<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Antall konkurser på vei mot rekordnivå

Ferske tall viser en kraftig økning i antall konkurser i årets første fire måneder.

  Publisert 3. mai 2023 kl. 09.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 424 ord
  TØFFERE TIDER: Her fra handlegaten Karl Johan. Spesielt detaljhandelen rammes hardt. Foto: Iván Kverme

  Antallet bedrifter som har måttet stenge dørene i årets fire første måneder økte med hele 34,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

  April var første måned hvor trenden så ut til å falle noe, med en økning på 13,5 prosent sammenlignet med april 2022. Kraftigst var økningen innenfor detaljhandel, hvor den var på 97 prosent, tett etterfulgt av hotell- og restaurantbransjen, hvor økningen var på hele 94 prosent.

  «Disse ferske tallene indikerer at vi i 2023 kan ende opp på rekordnivåer for konkurser i Norge. Siden 1997 er toppnoteringen rett under 5000 konkurser i løpet av et kalenderår, som var nivået i 2003, 2009, og 2018-19. Forutsetter man at tallene for første kvartal og tertial i 2023 fortsetter proporsjonalt, kan vi nærme oss konkurstall på rekordnivåer innen året er ferdig.» skriver selskapet.

  Disse bransjene sliter mest

  Nå er man tilbake til tall som ligner på de man hadde før pandemien, og tallene er forventet å øke fremover, i tråd med renteøkninger fra Norges Bank og følgelig redusert konsum. Analytiker Brit Elise Melhus ved Dun & Bradstreet advarer om at lavmarginbransjer spesielt sliter:

  –  Tilnærmet dobling i detaljhandel og hotell/restaurant understreker at bransjer som vanligvis opererer med lave marginer og høy konkurranse kjenner økt press nå. Lavere etterspørsel forsterket av stigende boligrenter kombinert med høyere kostnader for bedriftene fører til vanskeligere tider for flere, sier hun.

  PÅ VEI OPP: Antallet konkurser øker kraftig etter en nedgang de siste årene. Kilde: Dun & Bradstreet

  Norge verst i Norden

  Utviklingen i de nordiske økonomiene Norge, Danmark, Sverige og Finland viser en lignende trend i årets fire første måneder. Norge kommer likevel dårligst ut av statistikken.

  I Norge er Nordland fylket hvor man har sett den største økningen, med 53 prosent, etterfulgt av Rogaland, og Møre og Romsdal med henholdsvis 46 og 44 prosent. I Norges mest befolkede områder, Viken og Oslo, steg konkursene med henholdsvis 42 og 35 prosent. I Troms og Finnmark var det faktisk en nedgang på 4,3 prosent.

  – Hittil i år ser vi at konkursene øker i alle fylkene, sett bort fra en liten nedgang i Troms og Finnmark. Møre og Romsdal har den største prosentvise økningen på 57 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, sier Melhus.