<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Revisorer, rådgivere og revestreker: Flere rådgivere bidro i prosessen som medførte at verdien av Ecoteq Energy skjøt i været. Her tidligere administrerende direktør og nåværende PR-topp Harald Sætvedt (øverst t.v.), partner og advokat Lars Tormodsgard i Sands (nederst t.v.) samt de to statsautoriserte revisorene Trond Bjerge og Simen Weiby i KWC. Foto: Kapital/CorpCann/Sands/KWC

Blåste opp milliardverdier i norsk gråmarkedsselskap

Norske revisorer, advokater og rådgivere har bidratt til å pumpe opp verdien av et nærmest verdiløst gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner. Aksjene har havnet i hendene til kriminelle med bånd til et hvitvaskingsnettverk og den beryktede Foxtrot-ligaen. Nå er en av hovedaksjonærene som sunket i jorden.

Publisert 8. feb.Oppdatert 11. apr.
Lesetid: 20 minutter

I en rolig, enveiskjørt gate, ikke langt fra travle Bogstadveien i Oslo, finner vi den registrerte adressen til et norsk energiselskap som gjennom årene har vært gjenstand for mange kontroverser. Den siste tiden har det, sett fra utsiden, vært stille rundt selskapet, men i fjor skal det nærmest over natten ha blitt verdt flere milliarder kroner.

Selskapets navn er imidlertid ikke å finne på ringetablået ved inngangsdøren, og heller ikke noe annet sted i nærheten. Bygget fremstår som en ren leilighetsgård av den klassiske typen fra forrige århundreskifte som det finnes mange av i området rundt Majorstuen og Frogner. Det er i det hele tatt lite ved denne adressen som minner om hovedkontoret til et milliardselskap. 

Og dette er langt fra det eneste som skurrer i Professor Dahls gate. 

Ecoteq Energy, tidligere Aladdin Oil & Gas og Araca Energy, står sentralt i en internasjonal milliardtransaksjon som blant annet involverer oppblåsing av verdier, flere kriminelle aktører, forgreninger til narkotikakarteller, nær kontakt med et internasjonalt hvitvaskingsmiljø og et knippe anerkjente norske rådgivere.

– Denne saken er et bevis på at Norge er det perfekte stedet hvis du vil drive med kriminalitet. Revisorer og advokater gjør ikke noe, forholder seg ikke til hvitvaskingsnettverket. Det er helt fritt frem, virkelig et Eldorado. Noe bedre sted å drive med snusk og fanteri kan du ikke finne, sier en kilde med inngående kjennskap til denne spesifikke saken – og internasjonalt snusk og fanteri generelt.

Hovedkontor: Det er lite ved denne leilighetsgården på Oslo vest som minner om et hovedkontoret til et milliardselskap. Og det er langt fra det eneste som skurrer i Professor Dahls gate. Foto: Thomas Bjørnflaten
Denne saken er et bevis på at Norge er det perfekte stedet hvis du vil drive med kriminalitet.
Kilde til Kapital

Milliardavtale med mystisk selskap

Et naturlig sted å starte historien er den 28. november 2022 i et møterom tilhørende et advokatfirma på “stripa” i Vika. Blant de fremmøtte finner vi en omstridt ukrainskfødt forretningsmann, en kjent norsk finanscowboy, en ransdømt svenske og en fallert multi level marketing-topp som for tiden sitter i fengsel. I tillegg selskapets daværende administrerende direktør, som i dag er en profilert PR-rådgiver, samt selskapets advokat og partner i advokatfirmaet. 

Kapital kjenner til at myndighetene i en rekke land knytter flere av aktørene til et internasjonalt hvitvaskingsnettverk med bånd til omfattende organisert kriminalitet.

Anledningen for møtet er generalforsamling i Ecoteq Energy, og det er store ting som står på agendaen. Aksjonærene skal stemme over kjøpet av selskapet Valkor Environmental, som angivelig inneholder verdifulle oljerettigheter i USA. Prislapp: 2,6 milliarder norske kroner.

Selgeren av oljeselskapet er et mystisk, britiskregistrert foretak kalt Global Commodities Business Partners, i det daglige omtalt som Global. Global så først dagens lys i august i 2022 og avtalte kjøp av innmaten noen måneder i forveien, i en transaksjon der kontantvederlaget skulle være på 300.000 dollar, eller drøyt tre millioner kroner. 

Nå kan aksjonærene i Global ligge an til å hanke inn nesten 900 ganger dette beløpet.

Revisor advarer

Det hele renner imidlertid ut i sanden, da det etter hvert blir klart at Ecoteqs faste revisor setter seg på bakbena og ikke vil gå god for verdsettelsen på 2,6 milliarder. I et skriv Kapital har fått tilgang til, stiller Bjørn Naustheller i revisjonsselskapet Moore flere kritiske spørsmål om bakgrunnen for prisingen, og ber om mer informasjon.

“Gitt størrelsen på transaksjonen er vi overrasket over det utilstrekkelige nivået på den mottatte dokumentasjonen,” skriver Naustheller, og foreslår at et av de fire store revisjonsselskapene hyres inn for å gjennomføre en full finansiell og juridisk selskapsgjennomgang.

Gitt størrelsen på transaksjonen er vi overrasket over det utilstrekkelige nivået på den mottatte dokumentasjonen.
Bjørn M. Naustheller i Moore

Men hverken PWC, Deloitte, EY eller KPMG skal komme til å røre sakskomplekset. I stedet finner Ecoteqs ledelse en annen revisor som er langt mer hjelpsom.

Broket forsamling

Før vi beveger oss videre i historien, er det verdt å utdype litt mer om persongalleriet som er samlet hos advokatfirmaet Sands i fasjonable Haakon VIIs gate:

Som møteleder velges selskapets advokat, Sands-partner Lars Tormodsgard. Til å undertegne protokollen får han med seg Ecoteqs administrerende direktør Harald Sætvedt, som har finansiell bakgrunn fra både Pareto og Clarksons Platou. Han er også partner i PR-byrået CorpCann, med bl.a. John Fredriksen på kundelisten.

Bøter og karantene: Ukrainske Aleksandr Blyumkin er blant Ecoteq-aksjonærene som også fikk utbytte av transaksjonen med Global. Han har tidligere vært i klammeri med det amerikanske finanstilsynet, SEC. Foto: Privat/LinkedIn

Den omstridte ukrainskfødte forretningsmannen heter Aleksandr Blyumkin, et navn som finnes både i amerikanske selskapsregistre og hos finanstilsynet i USA. Så sent som i 2022 ble den da 50 år gamle næringslivslederen, som er bosatt i kjendistunge Beverly Hills, ilagt både karantene og enorme bøter av amerikanske myndigheter.

Finanscowboyen er Per Morten Hansen, kjent for Kapitals faste lesere. Han ble på vårparten i fjor dømt i en omfattende hvitvaskingssak, som er anket og snart skal opp for behandling i lagmannsretten.

Raneren er Baha Kadhum, en av brødrene som rundt årtusenskiftet var delaktig i det væpnede ranet av Nasjonalmuseet i Stockholm. I den forbindelse utløste ranerne to bomber og truet med maskinpistol, for så å stikke av vannveien etter å ha stjålet et Rembrandt- og to Renoir-malerier til en samlet verdi på flere hundre millioner kroner.

Know Your Customer? Det er uklart hvilke forundersøkelser advokatfirmaet Sands og partner Lars Tormodsgard foretok seg før de inviterte personer med bånd til rans- og hvitvaskingsmiljøet på kontoret og bisto med kapitalforhøyelsen i Ecoteq. Foto: Thomas Bjørnflaten

“Two Times”

Navnet som går igjen oftest i denne saken er imidlertid svenske Anthony Norman, også kjent som “Tony Two Times”.

– Hvorfor kaller vi ham “Two Times”? Ha, ha, fordi han ikke bare lurer deg én gang, forteller en kilde med kjennskap til svensken.

Hvorfor kaller vi ham ‘Two Times’? Ha, ha, fordi han ikke bare lurer deg én gang.
Kilde til Kapital

I den aktuelle milliardavtalen det her er snakk om lever Norman virkelig opp til kallenavnet. Han dukker ikke bare opp to ganger, men bokstavelig talt på alle sider av bordet. Kapital har sett dokumentasjon på at han både opptrer på vegne av kjøperen og selgeren i ulike stadier av prosessen, blant annet som Chief Operating Officer i begge selskaper.

I tillegg er “Two Times”’ nettverk interessant å merke seg når vi senere i saken skal forsøke å følge pengestrømmen. Så sent som i år har han av svensk politi blitt knyttet til det mye omtalte Foxtrot-nettverket. I tillegg skal han ha koblinger til den irske mafiafamilien Kinahan, av eksperter regnet som et av de største narkotikanettverkene i Europa. Her i Norge er han knyttet til de siste årenes store hvitvaskingssaker.

I buret: Navnet som går igjen oftest i forbindelse med avtalen mellom Ecoteq og Global, er Anthony “Two Times” Norman. Han sitter for tiden fengslet i Sverige. Foto: LinkedIn

Ny revisor – nytt resultat

I Norge er alle revisorer underlagt EUs hvitvaskingsdirektiv, som har som formål å beskytte EUs finansielle system mot misbruk til hvitvasking og terrorfinansiering. En av bærebjelkene i hvitvaskingsregelverket er risikovurdering av kunden. Det er denne vurderingen som vil danne utgangspunkt for om kundeforholdet i det hele tatt kan etableres, og i så fall hvordan det skal følges opp av revisor.

Hvordan denne Know Your Customer-prosessen forløp da Ecoteqs direktør Harald Sætvedt fikk hanket inn revisjonsfirmaet KWC, tidligere kjent som Kjelstrup & Wiggen Consulting, er ukjent. Hverken Sætvedt eller KWC, som markedsfører seg som uavhengig spesialist på verdivurdering og har blitt brukt som sakkyndig vitne i 250 voldgifts- og rettssaker, ønsker å uttale seg om detaljene rundt transaksjonen.

Men KWC ender opp med å gå god for den luftige verdsettelsen på 2,6 milliarder kroner. Deres velsignelse fremgår i et kortfattet, tosiders brev rettet til generalforsamlingen.

“Etter vår mening er de eiendeler Ecoteq Energy ASA skal overta ved kapitalforhøyelsen (...) i overensstemmelse med de beskrevne prinsipper og har en verdi som minst svarer til det avtalte vederlaget”, skriver KWC-partner og statsautorisert revisor Simen B. Weiby i dette brevet. 

Det å "shoppe" revisorer er ikke uproblematisk. Les om det her!

Tapssluk

Ecoteq har selvsagt ingen mulighet til å betale de 2,6 milliardene i kontanter. Gråmarkedsselskapet, som tidligere var kjent som Aladdin Oil og Araca Energy, har i en årrekke figurert mye i mediene, men tjent svært lite penger. Snarere har det tapt enorme summer. Selskapets balanse viser at aksjonærene til sammen har måttet skyte inn 1,5 milliarder kroner for å dekke tidligere tap, og innmaten i selskapet skal kort tid senere bli solgt for den nette sum av 100 dollar.

Med bistand fra advokatforbindelsen Sands har selskapet imidlertid funnet en løsning. Oppkjøpet gjennomføres som et tingsinnskudd, altså en kapitalutvidelse der man skyter inn verdier i form av ting, snarere enn penger. I dette tilfellet er det selskapet som skal kjøpes, med tilhørende oljerettigheter, som er tingen. Som oppgjør skal selgeren få snaut 300 millioner nye Ecoteq-aksjer, med det resultat at praktisk talt hele selskapet havner på selgerens hender.

“Når det gjelder spørsmålene fra Kapital, er vi av hensyn til vår taushetsplikt forhindret fra å korrigere de feilaktige forutsetningene som synes å ligge til grunn i flere av spørsmålene,” skriver Sands-partner Lars Tormodsgard i en epost, og viser for øvrig til administrerende partner Thomas Sando, som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

Skjulte eiere

Det fremgår av aksjeloven at eiendeler som overtas ved tingsinnskudd skal ha en verdi som minst svarer til det avtalte vederlaget. Derfor er bekreftelsen fra selskapets nye revisorforbindelse så viktig. Men ganske umiddelbart er det endel ting som skurrer rundt tingsinnskuddet og oljerettighetene.

Eks-raner: Flere steder i forbindelse med Global/Ecoteq-avtalen finner man navnet til Baha Kadhum, som blant annet er knyttet til det brutale ranet av Nasjonalmuseet i Stockholm. Selskapet hans, Viking Gold, hadde på et tidspunkt byttet ut bildet av Kadhum med et illustrasjonsbilde som også ble gjengitt her på Kapital.no. Dette ble rettet 03.02.24. Foto: Viking Gold

Det første man kan bite seg merke i, er at det finnes ekstremt lite informasjon om den nyopprettede selgeren Global Commodities Business Partners, som altså skal sitte på milliardverdier. Noen ganske enkle søk i britiske selskapsregistre viser at en svensk, Spania-bosatt kvinne kalt Miia Potkonen er selskapets eneste aksjonær og direktør – på papiret.

Kapital har imidlertid fått kopi av det som skal være en epost sendt fra Anthony “Two Times” Norman til Ecoteqs administrerende direktør, Harald Sætvedt. Av Normans epost fremkommer det bl.a. at han selv direkte eier seks prosent av aksjene i Global. Tilsvarende eierandeler har også den tidlige raneren Baha Kadhum, som nå driver VikingGold i Dubai, og ukraineren Aleksandr Blyumkin.

Allerede her kan man se for seg at alarmen burde ha gått.

På begge sider av bordet

Statsautorisert revisor Weiby i KWC legger i sin redegjørelse til grunn at Ecoteq og Global er uavhengige parter. Den enormt høye prisingen av selskapet fremstår derfor som et resultat av en reell transaksjon gjort på “armlengdes avstand”.

Dette er feil.

I tillegg til at flere av de største aksjonærene sitter på begge sider av bordet, har Kapital sett dokumentasjon på at Anthony Norman har signert dokumenter relatert til transaksjonen på vegne av Ecoteq. Samtidig har han hatt en ikke-registrert fullmakt som enerådende sjef i Global, signert av den Spania-bosatte kvinnen.

Etter å ha kontaktet Weiby og hans kollega Trond Bjerge i KWC, som også har vært involvert i saken, mottar Kapital svar via deres advokat om at de ikke kan bidra med konkrete opplysninger om forholdene. Dette begrunnes med at det foreligger et søksmål, samt at det vises til taushetsplikt etter revisorloven.

Generøs verdsettelse: Det var de to statsautoriserte revisorene i KWC Revisjon, med selskapslokaler i Vika, som har et mål om å være Norges ledende selskap på verdivurdering, som verdsatte Valkor Environmental LLC til 2,6 milliarder norske kroner. Kun kort tid i forveien ble selskapet omsatt for 300.000 dollar i cash – uten at kjøpesummen noen gang ble betalt. Foto: Thomas Bjørnflaten

Ulønnsom virksomhet

Det er også verdt å dvele et øyeblikk ved hvilke verdier som faktisk ligger i selskapet som kjøpes. Disse skal være knyttet til en underlisens i et tjæresandfelt i den amerikanske delstaten Utah. I området finnes det som kalles bitumen, et seigt stoff som først og fremst benyttes i asfalt og til tetting av for eksempel tak. Planen er imidlertid å omdanne stoffet til olje – en type virksomhet mange lykkejegere har forsøkt seg på i Utahs ødemark, men uten at noen noensinne har klart å tjene penger.

Dermed er det heller ikke særlig dyrt å kjøpe rettigheter til å forsøke. Prisene fastsettes i auksjonsprosesser, og på nettsidene til de lokale myndighetene kan man se at lisenser har blitt solgt typisk for noen titusener av dollar, de dyreste opp mot en million. Det er også mange det ikke har kommet inn noen bud på.

Dersom de lokale myndighetene får betalt som de skal, bryr de seg deretter lite om hva som skjer etterpå. Dermed vil de heller ikke ha noen offisiell formening om hvordan i all verden underlisensen kan være verdt annenhåndsprisen på 2,6 milliarder kroner.

– Det er ikke opp til meg å avgjøre, og det er vanskelig å vurdere, for jeg vet ikke hvilken teknologi de vil bruke, sier en representant for Utah Trust Lands Administration til Kapital.

Han bekrefter at det aldri har blitt etablert lønnsom utvinning i det aktuelle området, kun testproduksjon. Men samtidig påpeker han at det er mye bitumen i området. Utfordringen er å få utvunnet den på en lønnsom måte.

– Alt avhenger av teknologien, sier han.

Svindel med likhetstrekk

I tilfellet Ecoteq er esset i ermet det som skal være en ny, banebrytende løsning basert på teknologien til selskapet Petroteq. Dette er selskapet til nevnte amerikansk-ukrainske Blyumkin og sentralt i anklagene myndighetene har rettet mot ham. 

Det amerikanske finanstilsynet SEC kom på banen og startet undersøkelser av både selskapet og dets eier etter at det ble hentet millioner av dollar gjennom uregistrerte salg av Petroteq-aksjer. Tilsynet oppdaget blant annet store, skjulte betalinger til Blyumkin og folk i hans krets, inkludert ekssamboeren og familiemedlemmer. Pengene var relatert til en transaksjon med klare likhetstrekk til Global/Ecoteq-handelen: Tjæresand-lisenser i Utah ble først anskaffet for en ganske rimelig penge og siden solgt til grov overpris i et system der Blyumkin og hans forbindelser satt på begge sider av bordet.

I 2021 ble handelen i selskapets aksje suspendert på den canadiske børsen TSX Venture, noe som fortsatt er status i dag. I en avgjørelse fra sommeren 2022 ble Blyumkin og Petroteq ilagt store bøter, og førstnevnte mistet muligheten til å inneha ledende stillinger i børsnoterte selskaper.

SEC konstaterte også at selskapet med den banebrytende teknologien så langt har vært et realt pengesluk. Selskapets samlede inntekter ble oppgitt til rundt 350.000 dollar, mens utgiftssiden var på snaut 50 millioner dollar.

Lik rapport – samme styreleder

De norske revisorene i KWC ser aldri ut til å ha gjort noen selvstendig vurdering av verdsettelsen av hverken lisensen eller teknologien, men lener seg blant annet på en rapport som skal være utarbeidet av selskapet Chapman Engineering.

Om Chapmans rapport er det verdt å merke seg at den er et bestillingsverk der det blant annet står at den er ment for selskapsformål og finansiell planlegging, ikke til bruk i finansielle transaksjoner. Bestiller er “Two Times” Norman, som her påtar seg rollen som operasjonell direktør i Ecoteq. Han signerer på at han blant annet har bidratt med regnskapstall og eierskapsinformasjon, men også detaljer om produksjon, teknisk informasjon, testdata og lignende.

I det som skal være en uavhengig vurdering, skriver så ingeniør C.W. Chapman:

“En økonomisk analyse av de utvinnbare reservene har blitt gjennomført basert på informasjon levert av selskapet.”

Chapmans over 100 sider lange Ecoteq-rapport er nærmest identisk med en rapport samme selskap har utarbeidet for Petroteq, selskapet som da hadde en teknologi som alle involverte virker å være enige om at ikke fungerte. Med unntak av enkelte tall snakker vi bilde- og tekstlikhet mellom de to rapportene på nærmere 100 prosent. 

Veteran: Raymond Gerald Bailey er styreleder i Ecoteq Energy, men har også sittet i sjefsstolen i Petroteq. Det sistnevnte selskapet har tidligere vært involvert i en svindelsak med klare likhetstrekk til Global/Ecoteq-avtalen. Foto: Ecoteq Energy

Kanskje ikke så rart: Det viser seg at norske Ecoteq har fått samme styreleder som Petroteq: Raymond Gerald Bailey, som også fungerte som administrerende direktør i Petroteq.

Ingeniør C.W. Chapman bekrefter i en epost til Kapital at han har blitt engasjert av både Petroteq og Ecoteq for å utarbeide evalueringsrapporter om bitumenressursene, og at “disse rapportene er basert på gode tekniske data”, hvorav “de fleste er levert av andre tredjepartseksperter”.

Chapman understreker overfor Kapital at han ikke har “kjennskap til noen form for lovbrudd fra ledelsen i noen av selskapene”, før han kommer med en tydelig trussel i slutten av sin epost:

– Hvis du går videre med den foreslåtte artikkelen, må du være veldig forsiktig med fakta, og du må spesifikt ikke nevne firmanavnet vårt i artikkelen din. Dette med fare for ærekrenkelse som kan gjøres gjeldende av Chapman og/eller ledelsen i disse selskapene.

Hvis du går videre med den foreslåtte artikkelen, må du være veldig forsiktig med fakta, og du må spesifikt ikke nevne firmanavnet vårt i artikkelen din. Dette med fare for ærekrenkelse.
Ingeniør C.W. Chapman i Chapman Petroleum Engineering

Søksmål

Uansett, med KWCs attest blir dealen banket igjennom da Ecoteq avholder en ny generalforsamling. Denne gangen er det, slik det fremgår av møtereferatet, ikke noe fysisk oppmøte. En aksjonær forteller sågar at han ikke engang mottok noen innkalling.

Søksmål: Ecoteq har blitt utsatt for et omfattende bedrageri, mener aksjonær Per Morten Hansen, som nå går rettens vei. Foto: Iván Kverme

Ganske raskt oppstår det bråk. Avtalen innebærer selvsagt ekstrem utvanning. Aksjekapitalen i Ecoteq blir i transaksjonen verdsatt til drøyt ti millioner, og Global blir dermed den reelle eieren av det norske selskapet. Eiendelen som Globals nye aksjonærer sitter på blir – på papiret – raskt svært verdifull. Ecoteq er i dag verdsatt til 2,7 milliarder kroner på den norske OTC-listen, etter at det ble registrert én handel til kurs 9,5 kroner pr. aksje på vårparten i fjor. I forkant av dette ble aksjen handlet til ett øre.

Men den reelle verdien forutsetter selvsagt at innskuddet faktisk har verdi. Og det er det ikke alle som har slått seg til ro med. Kapital er kjent med at Per Morten Hansen har gått rettens vei. Hansen skal på et tidspunkt ha vært tett involvert i transaksjonen, men forsøker nå å få den stanset.

“Dette omhandler en kjent bedragerisak, tidligere forsøkt utført mot andre parter, men stoppet og reist tiltale for av SEC i USA. Dessverre lykkes de med å få gjennomført bedrageriet i Norge, med det resultat at Ecoteq Energy er svindlet for aksjer til en verdi av 2,624 milliarder kroner (...)”, skriver han i et prosesskriv som Kapital har sett.

Dessverre lykkes de med å få gjennomført bedrageriet i Norge, med det resultat at Ecoteq Energy er svindlet for aksjer til en verdi av 2,624 milliarder kroner.
Per Morten Hansen

Det er dette søksmålet KWCs advokat viser til:

“Høsten 2023 varslet Per Morten Hansen et søksmål mot KWC Revisjon for forhold knyttet til den aktuelle saken. Vår klient avviser Hansens ulike fremstøt som grunnløse, men må forholde seg til at dette kan ende som en rettslig tvist. Det er derfor ikke ønskelig å gå ytterligere inn i dette fra vår side.”

Grafikk: Kapital

– Infiltrerer legitimt næringsliv

Nylig gikk justisminister Emilie Enger Mehl og DNB ut i Dagens Næringsliv og advarte mot at organiserte kriminelle nettverk i stadig større grad infiltrerer legitimt norsk næringsliv ved hjelp av blant annet korrupsjon og skatteunndragelser. I underlagsrapporten, som også Kapital har tilgang til, vises det blant annet til at hvitvaskingssaker skiller seg ut.

Etter at Kapital har forelagt Finanstilsynet funnene i denne saken, skriver konstituert seksjonssjef Anders Grini følgende i en e-post:

“En overordnet gjennomgang av årsregnskap og revisjonsberetninger samt kunngjøringer i Brønnøysundregisteret for Ecoteq Energy ASA indikerer økt risiko for feil og misligheter som definert i revisjonsstandarden.” 

Han legger også til:

“Dette og de påstander som fremkommer av Kapitals undersøkelser blant annet knyttet til tingsinnskuddet på 2,6 milliarder kroner, tilsier at tilsyn med begge de to involverte revisjonsselskaper vil bli vurdert.”

Dette og de påstander som fremkommer av Kapitals undersøkelser (...) tilsier at tilsyn med begge de to involverte revisjonsselskaper vil bli vurdert.
Finanstilsynet

Har ikke fått betalt

Den opprinnelige lisenshaveren i Utah er et selskap som heter Valkor, eid av entreprenøren Steven Byle. Byle, som altså avtalte å selge sitt datterselskap til Global, hevder at han i utgangspunktet ikke var kjent med at det skulle flippes til Ecoteq med høy fortjeneste.

“Jeg var ikke kjent med detaljene i planen, vi holder oss normalt til det vi kjenner til, som er å designe, bygge og drifte olje- og gassinstallasjoner. Det virker imidlertid som en typisk transaksjon for et skallselskap, der de nye eierne kjøper det for en nominell sum, utvanner de eksisterende aksjonærene til ingenting og utsteder nye aksjer til selg selv,” skriver han i en e-post til Kapital.

Byle fastholder at teknologien, som han bekrefter er basert på Petroteqs teknologi, fungerer. Han er imidlertid kritisk til flere aspekter ved handelen, samt flere av de involverte. Blant annet har han ikke fått noen penger som lovet, og han registrerer at Global ikke registrerte den aktuelle underlisensen slik de skulle. Dette innebærer at Global ikke hadde oppfylt sine forpliktelser da avtalen med Ecoteq fant sted.

“Vi regnet avtalen som død etter at betalingen fra Global ikke ble gjennomført slik den skulle ved utgangen av 2022. Vi sendte imidlertid ikke noe varsel om dette bruddet, ettersom vi håpet at de ville gjenoppta prosjektet.”

Valkor-sjefen trekker frem at det fant sted et skifte i ledelsen i Ecoteq mot slutten av fjoråret, og han skryter av selskapets nye daglige leder.

“Fra vårt perspektiv virker det som om han har forsøkt veldig hardt å rydde opp i selskapet og få det tilbake på rett kjøl, men det virker som om han ikke har den nødvendige finansielle støtten fra de nye, store aksjonærene som kom inn. Ingen betalinger har funnet sted til dags dato,” skriver Byle.

Aksjonær sporløst forsvunnet

Hvor har det så blitt av pengene?

Noe tid etter at transaksjonen er gjennomført, kommer det for en kort periode inn en gruppe på 22 aksjonærer i Global. Blant annet får selskapene WQT Group og WQT Global Trustee Support, begge med Anthony “Two Times” Norman på eiersiden, større poster. Disse deler adresse med flere tilknyttede selskaper, Carls Åbyvägen 6A i den lille svenske byen Karlskoga, som kan knyttes til Norman. På listen over de nye aksjonærene finner vi også navn som Blyumkin og Potkonen.

På syvende plass står en svenske ved navn Olaf Tobias Hallin (42) oppført med 14 millioner aksjer. Hallin viser seg å være partner med den tidligere raneren Baha Kadhum i VikingGold i Dubai. Han har også vært involvert i amerikanske Global Gold Exchange, hvor selskapets ledelse i 2021, ifølge en kjennelse fra San Diego i California, ble dømt for finansiell svindel, hvitvasking og våpenkriminalitet. Ifølge en rekke avisartikler forsvant imidlertid den 42-årige svensken nærmest sporløst i Florida i midten av november, etter å ha fortalt familien at han skulle på forretningsreise. 

– Det er veldig mistenkelig, uttalte Florida-politiet, som kun sitter igjen med noen ytterst få spor etter Hallin – en video fra et overvåkningskamera hos supermarkedkjeden Publix i Doral tatt den 14. november, rett før han reiste til Manatee County, hvor bilen hans ble funnet etterlatt på en parkeringsplass.

“Etterforskerne ser på hans nylige forretningsvirksomhet og hva som skjedde frem mot forsvinningen,” heter det i etterlysningen fra politiet.

Forsvunnet: Politiet i Florida har slått alarm etter at en av Global-aksjonærene, Olaf Tobias Hallin, plutselig ble borte. Foto: Politiet

I fengsel

Også for det som kan se ut til å være en av de mest sentrale aktørene i denne saken, Anthony “Two Times” Norman, har den siste tiden bydd på utfordringer. Han sitter i dag varetektsfengslet i Kronoberg i Stockholm, siktet for fem grove brudd på den svenske bokføringsloven. 

I fjor dukket Normans navn også opp i forbindelse med opprullingen av et internasjonalt hvitvaskingsnettverk, hvor pengesporet ledet til Dubai. Ørkenbyen har de siste årene seilt opp som et yndet tilfluktssted for kjente kriminelle. De mest prominente er det irske Kinahan-kartellet, som regnes en av verdens største kriminelle organisasjoner. Her finner man i tillegg spor etter det raskt fremadstormende svenske nettverket Foxtrot – selve legemliggjørelsen av frasen “svenske tilstander”.

Svenske medier har påvist at det er koblinger mellom Norman og Foxtrot. De har fulgt med på det kriminelle nettverket i lang tid.

– Alle i Sverige vet hva Foxtrot er. Når noen fra myndighetene snakker om organisert kriminalitet i offentligheten, er det i dag blitt synonymt med Foxtrot, forteller en svensk journalist til Kapital.

Foxtrot er ikke det eneste kriminelle nettverket Norman skal pleie omgang med. Dagbladet kunne før jul melde at Normans selskap Stockholm IT Ventures, som var medvirkende i hvitvaskingssakene, kjøpte opp kryptoselskapet Blockchain Technology Capital Limited (BTCL) i Dubai i november 2018.  Sjefen i BTCL samarbeider, ifølge avisen, helt åpent med Kinahan-kartellet. 

Kapital har vært i kontakt med Normans forsvarer Isak Åberg, men han har ikke villet gi noen kommentarer til denne saken. Norman selv sitter som nevnt i varetekt. Kapital har sendt ham en rekke spørsmål, men har fått opplyst av svensk påtalemyndighet at det vil gå noen uker før vi kan få svar.

Les mer om hvordan pengesporet fører til hvitvaskings- og kriminelle nettverk her!

Sporene fører ut av landet 

Når det gjelder de store verdiene som ble omsatt i handelen mellom Global og Ecoteq, har ikke Kapital klart å finne igjen alle verdiene, men sporene fører for det meste ut av landet. 

Forsvarer transaksjonen: Alt er i orden, mener Ecoteqs nåværende administrerende direktør, Lars Erik Bengtsson. Foto: Ecoteq Energy

På bemerkelsesverdig vis forsvant alle de nye aksjonærene i Global, som altså nå er eier av et meget verdifullt selskap som skal drive med oljeutvinning i USA, ut av registrene etter relativt kort tid. Tilbake står igjen den svenske kvinnen som eneste eier og direktør.

Ecoteq-aksjer er sist sett i et slags prospekt for selskapet More Green Energy. Her ligger de på balansen sammen med en “Goldman Sachs-obligasjon” fra WQT Bank, et selskap tilknyttet Anthony Norman. Ecoteq-aksjenes verdi oppgis til fire millioner dollar, mens obligasjonen skal være på 50 millioner dollar.

More Green Energy skal angivelig børsnoteres i London og bli verdt 450.000.000 dollar, tilsvarende over 4,5 milliarder kroner, om en seks måneders tid. Den som lever får se om det faktisk blir noe av, eller kun er et nytt eksempel på lureri og revestreker.

– Trygg på at alt er i orden

Harald Sætvedt, som var administrerende direktør i Ecoteq frem til januar 2023, skriver i en epost til Kapital at han ikke kjenner seg igjen i det som omtales i denne saken. Ifølge Sætvedt ble han hentet inn for å rydde opp i et selskap som lå med brukket rygg.

“Da jeg forlot selskapet i begynnelsen av fjoråret, så igjen selskapets fremtid lysere ut etter den planlagte sammenslåingen med Valkor Environmental, med håp om at Aracas (Ecoteqs, red. anm.) gamle aksjonærer skulle få noen verdier tilbake. Dette er en transaksjon basert på reelle og dokumenterte verdier. Etter hva jeg forstår har selskapet også gått igjennom transaksjonen og dokumentasjonen igjen, og er trygg på at alt er i orden,” skriver han.

Sætvedts etterfølger, Lars Erik Bengtsson, forsvarer også verdsettelsen i transaksjonen, blant annet basert på Chapman-rapporten. 

“Chapman Engineering har anslått verdiene til å overstige 800 millioner dollar etter skatt, og transaksjonsverdien var en forhandling mellom partene som resulterte i en rabatt på underliggende verdier på ca. 70 prosent til det mest konservative anslaget,” skriver Bengtsson.

“Vi har ingen grunn til å betvile deres vurderinger og konklusjoner. Transaksjoner som omfatter olje- og gassreserver er det ordinær praksis å innhente slike rapporter som verdiunderlag.”

Bengtsson vedgår at Chapman-rapporten var stilt til Norman, men forteller at dette ble “rettet opp i”.

“Anthony Norman bistod aksjonærene i Global i forbindelse med transaksjonen. Norman har ikke hatt noe mandat fra Ecoteq til å representere selskapet ,og vi brøt kontakt med ham tidlig sommer 2023, lenge før vi ble kjent med anklagene mot ham.”

Han hevder også at KWC hadde mer dokumentasjon enn Moore fikk, og derfor kunne komme til et annet resultat.

Ifølge Bengtsson er planen fortsatt å drive tjæresandproduksjon i Utah. Han skriver at teknologien ikke er Petroteqs, men at den “kan ha elementer som ligner Petroteqs metode”. Finansieringen skal angivelig komme fra en obligasjon med en ramme på over 200 millioner dollar, tilrettelagt av “en anerkjent aktør i det amerikanske kredittmarkedet”, som har gjennomført en ordentlig selskapsgjennomgang.

Når Kapital ymter frempå om at situasjonen i selskapet gjør at det muligens ikke kvalifiserer til et lån av en slik størrelse og ber om mer dokumentasjon, skriver Bengtsson følgende:

“Detaljene i den planlagte finansieringen er ikke endelig avklart, men den vil sannsynligvis gjøres med full pant på datterselskapsnivå i USA. Ecoteqs datterselskap, som nå heter Ecoteq Energy USA, vil ha sin egen ledelse og styre. Finansieringsselskapets due diligence har så langt fokusert på datterselskapet vårt og eiendelene i Utah, mao. så har de verifisert de underliggende verdiene. De har konkludert med at verdien av selskapet og eiendelene er så interessante at de har gitt sitt tilbud på tilrettelegging av finansiering for hele prosjektet. Tilbudet er konfidensielt og kan dessverre ikke deles med offentligheten.”