<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

CMS Kluge vant over tysk storbank

Høyesteretts ankeutvalg har valgt å ikke fremme anken fra Deutsche Bank, og dermed blir dommen fra lagmannsretten stående. 

Publisert 7. mars 2023 kl. 13.05
Oppdatert 7. mars 2023 klokken 14.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 629 ord
FRIKJENNER CMS KLUGE: Høyesterett fremmer ikke anken fra Deutsche Bank. Foto: NTB

Advokatfirmaet CMS Kluge har gjennom flere år vært i en pengekravstvist med den tyske storbanken, etter at CMS Kluge hadde representert milliardæren Alexander Vik i en langvarig feide dem. Men nå virker endelig punktum å være satt etter at Høyesteretts ankeutvalg mandag bestemte at saken ikke skal fremmes.

Bakgrunnen for tvisten var at investoren kranglet med Deutsche Bank om hvem som har ansvaret for et milliardtap på en valutahandel fra 2008. 

VANT FREM: Andreas Nordby i Arntzen de Besche representerte CMS Kluge. Foto: Iván Kverme

I 2013 ble Vik og hans selskap Sebastian Holdings i engelsk rett dømt til å betale den tyske storbanken 289 millioner dollar, men Deutsche Bank fikk ikke pengene sine før i 2019 etter et tvangssalg av Viks norske IT-selskap Confirmit til oppkjøpsfondet Verdane. 

Banken skal likevel ha gått på et tap på rundt 3,9 millioner dollar, og det er dette tapet – med forsinkelsesrenter – som Deutsche Bank mener at CMS Kluge Advokatfirma, advokat og partner Hans Ingvald Stensholdt og forsikringsselskapet Tryg må betale for. 

Tapte i to rettsrunder

I første runde, som gikk i tingretten i Oslo i desember 2021, ble Stensholdt, CMS Kluge og Tryg Forsikring frikjent. I tillegg måtte tyskerne punge ut 1,7 millioner kroner i saksomkostninger. 

I november gikk Deutsche Bank på nok et nederlag og Borgarting lagmannsrett forkastet anken deres. Da ble saksomkostningene satt til 1,5 millioner kroner. Ifølge lagmannsretten skal det mye til før en advokat pådrar seg ansvar overfor en klients motpart, og kom til at ingen av de forholdene banken hadde påberopt ga grunnlag for å karakterisere CMS Kluges atferd som rettsstridig og ansvarsbetingende.

– MÅ AKSEPTERE UTFALLET: Advokat Magnus Hellesylt fra Wiersholm representerte Deutsche Bank. Wiersholm

«Selv om det skulle være slik at Stensholdts fremgangsmåte for å få slettet utlegget ikke var i samsvar med tvangsfullbyrdelsesloven, er det vanskelig å se at han kan klandres for sin handlemåte», heter det i dommen fra lagmannsretten. 

Etter at Høyesteretts ankeutvalg valgte å ikke fremme anken, anser Magnus Hellesylt fra Wiersholm, som representerte Deutche Bank, saken som ferdig.

– Saken er ferdig, og det må vi bare akseptere, sier Hellesylt til Finansavisen.

Andreas B. Nordby fra Arntzen de Besche representerte CMS Kluge, og har ikke noe behov for å kommentere saken utover at det er fint å få den avsluttet.  

Slettet utleggspant

Bakgrunnen til at tyskerne mener at CMS Kluge må betale er et utleggspant som Deutsche Bank hadde i Confirmit-aksjer. Alexander Vik hadde på denne tiden overført alle Confirmit-aksjene til sin far Erik Martin Vik, men namsfogden mente det var sannsynlig at Sebastian Holdings var den reelle eier av aksjene, og gjennomførte utlegget.

Erik Vik klaget inn saken til Oslo byfogdembete, men Deutsche Bank fikk medhold. Vik anket og fikk opphevet utlegget i lagmannsretten i 2018. Etter denne kjennelsen henvendte Stensholdt seg direkte til kontofører og Verdipapirsentralen, som slettet utleggspantet med en gang.

Kjennelsen var imidlertid ikke rettskraftig, og i mai 2019 ble det endelig avgjort at det var Deutsche Bank som hadde fått medhold.

Det kom det som en stor overraskelse på Deutsche Bank da banken oppdaget at utleggspantet var slettet. Da var tvangssalget av Confirmit-aksjene allerede i gang, og ifølge banken medførte nyheten om slettingen at kjøperen Verdane reduserte budet sitt med 5 millioner dollar.

Det er dette beløpet, minus et rettsforlik med Verdipapirsentralen, som tyskerne krevde erstattet i retten.