Gründer: Kastet ut Northug og fikk supervekst

Carsten Fongen kjøpte ut Petter Northug akkurat da speilbrillene ble en suksess i USA. Nå rykker gründeren ut i Europa med kraftig salgsvekst og skyhøye marginer i bagasjen.

Publisert 9. juni
Article lead
+ mer
lead
SKILLSMISSESUKSESS: Carsten Fongen (t.v.) kjøpte ut Petter Northug til kostpris. Deretter tok brillesalget av, og nå renner millionene inn for TriEye. Foto: Finansavisen / NTB
SKILLSMISSESUKSESS: Carsten Fongen (t.v.) kjøpte ut Petter Northug til kostpris. Deretter tok brillesalget av, og nå renner millionene inn for TriEye. Foto: Finansavisen / NTB

For snart ti år siden ble Carsten Fongen påkjørt bakfra på sykkeltur. Mens han lå blodig i grusen kom ideen om en sykkelbrille med integrert speil slik at han kunne se bakover uten å ta øynene vekk fra veien foran. Samme kveld begynte han å tegne.

I fjor skjøt salget fart i USA. Fongen doblet salget av speilbriller til 10.000 enheter i 50 land, og omsatte for 12,5 millioner kroner. Med en varekostnad på 1,7 millioner kroner satt han igjen med 1,5 millioner i overskudd. Nå har han akkurat startet markedsføringen i Norge, og skal ut i hele Europa.

SYKKELBRILLE: Speil på én side. Foto: TriEye

– Målet på 18 millioner i år med resultat på 3–4 millioner er konservativt. I 2026 har vi et budsjett på 28 millioner, og et resultat på 6–7 millioner. I løpet av to til tre år skal vi til 40 og 50 millioner, sier Fongen.

I 2022 gikk han i kompaniskap med Petter Northug og Jon Inge Gullikstad, som gikk inn på eiersiden med 10 prosent, men i fjor rykket Fongen fra dem.

– Northug og Gullikstad er ikke aksjonærer lenger. Vi trodde at det skulle være flere synergier, men det viste seg vanskelig av flere årsaker, så allerede i fjor sommer ble de løst ut på samme betingelser som de kom inn, sier Fongen.

TriEye

(Mill. kr) 2024 2023
Driftsinntekter 12,5 5,2
Driftsresultat 2,1 −0,8
Resultat før skatt 1,5 −0,8
Årsresultat 1,5 −0,8

Northug gikk ut i null

Nå jobber han imidlertid med å få inn andre investorer i selskapet.

– Vi har planlagt emisjon på mellom 4 og 6 millioner kroner i august, hvorav 2 millioner blir i form av konvertering av gjeld.

– Bakgrunnen for det er et ønske om noe større muskler slik at vi kan skalere enda tøffere og vokse enda raskere. Vi solgte vel 10.000 briller worldwide i fjor, samtidig ble det ble solgt 100.000.000 sykler. Potensialet er med andre ord stort.

SOLGTE FØR SUKSESSEN: Petter Northug eide 7,5 prosent av TriEye, men solgte seg ut i fjor, og fikk tilbake innsatsen, før salget tok av. Foto: NTB

– Vi får mye positive kommentarer, deriblant én på Facebook som mente TriEye hadde reddet livet hans. Og i går var det en dame i Afrika, som sykler 20.000 kilometer i året, som ikke kunne forestille seg å sykle uten våre briller. Dette er ikke lenger tro og håp, men faktiske resultater, sier Fongen.

Bak veksten og økt omsetning ligger en tilsvarende økt markedsføring.

– Når vi øker omsetningen med 50 prosent fra 2024 til 2025 så øker også vår online markedsføringskostnad med 50 prosent. Vi har en return on ad spend på mellom 3 og 4, som betyr at én krone i markedsføring gir 3 til 4 kroner i økt omsetning, sier Fongen.

– Tjener dere penger i år?

– Ja. Vi hadde et driftsresultat på 2 millioner i fjor, så vi regner med at vi ender på 3 til 3,5 millioner i år. Dette er en veldig stabil og forutsigbar forretning ettersom 95 prosent av salget er til konsument, og dermed er en konsekvens av vår egen markedsføring. Vi er ikke avhengige av store enkeltkunder eller distributører, men har selv kontroll fra fabrikk til kunde.

Fikk idé etter ulykke

Den første prototypen fra 2016 laget Fongen ved å ta ut glasset av en vanlig sportsbrille, og montere speil ved hjelp av ståltråd. På veien har han fått en halv million kroner i starthjelp og én million i lån fra Innovasjon Norge. Dertil har en svensk eiendomsmilliardær lånt inn 5 millioner kroner.

Brillene produseres i Kina til en kostpris på en tidel av utsalgsprisen på nett. Speilkomponenten justeres lett med fingeren, og er ikke dyrere enn et par dollar, hvilket gjør at Fongen kan selge spesialbrillen til samme pris som en hvilken som helst annen sportsbrille.

På TriEyes nettside ligger det tre sykkelmodeller til priser mellom 1.079 kroner og 1.927 kroner. Robrillene er priset på samme nivå selv om de har speil på begge sider. 

ROBRILLE: Speil på begge sider. Foto: TriEye

Regnskapet for 2024 viser en omsetning på 12,5 millioner kroner hvorav varekostnaden kun utgjør 1,7 millioner.

– Hittil har vi kun markedsført oss i USA, men for tre uker siden begynte vi også å markedsføre oss i Norge. Markedsføringen i USA har imidlertid gjort oss synlige for andre, hvilket er årsaken til at vi har salg i så mange land, sier Fongen.

– Vi har akkurat fått på plass en distribusjonspartner i Tyskland. Tidligere har vi sendt direkte til sluttbruker fra fabrikk i Kina, mens vi i USA selger fra amerikansk lager.

Lavere prising

I et sterkt investormarked ble TriEye priset til 43 millioner kroner i forbindelse med et forsøk på emisjon i 2012. Til tross for suksess er prisingen tatt ned nå.

– Vi har fått en verdivurdering som ikke er spikret med Folkeinvest, men den gir en verdi på 30 millioner som vi mener er riktig i dagens marked. Det er litt lavere enn forrige gang selv om vi da ikke hadde noen ting å vise til. Nå har vi flere år med resultater og patenter i USA, Japan og de fleste land i Europa, sier Fongen.

– Kanskje er vi der om noen år at det er allment akseptert at de beste sykkelbrillene på markedet har integrert speil i glasset, og at enhver velassortert sykkelbutikk worldwide har våre briller på disken.

– Vi har fokusert mye på sykkel, men roere er i ferd med å bli en stor kundegruppe for oss. Beach rowing blir olympisk gren i 2028. I beach rowing ror man rundt bøyer og hindringer, og da er speil et must. Leverandøren av den olympiske OL-båten for mange europeiske land er en av flere som distribuerer robriller for oss. Robrillen er lik sykkelbrillen, men med to litt større speil.

60 prosent av omsetningen er salg via egen nettbutikk, 30 prosent via Amazon, og enn så lenge er kun 10 prosent via andre kanaler, men Fongen ser for seg at andre kanaler vil øke til rundt 50 prosent av salget.

Industri

Informasjon om bruk av AI