<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hydro dropper batterier og grønt hydrogen

Hydro faser ut forretningsenhetene Battery og Havrand. Samtidig skal selskapet forbedre driften med nye 6,5 milliarder kroner innen 2030.

Publisert 27. nov.
Oppdatert 27. nov.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 664 ord
Article lead
lead
GODT OPPMØTE: Hydro-sjef Eivind Kallevik hadde invitert godt over 100 analytikere og investorer til kapitalmarkedsdag i London. Her er han under fjorårets kapitalmarkedsdag. FOTO: Iván Kverme
GODT OPPMØTE: Hydro-sjef Eivind Kallevik hadde invitert godt over 100 analytikere og investorer til kapitalmarkedsdag i London. Her er han under fjorårets kapitalmarkedsdag. FOTO: Iván Kverme

Da den grønne bølgen tok helt av for noen år siden, skrøt Hydro i flere sammenhenger av at de var Norges største batteriselskap. Det skortet heller ikke på ambisjonene om å bli en av de virkelig store batteriaktørene i Europa. 

I november 2020 ble det kjent at Hydro, sammen med Equinor og Panasonic, skulle undersøke muligheten for å bygge en gigantisk batterifabrikk i Norge. Det tok imidlertid bare et år før de tre storkonsernene skrinla planene. 

Selv om Hydro fortsatt er involvert i flere batteriprosjekter, kom det frem på onsdagens kapitalmarkedsdag at selskapets batterieventyr nå er over.

«For å rendyrke satsingen på Hydros strategi frem mot 2030, og på bakgrunn av krevende markedsforhold for batterier og grønt hydrogen, vil batterimaterialer og grønt hydrogen ikke lenger være strategiske vekstområder for Hydro, og det vil ikke allokeres mer kapital til disse virksomhetene. Forretningsenhetene Battery og Havrand vil derfor fases ut,» står det i børsmeldingen.

Seks prosjekter

Den seneste tiden har ikke Hydro snakket så mye om de forskjellige batterisatsingene. I fjorårets årsrapport blir imidlertid seks store og små engasjementer nevnt. 

For det første sitter Hydro med 0,6 prosent av aksjene i den svenske gigantsatsingen Northvolt. Da selskapet snuste på en børsnotering i fjor høst, var det snakk om en av Europas største børsnoteringer, med en markedsverdi på 20 milliarder dollar. 

I så fall ville Hydro sittet med milliardverdier i Northvolt. I stedet har selskapet kollapset og i forrige uke ble det søkt om konkursbeskyttelse i USA.

Hydro var også en av tre eiere i Vianode, som har planer om å produsere anodegrafitt til batterier. Dette er opprinnelig et Elkem-prosjekt, og det ble feiret med kake og store ord da Hydro og Altor kom inn på eiersiden våren 2022.  

I mars i år trakk Elkem seg ut av prosjektet og nylig gjorde Hydro det samme.

Vil støtte Hydrovolt

Hydro sitter også på en stor eierpost i Hydrovolt, som ble etablert sammen med Northvolt i 2020. Dette selskapet skal resirkulere batterier, og har i dag et anlegg i Fredrikstad. I sommer ble det kjent at Hydrovolt også ønsker å utvide virksomheten til Frankrike. 

Northvolts økonomiske problemer har gjort at pengekranen derfra er stengt. Det har medført til at Hydros eierandel i Hydrovolt økte fra 50 til 62 prosent i løpet av tredje kvartal.

«I dag er det Hydro som finansierer driften av Hydrovolt, og vi jobber med å få på plass en langsiktig finansiering av selskapet,» sa informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til Finansavisen nylig.

På kapitalmarkedsdagen opplyste Hydro at de vil fortsette å støtte Hydrovolt som industriell eier, i tett samarbeid med resirkuleringsvirksomheten og strategiske partnere. Når det gjelder deres satsing på grønt hydrogen, som foregår i datterselskapet Havrand, vil Hydro kun fortsette å teste teknologien ved resirkuleringsanlegget i Høyanger for intern avkarbonisering.

– Hydro har et solid grunnlag for å utnytte muligheter til langsiktig verdiskaping i aluminiummarkedet. For å styrke vår posisjon som ledende leverandør av aluminiumløsninger med høy kvalitet og lavt karboninnhold, fokuserer vi nå mer på strategisk kapitalallokering, lanserer et nytt forbedringsprogram frem mot 2030 og øker innsatsen på lønnsom vekst gjennom hele verdikjeden, sier konsernsjef Eivind Kallevik i Hydro.

Aluminiumsgiganten har de seneste årene lansert en rekke forbedringsprogrammer. I fjorårets årsrapport står det at akkumulerte forbedringer siden 2018 er på 8,8 milliarder kroner årlig. Nå lanserer selskapet nok et program som skal gi resultatforbedringer på nye 6,5 milliarder kroner innen 2030.

Store tap

De tre siste batterisatsingene til Hydro er i nederlandske E-Magy, der det er investert 5 millioner euro. Selskapet utvikler silisiumanodematerialer. I tillegg har Hydro en eierandel på 12 prosent i Lithium de France, som utvikler teknologi for å produsere varme og litium fra varme saltvannskilder under bakken.

Hydros siste batteriengasjement er en eierandel på 24 prosent i Corvus Energy. Dette batteriselskapet jobber med å elektrifisere maritim sektor, og er med sine fabrikker i Norge, Canada og USA verdensledende på sine batterisystemer.

Selv om Corvus Energy har levert sterk underliggende vekst de seneste årene, er lønnsomheten elendig. I fjor omsatte selskapet for 983 millioner kroner, med et resultat før skatt på minus 275 millioner.