<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Gråsonebyen: Panoramabilde av Dubai, et yndet sted for forretningsmenn i lovens gråsoner. Photographer: Alexey Stiop

Thomas Øyes PR-kupp

Mens PR-rådgiver Harald Sætvedt bisto kriminelle med å blåse opp verdien av et gråmarkedsselskap til milliarder av kroner, jobbet hans PR-partner og journalist i Nettavisen med å blåse opp imaget til finansakrobat Thomas Øye – som kan kobles til flere i samme kriminelle nettverk.

Publisert 22. feb. 2024 kl. 06.15
Oppdatert 20. apr. 2024 klokken 22.54
Lesetid: 21 minutter
Artikkellengde er 5110 ord

"Brutalt ærlig", "legende innen finans", "har skutt gullfuglen", "lukrative forretninger", "nyvunnet rikdom", "god for flere hundre millioner kroner". Med beskrivelser som dette kunne Nettavisen, ved journalist Ole Eikeland og redaktør Gunnar Stavrum, i en podkast og artikler i fjor høst "eksklusivt" melde at "livet leker" for Thomas Øye.

Journalistduoen mente endog at Øye – eller Stray, som han har skiftet etternavn til, etter alle skandalene rundt ham – har gjort det så godt i business at han kan være på vei inn på listen over Norges rikeste. I så fall må Øye ha opparbeidet seg en formue på godt over en milliard kroner.

Mens redaktør Stavrum forsøkte å lirke inn noen kritiske spørsmål under den aktuelle under intervjuseansen, fremsto Eikeland som mer opptatt av å skryte av Øyes nyvunne rikdom, bestående av bl.a. en 1.000 kvadratmeter stor leilighet over fire etasjer i et av verdens dyreste nabolag på Palmen i Dubai, med to Rolls- Royce, en Bentley og en Range Rover i garasjen. Til å drifte det hele har Øye tre sjåfører og et hoff på ytterligere åtte personer. Et røft anslag fra Nettavisens utsendte tilsier at "det koster cirka en million kroner i måneden å holde sirkuset i gang".

Gutta på tur: Ole Eikeland og Gunnar Stavrum på besøk hos Thomas Øye (Stray) i Dubai før jul. Øye i midten. Skjermdump Facebook

Hemmelige kundelister

Det hverken Stavrum eller Eikeland nevnte, og som ikke fremgikk av hverken podcasten eller noen av artiklene i Nettavisen, er at Eikeland – samtidig som han jobber som journalist i Nettavisen – er partner i PR-selskapet CorpCann. Her arbeider han med å rådgi og profilere kunder i norske og utenlandske medier.

CorpCann opererer ikke med offentlige kundelister, men gjennom ulike medier er det blitt kjent at selskapet blant andre har en av Norges mektigste forretningsmenn, og den klart rikeste av alle gjennom tidene – John Fredriksen – som kunde. Men også mindre selskaper, som tidligere børsnoterte Element, står på CorpCanns kundeliste.

Mange hatter: Ole Eikeland er både journalist i Nettavisen samtidig som han er PR-rådgiver i CorpCann, hvor han blant annet jobber med Harald Sætvedt. Foto: Terje Bendiksby/NTB
PR- og oljeekspert: CEO i Corpcann Harald Sætvedt var inntil januar i fjor også daglig leder i oljeselskapet Ecoteq, hvor du finner koblinger til Thomas Øye. CorpCann

Det som også har vært ukjent, i hvert fall frem til Kapital nylig publiserte artikkelen “Revisorene, rådgiverne og revestrekene”, er at Ole Eikelands partner i selskapet, PR-rådgiver Harald Sætvedt, har jobbet aktivt med å blåse opp verdien av det nærmest verdiløse gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy til 2,6 milliarder kroner – før aksjene så havnet i hendene til kriminelle.

Blant disse finnes hemmelige forbindelser til nettopp Thomas Øye.

– Ja, ja. Øye har alltid hatt interesser i Ecoteq, hevder en kilde overfor Kapital.

Øye har alltid hatt interesser i Ecoteq.
Kilde til Kapital

Les historien om den elleville dealen – og rådgiverne som gjorde den mulig – her!

Bindeledd i hvitvaskingssak

I Nettavisens gladsaker om Øye fremgår det ikke at navnet hans i fjor stadig var på Økokrims lepper, i forbindelse med at en av norgeshistoriens mest avanserte hvitvaskingssaker rullet for tingretten i Oslo og Tromsø.

Øye var riktignok ikke selv tiltalt i noen av disse straffesakene, hvor bl.a. hans mangeårige venner møbelarving Pål Jønsson i Tromsø og finansakrobat Per Morten Hansen i London til slutt ble dømt for hvitvasking. Det ble også Øyes gode venn fra nyere tid, britiske Alexander Luka Murati, som fra før hadde en rekke alvorlige dommer på rullebladet.

Øye gikk klar, og han ble heller ikke innkalt som vitne i sakene mot sine venner og forretningsforbindelser. Det til tross for alle koblingene til hvitvaskingsnettverket, og hans forbindelser til det fryktede Kinahan-kartellet.

Knyttes til 18 dødsfall

Kinahan Organized Crime Group (KOCG), også kjent som Kinahan-kartellet, er et irsk krimssyndikat som ifølge Wikipedia påstås å være det mektigste i Irland og en av de største organiserte kriminelle grupperingene i hele verden. Kartellet, som forbindes med narkotikahandel, ble grunnlagt av Christy Kinahan på 1990-tallet. I dag er det Christy Kinahans eldste sønn Daniel som styrer den daglige driften av familiens kriminelle operasjoner.

Link til kriminelle nettverk: Både Thomas Øye og Anthony Norman kan kobles til kriminelle nettverk. Det gjelder først og frem det irske Kinahan-kartellet, som ledes av grunnlegger Christy Kinahans eldste sønn Daniel. Det amerikanske utenriksdepartementet

Kartellet er etablert i Storbritannia, Spania og De forente arabiske emirater, hvor Dubai er et viktig knutepunkt. Det var nettopp til denne ørkenbyen at Øye dro etter å ha sonet en 70 dagers dom i Bastøy fengsel. I Dubai har han stort sett levd utenfor medienes søkelys de siste 15–20 årene, frem til han uventet sto frem i Nettavisen

Norges største personlige konkurs

Som en moderne Egon Olsen, med pinstripedress, hvit skjorte, blankpussede sko og stresskoffert, spaserte den tidligere leksikonselgeren Øye inn i norsk finansbransje med den største selvfølgelighet på midten av 1990-tallet.

Først som aksjepusher i skandaleombruste Norse Securities, hvor han solgte store mengder dårlige gråmarkedsaksjer til kundene og påførte mange store tap. På rekordtid ble Øye selgeren som dro inn mest kurtasje, noe som gjorde at han lenge før fylte 30 kunne imponere damene med penthouse på Gimle i Oslo, en isblå Ferrari Maranello på fortauskanten utenfor og en 48 fots Fairline Targa-yacht på sjøen, samt et forbruk som senere kulminerte i norgeshistoriens største personlige konkurs, med samlede krav mot seg på 346 millioner kroner.

Etter å ha bistått i pump & dump-operasjoner i flere norske gråmarkedsselskaper, blant andre Screen Media, hvor investorene gikk på store tap, stakk Øye til slutt av fra sinte kreditorer, skumle torpedoer og et vell av uoppgjorte regninger hjemme i Norge og vendte kursen mot ørkenbyen Dubai. Hans siste oppholdssted i gamlelandet var før nevnte Bastøy fengsel, der han havnet etter å ha mottatt en koffert med fem millioner kroner i kontanter fra David Toska – penger Øye aldri leverte tilbake igjen. Det førte til opprullingen av den såkalte Koffertsaken her i Kapital. 

Et liv i luksus: Som Nettavisen kunne dokumentere lever Thomas Øye et liv i luksus i det fasjonable eiendomsområdet Palmen i Dubai. Hvordan han har tjent alle pengene er heller noe uklart. Shutterstock / NTB

Hyret inn kjendismanager

Dagen før Nettavisen besøker Thomas Øye på kontoret hans i Dubai, har han kommet tilbake fra en forretningsreise i Saudi-Arabia sammen med PR-rådgiver Erland Bakke.

Bakke er kjent for å drive managementselskapet Motormouth, og har blant annet vært manager for artister som Sandra Lyng, Carina Dahl, komiker Ørjan Burøe og tidligere fotballproff John Arne Riise.

Kjendismanageren: Tidligere kjendismanager Erland Bakke (under) ser ut til å ha fått et nytt liv som PR-rådgiver for Thomas Øye. NTB

Aller mest kjent er nok likevel Bakke for en offentlig skittentøyvask med tidligere fotballspiller Mads Hansen, hvor Bakke ble anklaget for å ha fabrikkert en epost i forbindelse med et søksmål mot VGTV og Mads Hansen.

I tingretten i mai 2022 ble Bakke dømt til ubetinget fengsel i 30 dager for uriktig forklaring og dokumentforfalskning i forbindelse med saken, og i fjor stadfestet Høyesterett dommen.

“God for flere hundre millioner”

Sammen med Bakke har Thomas Øye store planer. Lykkes han de neste årene, vil ikke Nettavisen utelukke at han kan bli enda rikere enn sin stebror Bjørn Stray, av Eikeland og Stavrum omtalt som "en av Norges mest kjente og vellykkede venture-kapitalister og god for flere milliarder kroner". Øye har dessuten skiftet etternavn til det samme som sin bror, et navn hans mor tok da hun giftet seg inn i Stray-familien i Kristiansand.

Mye taler for at Øye har invitert Eikeland og Stavrum til Dubai som et ledd i et slags markedsføringsjippo. I ørkenstaten blir redaktøren og journalisten innviet i Øyes nyvunne rikdom og bl.a. fraktet fra hotellet til Øyes kontor i hans private Rolls-Royce.

Der, i luksuriøse omgivelser, gjennomfører de intervjuet. Noe senere kan du lese følgende teaser i Nettavisen:

"For første gang siden han rømte Norge og dro til Dubai for rundt 20 år siden, vil han snakke ut i Nettavisen og i ‘Stavrum & Eikeland’, om skandalene, om fengselsoppholdet, om hvordan livet har vært i over 20 år i ‘eksil’ i Dubai, om oppturene og nedturene. Og ikke minst om sin nyvunne rikdom, som har gjort ham rikere enn de fleste nordmenn bare kan drømme om. Han letter også litt på sløret om sine grandiose planer for fremtiden."

Under tittelen "Thomas Øye rir igjen og er god for flere hundre millioner" skilter de to med at leserne her får den "ekte" historien om Øye. Intervjuet trilles ut på flere flater i Nettavisen, med artikler og en lengre podcast.

Flasher i sosiale medier

PR-stuntet synes raskt å få ønsket effekt. Før jul reiste en mindre delegasjon med norske menn ned til Dubai for å gjøre forretninger. Her blir de møtt av Øyes mann, PR-rådgiver Erland Bakke, som tar dem med i en ventende limousin. Det hele blir godt dokumentert med bilder i sosiale medier.

I Dubai blir de tilsynelatende vartet opp etter alle kunstens regler. Bildene viser blant annet en storslagen nyttårsfest hjemme hos Thomas Øye i hans enorme leilighet over fire etasjer på Palmen, hvor blant annet magikeren Labib Malik – som er fløyet inn fra Norge – står for underholdningen. Fotballspilleren John Arne Riise er en av flere som poserer på festen.

Bildene fra sosiale medier viser dessuten mennene på stranden og ved bassengkangen med champagneglass i hånden, stadig omringet av lettkledde og veldreide damer. Og en smilende Thomas Øye.

Skal motta penger privat

Å smile har Øye god grunn til å gjøre. Kapital sitter på dokumentasjon som viser at han har inngått avtale med nordmennene om å selge dem aksjer for større summer. Men pengene skal ikke inn i noen selskaper. Avtalen er at de skal inn på hans private konti.

Når det gjelder Nettavisens store Øye-intervju, skriver journalistene ikke noe om hvor han angivelig har fått millionbeløpene sine fra. Øye fremstår ifølge Nettavisen som beklemt, men samtidig stolt av det han har fått til, når de spør hvordan rikdommen har kommet ham i hende.

– Jeg var en sentral rådgiver for et stort oppkjøp for noen år siden. I den forbindelse fikk jeg godt betalt, sier han til Nettavisen.

Men hvilket oppkjøp dette skal ha vært, og om det i det hele tatt stemmer, har ikke Kapital greid å verifisere.

Mulig honningfelle: Bildet viser en potensiell investor som kan ha havnet i honningfella. Skjermdump
Stortromma: Ingenting ser ut til å ha vært spart på, på Øyes fest nå nyttårsaften. Skjermdump

Øye omtaler seg i intervjuet som venture-kapitalist, og han viser til fire ikke navngitte selskaper som han sysler med. Litt krypto og skybaserte tjenester og sånn. Kapital har dessuten tidligere omtalt hvordan han markedsfører seg som "finansalkymist" på egen blogg.

– Blir jeg rikere enn broren min, det gjenstår å se, slenger Øye litt uforpliktende ut mot slutten av intervjuet.

Eikeland føler da for å avslutte intervjuet med noe mer bastant, og slår fast:

– Du blir snart rikere!

Du blir snart rikere!
Ole Eikeland, om Øyes fremtidsutsikter

Få spor etter Øyes rikdom

Det som derimot er påtakelig med Øye, er at Kapital finner få spor av ham i offisielle selskapsregistre. Han assosieres med selskaper som Endemaj Funds, Investech, Invite Dubai, Quantum Vault Technologies, Private Driver, BCTC og Hyperscale Nexus Holding Corporation.

På videosnutter i sosiale medier kan vi se de norske forretningsmennene boltre seg i de eksklusive kontorlokalene til Endemaj Funds.

Men hverken i Norge eller i utlandet figurerer Øye med eierskap i selskaper som kan vise til den typen verdsettelser som Nettavisen henviser til når de skriver om summer i hundremillioners- eller milliardklassen.

"Ansiktsløftning": Thomas Øye (Stray har startet en blogg hvor han med egne ord driver med “finansalkymi”. Dette er bare et av flere grep han har gjort for å gi imaget sitt en "ansiktsløftning". Financial Alchemy By Thomas Stray

Linker til narkokartell

Journalistene i Nettavisen unnlater også å nevne det som kunne vært nyttig informasjon for alle som vurderer å gjøre investeringer med Øye – hans koblinger til medlemmer av det nevnte Kinahan-kartellet.

Blant annet omtaler Øye seg som styreleder i selskapet Blockchain Technology Capital (BCTC). Det samme fremgår i en presentasjon fra et investeringsfond på Cayman Islands. En av grunnleggerne av BCTC, en britisk forretningsmann, kan knyttes til Kinahan. Utover dette har allerede Dagbladet avslørt at Øye delte kontoradresse i Dubai med Daniel Kinahan, som nå antas å være lederen av Europas kanskje mest fryktede mafiafamilie.

Dette liker imidlertid Øye dårlig. Han avviser å ha vært styreleder i BCTC, at det kun ble drøftet at han skulle være det. Videre klager han inn Dagbladet til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I Dagbladets tilsvar til klagen fremgår det imidlertid at:

  • Thomas Øyes selskap Investech har delt kontorlokaler med Ducashew General Trading og Hoopoe Business Brokers – to selskaper som USA nå har ilagt sanksjoner fordi de skal være knyttet til Kinahan-familien.

  • De to Kinahan-tilknyttede selskapene hadde som adresse de samme to suitene i den samme skyskraperen i Dubai som oppgis som kontoradresse på Thomas Øyes eget visittkort. Øye selv bekrefter delt kontorbruk med Kinahan.

  • Ytterligere ett selskap registrert på adressen har, ifølge deres nettsider, hatt en person i en høy stilling som har hatt samme jobb i Thomas Øyes selskap, Endemaj Funds.

  • På et tidspunkt ble Thomas Øye kontaktet om et prosjekt som Dagbladet kan dokumentere at kan knyttes til Kinahan; utviklingen av en kryptovaluta kalt KombatCoin. Øye bekreftet via sin advokat John Christian Elden at han ble kontaktet om utvikling av en nettside for kryptoen, men understreket at prosjektet ikke ble noe av.

Klageren får ikke medhold av PFU.

Revestrekene

Øye er ikke den eneste skandinaven i dette sakskomplekset med bånd til Kinahan-kartellet. I artikkelen "Revisorene, rådgiverne og revestrekene" kunne Kapital nylig avsløre hvordan verdiene i det nærmest verdiløse gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy ble blåst opp til 2,6 milliarder kroner. Aksjene har så havnet i hendene til kriminelle med bånd til et hvitvaskingsnettverk, den beryktede Foxtrot-ligaen og nettopp Kinahan.

Navnet som oftest gikk igjen i denne saken var svenske Anthony Norman, også kjent som "Tony Two Times". Kilder i miljøet har fortalt til Kapital at han har fått navnet fordi "han ikke nøyer seg med å lure deg bare én gang". Norman slo seg opp på såkalt pyramidespill og MLM i etterkant av dotcom-krisen. I dag sitter han varetektsfengslet i Stockholm, siktet for grove brudd på bokføringsloven.

"Tony Two Times" satt ikke bare ved bordet, men på alle sider av bordet, i Ecoteq-dealen. Kapital har sett dokumentasjon på at han opptrådte både på vegne av kjøperen og selgeren i ulike stadier av prosessen, blant annet som Chief Operating Officer i begge selskaper.

I fjor dukket også Normans navn opp i forbindelse med opprullingen av et internasjonal hvitvaskingsnettverk, blant annet med forgreninger til Norge, hvor pengesporet ledet til Dubai. Etter at "Tony Two Times" ble pågrepet, ble det kjent at svensk politi kobler ham til det raskt voksende kriminelle nettverket Foxtrot – som regnes som legemliggjøringen av begrepet "svenske tilstander".

Reven: Rawa Majid, aka "Den kurdiske reven" , er kjent som lederen for Foxtrot-nettverket. Han skal ha blitt pågrepet i høst. Svensk politi

Dagbladet har også kunnet meldte at Normans selskap Stockholm IT Ventures, som var medvirkende i hvitvaskingssakene som norske Økokrim sto i bresjen for, kjøpte opp kryptoselskapet Blockchain Technology Capital Limited (BTCL) i Dubai i november 2018. Sjefen i BTCL samarbeider, ifølge avisen, helt åpent med Kinahan-kartellet.

Snakker ikke med politiet

Kapital har stilt en rekke spørsmål til både Eikeland og Stavrum i forbindelse med Øye-intervjuet. Sistnevnte avviser kontant at intervjuet på noen måte var arrangert eller hadde noen skjulte motiver.

– Vi har i flere år forsøkt å få et intervju med Thomas Øye, trolig i likhet med mange andre medier. Da han sa ja til å la seg intervjue, gjennomførte vi det uten noen premisser, opplyser Stavrum.

Du kan lese mer om hans opplevelse av intervjuet senere i saken. Nå holder det å fastslå at Stavrum har rett i én ting: at Thomas Øye er en vanskelig mann å få i tale.

I løpet av de siste årene har Økokrim ønsket å avhøre ham i forbindelse med de store hvitvaskingssakene som har vært oppe i det norske rettssystemet, men uten hell. Allerede i 2022 ble det kjent at politiet mente at Øye, selv om han ikke var tiltalt, har en rolle i nettverket. Britiske Aleksander Luka Murati har tilstått å ha stått bak hvitvasking, og i tilståelsesdommen kom det frem at det var Øye som hadde formidlet kontakten mellom Murati og de andre involverte.

Problemet til det norske politiet er at Norge ikke har noen utleveringsavtale med De forente arabiske emirater. Så de kan ikke få ham til å vitne mot sin vilje. Øyes advokat, Svein Holden i Hjort, har flere ganger gitt tilbakemelding på at han ikke vil forklare seg frivillig.

– Øyes forklaring er ønsket i forbindelse med hvitvaskingssakene våre, opplyser førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim til Kapital, men påpeker: 

– Øye har imidlertid vært tydelig på at han ikke ønsker å avgi forklaring. Han har en prosessuell posisjon som innebærer at han har rett til å nekte å avgi forklaring – da er det heller ikke noen grunn til å kalle ham inn.

Øye har imidlertid vært tydelig på at han ikke ønsker å avgi forklaring. Han har en prosessuell posisjon som innebærer at han har rett til å nekte å avgi forklaring.
Håvard Kampen, førstestatsadvokat

Advokat Holden har påpekt overfor Kapital at Øye benekter å ha noe som helst å gjøre med de forhold denne hvitvaskingssakene gjelder.

– Manipulert av Thomas Øye

I Norge er i alt fem personer dømt for medvirkning til hvitvasking av til sammen 24 millioner kroner fra to bedragerier, deriblant finanscowboyen Per Morten Hansen og møbelhandlerarving Pål Jønsson i Tromsø. Dommen mot Hansen er foreløpig ikke rettskraftig.

Pål Jønsson er sønnen til den avdøde møbelhandleren Svein Jønsson, Øyes mangeårige forretningsforbindelse. Pål Jønsson ble i mai i fjor dømt til halvannet år i fengsel for grov hvitvasking av 750.000 dollar – eller vel åtte millioner kroner – som stammet fra et av de nevnte bedrageriene. Jønsson jr. anket dommen, men anken førte ikke frem.

Jønsson-saken er interessant av flere grunner. Ikke minst fordi britiske Murati opplyste at det var Øye som hadde formidlet kontakten mellom ham og Jønsson.

Avdøde Svein Jønsson skal i sin tid ha tapt 250 millioner kroner på dårlige aksjeråd fra Øye, og da Øye ble slått personlig konkurs på begynnelsen av 2000-tallet, kjøpte Svein Jønsson gjelden gjennom sitt selskap Håpet Invest. De påfølgende årene viser at Jønsson fortsatte å ta “råd” om investeringer fra Øye. I et politiavhør av Pål Jønsson i 2018 slo hans fast følgende om faren:

– Far er blitt manipulert av Thomas Øye i alle år.

– Investerte skjult: Tromsø-millionær Pål Jønsson (bildet) fortalte i avhør i 2018 at Øye hadde fått faren hans til å investere i Ecoteq (da Aladdin) for ham. Ragnhild Gustad/Nordlys

Oppkjøp i Aladdin 

Avhøret var en del av etterforskningen mot den hemmelige politiinformanten "Kronprinsen", som bidro til å felle hasjbaron Gjermund Cappelen, og i forlengelsen av det tidligere polititopp Eirik Jensen. I avhøret kom det også frem at far Jønsson hadde overført store summer til Øye i en årrekke.

– Far mener at selskapet vårt, Håpet Invest, har investert i masse prosjekter rundt Thomas Øye, men jeg mener at selskapet har tapt mange millioner kroner på investeringer sammen med Øye. Far har vært utrolig naiv i forhold til investeringer han har gjort med Thomas Øye, forklarte Pål Jønsson den gang til politiet.

Det som videre fremkom i avhøret, var at Jønssons selskap, Håpet Invest, hadde kjøpt seg opp i Aladdin Oil. Et oppkjøp som, ifølge Jønsson, Øye sto bak. Aladdin Oil ble senere omdøpt til Araca Energy og så Ecoteq Energy. Det er altså det samme selskapet som Kapital har avslørt at blåste opp verdiene til 2,6 milliarder kroner basert på en tilsynelatende nærmest verdiløs oljelisens. En av Kapitals kilder bekrefter at også Øye har vært investert i Aladdin/Araca/Ecoteq.

– Han eide via Jønsson, hevder kilden, som har kjennskap til selskapet.

Det har ikke lykkes Kapital å få en kommentar fra Jønsson, som for tiden soner dommen han fikk i tingretten i Tromsø.

Fra olje til PR

Ole Eikeland jobber som nevnt sammen med Harald Sætvedt i CorpCann. Eikeland er styreleder, og Sætvedt er administrerende direktør. Fra 2017 og frem til januar i fjor var Sætvedt også administrerende i Ecoteq Energy – en stilling som han i dag unnlater å nevne på sin LinkedIn-profil.

I Ecoteq var Sætvedt instrumentell ved tilretteleggelsen av den omstridte oljelisens-dealen. Det var han som hanket inn revisjonsfirmaet KWC for å stadfeste verdien av et oljeselskap som Ecoteq Energy hadde avtalt å kjøpe for 2,6 milliarder kroner.

Til tross for at Ecoteqs faste revisor hadde stilt kritiske spørsmål ved verdsettelsen, gav de statsautoriserte revisorene Simen Weiby og Trond Bjerge i KWC tommelen opp. Og med deres velsignelse ble kjøpet godkjent på Ecoteqs generalforsamling, der Sands-partner Lars Tormodsgard var møteleder og Sætvedt signerte protokollen.

Selve transaksjonen ble gjennomført som et såkalt tingsinnskudd. Oppgjøret fant sted i aksjer, hvilket medførte at selgeren, Global Commodities Business Partners (Global) i prinsippet ble den nye eieren av Ecoteq – et selskap som med et pennestrøk gikk fra å være verdt "knapper og glansbilder" til milliarder.

På aksjonærlisten i Global finner vi offisielt kun en Spania-bosatt svensk kvinne. Men da oppgjøret var på vei, dukket det opp en rekke aktører med broket fortid.

På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen satt blant annet Anthony "Two Times" Norman, men også en ukrainer som nylig var i klammeri med amerikanske finansmyndigheter, står oppført på aksjonærlisten i Global. Det samme gjør en av de involverte i det voldsomme ranet av Nasjonalmuseet i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner, som mot slutten av fjoråret forsvant sporløst under en forretningsreise i Florida.

Les mer om hvitvaskingssakene her: 

– Gode kompiser

Anthony "Tony Two Times" Norman har også en felles forhistorie med Thomas Øye. Kapital har undersøkt forhistorien til Stockholm IT Ventures, Norman-selskapet som var delaktig i hvitvaskingssaken, og får opplyst av kilder at Thomas Øye var delaktig i dette selskapet da det var registrert på Frankfurt-børsen for noen få år siden.

– Norman og Øye er gode venner. De kjørte en fire–fem prosjekter hvor de haussa opp aksjer og melket investorer for penger. De skal ha fått ganske mye penger ut av dette. Det gikk mye i krypto, hevder en kilde.

Pengesporene etter hvitvaskingssakene leder til Dubai. Da Økokrim førte disse straffesakene for retten, ble flere personer dømt.

I varetekt: Anthony Norman, som i visse kretser kalles “Two Times”, sitter for tiden i varetekt i Sverige. Han skal være en gammel venn av Øye, og pengesporet i hvitvaskingssakene leder til dem begge. Skjermdump

I retten ble det lagt frem samtaler fra en lukket WhatsApp-gruppe hvor det fremgår at aktørene måtte avgi rapport om sine handlinger til overordnede ledere i Dubai. En av personene hadde også dratt til Dubai i 2019 for å motta instrukser direkte fra lederne.

De tre som ble dømt innrømmet i retten at de hadde deltatt i hvitvaskingen som medlemmer av en omfattende kriminell organisasjon. Etterforskere beskrev organisasjonen som spredd over flere land, men bakmennene holdt til i Dubai. De benyttet hackere, en rekke forretningsmenn hvis oppgave det var å finne bankkontoer og overvåke innehaverne, samt “pengemuldyr”.

Sannhet med modifikasjoner?

"Det er en ydmyk og selvkritisk Thomas Stray som tar imot, vel vitende om at navnet hans er belastet etter gråmarkedsfallitt, heleridom, og befatning med tvilsomme virksomheter som pyramideselskapet The Five Percent Community (T5PC)," skriver Eikeland og Stavrum i sitt intervju med Øye.

Videre forteller journalistene at Øye skal ha betalt tilbake nær sagt all gjelden han pådro seg i sin "ville" dager i Norge.

Dette står i kontrast til Jønssons uttalelser i 2018, men også til utsagn fra andre Øye-kreditorer som Kapital har snakket med.

Kapital har stilt Ole Eikeland en rekke spørsmål i anledning intervjuet. Blant annet:

– I hvilke selskaper er det Thomas Øye har tjent pengene sine? Og hvor mye?

– Hvordan kan dere i artikkelen nærmest validere at Øye er god for flere hundre millioner kroner, ja, kanskje milliarder, når han ikke kan vise til et eneste selskap han har tjent penger på?

– Føler dere noe ansvar for potensielle investorer som kan komme til å investere i Øyes oppstartsselskaper basert på artikkelen i Nettavisen?

– Saken kom ut i en periode hvor det var offentlig kjent at politiet mener Øye var involvert i fjorårets to store hvitvaskingssaker. Hvorfor stilte dere ingen spørsmål om det?

Eikeland har valgt ikke å svare på noen av disse spørsmålene.

– Ingen premisser

Det Eikeland derimot understreker overfor Kapital, er at hverken Øye, eller hans nåværende PR-rådgiver, Erland Bakke, la noen som helst føringer på intervjuet med ham og Stavrum.

– Vi hadde en intervjuavtale med Thomas Øye direkte. Jeg har en avtale med Nettavisen om et månedlig honorar, noe jeg har hatt lenge. Det var ikke lagt noen premisser for intervjuet.

Videre understreker Eikeland at CorpCann ikke påtok seg noe oppdrag for Ecoteq før etter at kjøpet av feltet i Utah var stemt igjennom av generalforsamlingen i selskapet 31. mars 2023. Anthony Norman, som var den sentrale aktøren i oppkjøpet sammen med Harald Sætvedt, hevder Eikeland at han ikke kjenner til.

– Jeg har aldri møtt denne Anthony Norman og kjenner heller ikke til hans virksomhet. Hvilket forhold han har til Thomas Øye, har jeg heller ingen kjennskap til.

Eikeland understreker at han aldri har drevet noen forretninger med Thomas Øye.

– Øye har jeg kun hatt kontakt med gjennom mitt journalistiske virke.

På spørsmål om han noensinne har intervjuet kunder av CorpCann i podcasten med Stavrum, svarer han også kontant nei.

– Muntlig og underholdende

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er noe mer utfyllende om bakgrunnen for Øye-intervjuet. Han opplyser at dette var noe de hadde prøvd å få på plass i tre år.

– Stavrum & Eikeland er en samtalepodcast med folk som er aktuelle, og tilpasset et allment publikum på flere hundre tusen lyttere. Det er ingen ren finanspodcast, og det som var aktuelt for oss, var at Thomas Øye kom hjem fra glemselen i forbindelse med TV-serien "Exit".

Hva angår avrundingen av podcasten, hvor Eikeland slår fast at Øye bare vil bli rikere, har vi spurt Stavrum om det er vanlig for Nettavisens journalister å komme med slike påstander.

– Det ville vært svært uvanlig for journalister på reportasjeplass i Nettavisen, men for en lytter av den muntlige stilen i en underholdende samtalepodcast som Stavrum & Eikeland er det rimelig tydelig at det er en spekulasjon og ingen validering.

Hva angår påstander som at Øye nå er "rikere enn de fleste nordmenn bare kan drømme om", sier Stavrum:

– Det fremgår av podcasten som artikkelen lenker til at det er stor usikkerhet om dette, men også at Øye åpenbart har tilgang til betydelige midler gjennom sitt forbruk.

Kapital har også stilt Stavrum spørsmål om hvorfor de ikke forholdt Øye noe spørsmål om hvitvaskingssakene, som det på det tidspunkt var kjent at Øye var koblet til.

Temaet og vår interesse var Thomas Øyes kriminelle forhistorie, oppholdet i Dubai og spekulasjonene om Exit – altså de elementene som var interessante for et bredt publikum, og ikke bare økonomiinteresserte.
Gunnar Stavrum, redaktør Nettavisen

– Temaet og vår interesse var Thomas Øyes kriminelle forhistorie, oppholdet i Dubai og spekulasjonene om Exit – altså de elementene som var interessante for et bredt publikum, og ikke bare økonomiinteresserte.

– Er det problematisk at Eikeland er journalist i Nettavisen samtidig som han er PR-rådgiver i CorpCann?

– Ulike roller kan potensielt være en utfordring, så det er viktig å være åpen om bakenforliggende forhold som kan være relevante. Derfor har det vært tydelig kommunisert at Ole Eikeland er PR-rådgiver, og vi intervjuer aldri noen av hans klienter for å unngå bindinger som kan føre til spekulasjoner om inhabilitet.

Stavrum understreker at turen til Dubai fullt ut ble betalt av Nettavisen, og at det ikke var gitt noen føringer for intervjuet.

– Trenger “gode” hjelpere

Økokrim-sjef Pål K. Lønseth gikk nylig ut og advarte på generelt grunnlag mot at profesjonelle aktørers bistand til kriminalitet er særlig alvorlig fordi de profesjonelle ofte har god innsikt og forståelse av regelverket, og hvordan man kan omgå dette.

Tilgang eller evne til å påvirke profesjonelle aktører er ofte en forutsetning for at enkelte typer kriminalitet lykkes.
Pål Lønseth, sjef Økokrim

– Tilgang eller evne til å påvirke profesjonelle aktører er ofte en forutsetning for at enkelte typer kriminalitet lykkes og ikke avdekkes av politi og kontrolletater, sa Økokrim-sjefen, og fortsetter:

– Tilsvarende er konsekvensen ofte større for samfunnet, da misbruk av denne posisjonen og tilliten undergraver folks tiltro til vår samfunnsmodell og den rollen disse profesjoner har, sa Lønseth.

Kapital har også stilt førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim spørsmål om hvor avhengig profesjonelle kriminelle, og da spesielt et hvitvaskingsnettverk, er av å få “hjelp” fra ulike tjenestetilbydere.

– For å sikre utbytte som eksisterer som elektroniske penger, er man i realiteten avhengig av å få hjelp av eller lure profesjonelle hjelpere og finansinstitusjoner, sier Kampen.

– Det er også bakgrunnen for at mye av den internasjonale kraftanstrengelsen mot hvitvasking retter seg nettopp mot de rapporteringspliktige. Skal man lykkes med å bekjempe, eller i hvert fall redusere, flyten av ulovlige midler, er det ved kontaktpunktene til slike nødvendige hjelpere muligheten er best. Vår opprulling av et internasjonalt hvitvaskingsnettverk er illustrativt for det, bemerker Kampen i Økokrim.

Advarer mot "Bistandsbransjen: Økokrimsjef Pål Lønseth (t.h.) og førstestatsadvokat Håvard Kampen, som prosederte hvitvaskingssakene, er mener profesjonelle aktører i den legale økonomien er en forutsetning for kriminelles suksess. Foto: Iván Kverme
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Uforenlige roller

Kapital har kort forelagt hovedpunktene i saken for generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund og stilt henne følgende spørsmål:

– Pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, er tydelig på at man skal unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet. Er det forenlig med god presseskikk at man samtidig jobber som journalist og PR-rådgiver?

– Dette høres ut som en sak som jeg fort kan få på bordet for behandling, og da kan jeg ikke uttale meg på forhånd, sier Floberghagen.

Kapital har også stilt generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening samme spørsmål. Nybø uttaler på generelt grunnlag at kombinasjonen journalist og PR-rådgiver i utgangspunktet er problematisk og at rollene er uforenlige, men at det kan finnes unntak.

– Da er det ekstra viktig å opplyse om bakenforliggende forhold og bindinger, forteller Nybø. – Vi kan ikke vedta at publikum har tillit til oss, og i redaktørstyrte medier må vi huske at integriteten er vår “gullbeholdning”.

Det har ikke lykkes Kapital å få noen kommentar fra Thomas Øye til denne saken. 

PR-rådgiver Harald Sætvedt opplyser til Kapital at Thomas Øye aldri har vært noen kunde av CorpCann, og at vennskapet mellom Øye og Norman er ukjent for ham. Hva gjelder at Jønssons forklaring i 2018 om at Øye investerte i Ecoteq gjennom Håpet Invest, påpeker Sætvedt at dette skjedde før hans tid.   

Kjendismanager Erland Bakke har det ikke vært mulig å få tak i.

Kapital presiserer:

 

I denne artikkelen om “Thomas Øyes PR-kupp” har vi bl.a. skrevet at “Sammen med Bakke har Thomas Øye store planer”. Vi har her henvist til Øyes PR-rådgiver, kjendismanager Erland Bakke. I en klage til Pressens Faglige Utvalg i etterkant av artikkelen avviser imidlertid Bakke å ha store planer med Thomas Øye.