<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hyttestrid: Høyesterett avviser anke

It-gründer John Markus Lervik har i flere år kjempet for å unngå at Larvik-hytta må rives. Nå har Høyesterett avvist anken.

  Publisert 12. aug. 2023 kl. 16.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 323 ord
  FOR HØY: It-gründer John Markus Lerviks hytte i Larvik er ifølge kommunen 83 centimeter for høy. Foto: Iván Kverme

  – Dette er selvfølgelig veldig skuffende, og betyr at man må forholde seg til det vedtaket som foreligger. Dette er et endelig vedtak. I vedtaket har man ikke vært villig til å akseptere hytta slik den ble bygget, sier John Markus Lerviks advokat, Sam E. Harris i Bahr, ifølge Dagens Næringsliv.

  Lervik kjøpte hytta i Larvik i 2018 for 15,5 millioner kroner og har i flere år kjempet i rettssystemet, ettersom hytta er 83 centimeter for høy, skriver avisen.

  Etter å ha tapt i tingretten og lagmannsretten har nå Høyesteretts ankeutvalg avvist å behandle saken.

  For høy

  Det hele startet tilbake i 2019 etter at Larvik kommune var på tilsynsbefaring. Der kom det frem at hytta på Lamøya var oppført med en rekke feil og mangler.

  Ifølge Dagens Næringsliv var det mest kritiske for Lervik at hytta har en såkalt kotehøyde (høyde over havet, red. anm) på 7,63 meter, mens i de godkjente søknadstegningene er det oppgitt en høyde på 6,8 meter.

  Lervik søkte og fikk i første omgang dispensasjon av kommunen for å slippe å krympe hytta, men vedtaket ble senere omgjort av statsforvalteren i Agder.

  Pålegges retting

  Avisen skriver videre at det nå vil pålegges retting, noe Lervik frykter vil bety at hytta må rives.

  – Frykten har hele tiden vært at hytta ikke kan beholdes. Det kan være snakk om en veldig inngripende konsekvens at vedtaket som er fattet nå er funnet gyldige. Men hva som skjer videre kommer an på hva kommunen pålegger og hvilke byggtekniske løsninger man finner, sier Harris.

  I varselet om pålegget Wærvågen i Larvik kommune viser til ble Lervik blant annet også pålagt å redusere hyttas areal, fjerne glasstak, fjerne ulovlig mur og krympe plattinger, skriver avisen.

  Lervik ble i 2016 hentet av Kjell Inge Røkke og Øyvind i Eriksen i Aker til å etablere Cognite. Han var tidligere med på å starte opp søkemotorselskapene Fast Search & Transfer og Cxense.

  Lervik gikk i fjor av som sjef i Cognite og over til ledergruppen for strategi og utvikling.