Det foreslås at reglen skal gjelde fra 1. juli 2024, likevel slik at kjøretøy som er anskaffet før 1. juli 2024, men blir registrert i Kjøretøyregisteret etter 1. juli 2024, vil følge de gamle reglene.
Restverdi i stedet for sjablong
For å skattlegge restverdien av bilene foreslår altså departementet at tilbakeføringsbeløpet beregnes etter faktisk restverdi. Andelen av fradragsført merverdiavgift som skal tilbakeføres vil da måtte beregnes individuelt, basert på forholdet mellom verdien av kjøretøyet ved omdisponering og anskaffelsesverdien. Tilbakeføringsbeløpet fastsettes ved å multiplisere fradragsført inngående merverdiavgift med kjøretøyets verdi ved omdisponeringen og dividere med verdien ved fradragsføringen.
At avgiftsbelastningen vil bli større dersom reglene endres i tråd med forslaget, er illustrert med et eksempel i høringsnotatet:
En leasingavtale varer ofte i 3 år. Etter dagens regler skal leasingselskapet tilbakeføre 20 prosent av fradragsført merverdiavgift dersom bilen omdisponeres etter 36 måneder. Hvis tilbakeføringsbeløpet i stedet skal beregnes basert på verdifallet, som i eksemplet er anslått til 33 prosent, vil tilbakeføringsbeløpet bli om lag 67 prosent av fradragsført merverdiavgift, altså vel tre ganger så stort som gjeldende tilbakeføringsbeløp. Denne kraftige skjerpelsen vil trolig medføre at flere velger å kjøpe fremfor å lease biler.
De foreslåtte endringene vil skape ikke-ubetydelig merarbeid og økte administrative kostnader for leasingselskapene og deres kunder sammenlignet med dagens regler. Beløpene skal beregnes individuelt og må kunne dokumenteres. For å kunne beregne tilbakeføringsbeløpet må bedriftene derfor ha tilgang til opplysninger om den inngående merverdiavgiften som ble fradragsført ved anskaffelse av personkjøretøyet og verdiutviklingen for personkjøretøyet, dvs. verdi ved fradragsføringen og ved omdisponeringen. Dersom kjøretøyet blir omdisponert på annen måte enn ved salg må virksomheten fastsette omsetningsverdien.
Det er ikke utenkelig at de nye reglene kan skape grunnlag for flere tvister mellom leasingselskapet og deres kunder.
Forlenget innlåsningsperiode
I høringsnotatet foreslår Finansdepartementet at tidsperioden forlenges fra 4 til 8 år. En leasingbil må således nå leies ut i minst 8 år for å rense bort all momsen.
Konsekvensene av endringsforslaget kan illustreres med et eksempel:
En leasingvirksomhet har anskaffet en leasingbil til totalt 1 million kroner inkludert avgifter, og fradragsført 125.000 kroner i merverdiavgift ved anskaffelsen. Etter fire år selges bilen for 500.000 kroner. Etter gjeldende regler ville selskapet ikke hatt noen tilbakeføringsplikt i og med at innlåsningsperioden på 4 år er utløpt. Med de foreslåtte reglene må 50 prosent av fradragsført merverdiavgift, det vil si 62.500 kroner tilbakeføres.
Drosjer og el-biler
Drosjer faller trolig en del raskere i verdi enn leasingbiler. Det har sammenheng med at drosjene har vesentlig lengre gjennomsnittlig kjørelengde enn leasingbilene. Regjeringen er innstilt på å ikke la drosjenæringen være omfattet av endringen i regelverk, men kun la det gjøres gjeldende for annen persontransport. Det er i restmarkedet for persontransport at denne vridende effekten blir størst.
For el-biler gjelder et særskilt momsfritak dersom kjøretøyet har en salgspris lavere enn 500.000 kroner. De nye reglene vil således kun gjelde for elbiler over denne prisen og da kun for den overskytende del.