<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brukte ugressfjerner i 30 år – får 18 mrd. i krefterstatning

Ugressmiddelet Roundup skal ha gjort flere brukere kreftsyke. Nå er Bayer dømt til å betale over 18 milliarder i erstatning. 

Publisert 19. nov. 2023 kl. 11.47
Oppdatert 19. nov. 2023 klokken 11.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
DØMT: Bayer må betale milliarder i oppreisning til kreftsyke kunder. Foto: Bloomberg

Bayers datterselskap Monsanto har blitt dømt av en amerikansk domstol til å betale en enorm sum i erstatning og oppreisning til tidligere brukere av deres ugressfjerner Roundup, ifølge Bloomberg.

Kundene hevder at det er Roundup som er skyld i at de har fått lymfekreft etter flere tiårs bruk av ugressmiddelet. Nå har de altså vunnet frem i rettssaken etter en jury i Missouri har tatt deres side. 

James Draeger, Valorie Gunther og Dan Anderson ble tildelt 61,1 millioner dollar i faktiske skader og 500 millioner dollar hver i straffegebyrer. Det tilsvarer hele 18,3 milliarder kroner.  

Til tross for tidligere seire for Monsanto, har nylige avgjørelser i domstolene funnet at Roundup inneholder kreftfremkallende stoffer, noe som har resultert i betydelige utbetalinger.

Kludret med forskning

Denne domsavsigelsen i Missouri er ikke den største i Roundup-saken. 

I 2019 tilkjente en California-jury over 2 milliarder dollar til et par som hevdet de hadde fått kreft etter 30 års bruk av Roundup. Dette beløpet ble senere redusert til 87 millioner dollar og opprettholdt av høyesterett. Bayer står overfor et ras av søksmål angående Roundup, og har satt av hele 16 milliarder dollar – 170 milliarder kroner – for å løse saker etter oppkjøpet av Monsanto.

Saksøkerne hevder at Monsanto skjulte studier som koblet kreft til glyfosat – hovedingrediensen i Roundup. Interne dokumenter avslører at selskapet skrev vitenskapelige studier som støttet at glyfosat skulle være trygt.

Bill Anderson, adm. direktør i Bayer, vurderer selskapets retning etter disse avgjørelsene i rettssystemet. Pågående rettssaker kan ytterligere påvirke selskapets strategier og omdømme.

Vil endre ingrediensene

Bayer mener at de tidligere brukere av Roundup har fremstilt produktets sikkerhet på en feil måte og at det har ført til seieren i rettssaken.

Selskapet peker på at Environmental Protection Agencys bekrefter at Roundup er trygt å bruke, og sier også at de har planer om en overgang til nye ugressdrepende ingredienser for det amerikanske markedet.