom HydroCarb Namibia Energy Corporation hyret inn Deutsche Bank for å fullføre finansieringen av budet på Scana på kurs 4 kroner, går det frem av en børsmelding onsdag.
Kapitalinnhentingen vil ta 5-7 dager.
Sands er hentet inn som juridisk rådgiver.
Scana stiger onsdag ettermiddag 4 prosent til 3,42 kroner på Oslo Børs. Dermed ligger kursen 17 prosent under budet fra afrikanerne som ble kjent for en måned siden.
Ordknapp sjef
Ifølge børsmeldingen den gang er budet betinget av minst 90 prosent aksept og enstemmig anbefaling fra styret. En drøy uke senere, under Pareto-konferansen i Holmenkollen, var Scana-sjef Pål Selvik ordknapp da Finansavisen konfronterte han med budet.
I etterkant av budet har mange stusset over hvem som egentlig står bak, og på aksjeforumene har en rekke spørsmål blusset opp om dette er en seriøs aktør – med et seriøst bud.
– Det har vi forståelse for, men foreløpig har vi ikke flere kommentarer enn det vi har sagt i børsmeldingen. Vi vil komme tilbake til markedet når vi har noe mer å fortelle, svarte Selvik.
I forbindelse med børsmeldingen onsdag har Finansavisen sendt toppsjefen en rekke oppfølgingsspørsmål. Selvik er imidlertid like ordknapp nå, som han var da budet ble kjent.
«Dette er en prosess som fortsatt pågår, og vi kan derfor ikke kommentere eventuelle utfall på nåværende tidspunkt. Oslo Børs og markedet vil være første mottaker ved eventuell oppdatering fra selskapets side,» skriver han i en e-post.
– Et kritisk steg
Styreleder og toppsjef i MIG, Sedi Gasoeb, karakteriserer et eventuelt Scana-oppkjøp som «et kritisk steg» i utnyttelsen av norsk ekspertise for å fremme energiprosjekter i det sørlige Afrika.
– Namibia er i en tidlig fase av å iverksette sin energistrategi, mens Norge har lyktes med å etablere en energimiks som omfatter vannkraft, olje og gass, solenergi, vindkraft og energilagring. Norges omfattende erfaring med å utvikle en bærekraftig energiinfrastruktur gir det sørlige Afrika en unik mulighet, sier han ifølge onsdagens børsmelding.
I meldingen heter det også at Gaesob har lagt frem en «visjonær» strategi for samarbeid mellom Norge og Namibia. Hva dette innebærer vil ikke Selvik kommentere.
«Når det gjelder informasjon og budskap i pressemelding fra MIG, er dette noe som er kommunisert fra MIG sin side, og eventuelle spørsmål til innholdet må derfor rettes til dem,» fortsetter han i e-posten.
Utsatt betaling
I børsmeldingen der budet ble kjent kom det også frem at Scana-datteren PSW Technology har godkjent en utsettelse på 10 prosent forskuddsbetaling for det potensielle salget av en «capping stack» til MIG. «Capping stack» er en kontrollmekanisme som skal stoppe strømmen av hydrokarboner fra en brønn ved en eventuell «blowout.»
Forskuddsbetalingen vil skje i løpet av oktober.
MIG-budet på Scana ble sendt ut etter at PSW Technology hadde inngått en intensjonsavtale med MIG om «capping stack»-salget. Blir avtalen inngått, dreier det seg ifølge selskapet om en stor kontrakt, som de selv definerer som en kontrakt til over 150 millioner kroner.