<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk storbank får svi på pungen

Amerikanske myndigheter aksepterer ikke banker som har slepphendte hvitvaskingsrutiner. Det må Swedbank betale for, og godtar en saftig bot. Men banken kan få flere bøter.

Publisert 2. juli 2023
Oppdatert 2. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
Article lead
lead
BETALER: Men etterforskningen er ikke over, og det kan komme flere bøter. Her fra Swedbanks hovedkontor i Stockholm. Foto: Bloomberg
BETALER: Men etterforskningen er ikke over, og det kan komme flere bøter. Her fra Swedbanks hovedkontor i Stockholm. Foto: Bloomberg

Swedbank erkjenner at de ikke har vært flinke nok til å kontrollere transaksjoner som stammer fra russisk-okkuperte Krim, og at banken har brutt amerikanske sanksjonsregler.

Banken godtar derfor å betale en bot på 3,4 millioner dollar, eller nær 37 millioner kroner.

Den svenske banken har samarbeidet med etterforskere i Office of Foreign Assets Control (OFAC), som sorterer under Finansdepartementet i USA.

Avslørt av journalister

Det var banken selv som meldte ifra til OFAC i mars i 2020, om at den kunne ha brutt de strenge amerikanske sanksjonsreglene som trådte i kraft etter at Russland okkuperte Krim i 2014.

Saken ble kjent for verden etter at journalister i SVT i Sverige avslørte Swedbanks slette hvitvaskingsarbeid i 2019. 

Da var først og fremst transaksjoner gått gjennom Estland under lupen. Reportasjene på svensk TV førte til politirazzia mot Swedbanks hovedkontor i Stockholm, og bankens toppsjef Birgitte Bonnesen fikk sparken av styret.

FIKK SPARKEN: Da svensk TV avslørte skandalen i 2019, tok det ikke lang tid før Swedbanks styre ga beskjed til konsernsjef Birgitte Bonnesen at hennes dager som toppsjef i banken var over. Foto: NTB

Lønn til shippingansatte

Boten som nå er akseptert, er knyttet til 386 transaksjoner i 2015 og 2016 gjennom en filial av Swedbank i Latvia. Banken hadde en latvisk shippingkunde som overførte midler til ulike personer på Krim.

Det skal blant annet ha vært lønnsbetalinger og transaksjoner knyttet til drift av et skip som var eid av en reder på Krim.

Siden Swedbank-transaksjonene også var innom amerikanske banker, kunne amerikanske myndigheter gå etter den svenske storbanken.

Saken er ikke over

Swedbank beklager sine manglende rutiner for å stanse eller undersøke transaksjonene nærmere, og opplyser at banken har lært av sine feil.

Selv om banken nå erkjenner svikt i sine interne rutiner, er ikke siste ord sagt i saken.

Banken opplyser at den fortsatt er under etterforskning i USA av andre myndighetsorganer, og at det pågår samtaler med disse for å komme til en enighet uten at man ender i retten.

Med andre ord kan det vanke flere bøter og økonomiske forliksavtaler på svenskene.