Flyvandaler spraymalte privatflyterminal
Svensk politi har pågrepet flere forskere som søndag morgen tok seg inn på Bromma flyplass og sprayet ned inngangspartiet til privatflyterminalen.

Klimaaktivister har de siste årene gjort seg bemerket ved å lime seg fast til T-banevogner, lenke seg sammen i trafikkerte gatekryss, kaste farget væske på berømte malerier og kunstverk og avbrutt sportsarrangementer ved å storme fotballbaner, skiløyper og tennisbaner.
Søndag morgen fikk svensk politi bryne seg på en ny utfordring. Da tikket det inn en melding om at flere aktivister hadde tatt seg inn på Bromma flyplass utenfor Stockholm.
Flere er pågrepet
Aktivistene hadde tatt seg inn på den delen av flyplassen hvor privatfly står parkert. Ifølge svenske medier skal aktivistene ha sprayet minst ett privatfly på flyplassen.
Dette opplyser ikke aksjonistene noe om på sine nettsider, men erkjenner at de har sprayet ned inngangspartiet til privatflyterminalen som driver av selskapet Grafair.
På bilder som sirkulerer i sosial medier kan man tydelig se at aksjonistene spruter rød maling på veggene på terminalbygget og inngangen til terminalen.
En pressetalsperson for Swedavia, som er vårt nabolands svar på Avinor, uttaler at aksjonen ikke har ført til forsinkelser i flytrafikken.
Hvordan aksjonistene tok seg inn på flyplassen i morges, og hvor mange som deltok i markeringen, er foreløpig uvisst. Men det rapporteres om at 17 eller 18 personer er pågrepet.
Forskere aksjonerer
Ifølge meldinger på X, er det aksjonister fra gruppen Scientist Rebel som står bak aksjonen. Gruppen har publisert et bilde hvor personer i hvite frakker holder opp ett banner utenfor privatflyterminalen.
Budskapet på banneret er «Vetenskapen är tydlig. Sluta finansiera klimatkollapsen».
Gruppen som består av forskere, skriver på X at «å stenge flyterminaler for privatfly er det moralske riktige å gjøre nå, mens det kriminelle vil være å åpne dem igjen.».
Det er uklart hvor omfattende skader flyet som påstås å være spraymalt, er påført. Grafair har drevet siden 1969, og er store innenfor ambulanseflygning og charteroppdrag med mindre flymaskiner.
I sosiale medier har flere aksjonistgrupperinger varslet klimaaksjoner i Sverige i perioden 15. til 22. september.