<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Olaf Tobias Hallin hadde mottatt aksjer i det norske oljeselskapet Ecoteq verdt 133 millioner kroner forsvant han sporløst på vestkysten av Florida i november. Manatee County Sheriff's Office

Satt på 133 millioner i aksjer da han forsvant sporløst

Kort tid etter at svenske Olaf Tobias Hallin hadde mottatt aksjer i det norske selskapet Ecoteq, verdsatt til 133 millioner kroner, forsvant han sporløst på vestkysten av Florida. 

Category iconJus
Publisert 29. marsOppdatert 7. juni
Lesetid: 10 minutter

Over 190 cm høy og 100 kilo stor, mesteparten muskler, er svenske Olaf Tobias Hallin (42) en mann som er lett synlig i terrenget. Spesielt i Florida hvor gjennomsnittsmannen er omtrent 1,76 cm. Likefullt har han vært sporløst borte siden tirsdag 14. november. Sist sett ruslende vekk fra en øde parkeringsplass rett ved bikerbaren Peggy’s Corral i utkanten av den lille byen Palmetto ved vestkysten av Florida. 

Kapital får opplyst av sheriffkontoret i Manatee County at det siste de vet om Hallins bevegelser er at han skal ha parkert bilen, og deretter rolig gått oppover en relativt øde vei med en liten sekk slengt over skulderen. Han lot mobilen være igjen i bilen.   

– Hvorfor han var her, og hva som har skjedd med ham siden er for oss et komplett mysterium, sier sheriffkontorets talsperson, Randy Warren. 

Warren beskriver området rundt som ruralt. Selv om vi er et stykke fra sumpområdene lenger sør er naturen preget av den klassisk tette vegetasjonen delstaten er kjent for. Den er gjennomgående tett, tropisk og ufremkommelig. 

Hvorfor han var her, og hva som har skjedd med ham siden er for oss et komplett mysterium.
Randy Warren, talsperson Manatee County Sheriff's Office
Forlot bilen: Hallin forlot bilen han kjørte på en øde parkeringsplass i nærheten av bikerbaren Peggy’s Corral i utkanten av Palmetto i Florida. Hallin var på dette tidspunkt mistenkt for å ha hvitvasket penger for mexicanske karteller. Foto: Peggy's Corral

Skjøt “gullfuglen” i Norge

Hallin forsvant kort tid etter at han tilsynelatende hadde skutt gullfuglen her i Norge. Han er oppført som en av hovedaksjonærene i det nå avregistrerte gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy – tidligere kjent som Aladdin Oil and Gas og Araca Energy – med intet mindre enn 14 millioner aksjer. 

I august i fjor gikk selskapet fra å være nærmest verdiløst til å få en bokført verdi på 2,6 milliarder kroner. Dette etter kjøpet av en angivelig oljelisens i Utah i USA. I november gikk aksjen på Euronext NOTC-liste for 9,5 kroner – noe som tilsier at Hallin satt på aksjer til en verdi av omlag 133 millioner kroner.  

Gjennom en rekke artikler har Kapital har avslørt hvordan denne oljelisensen i realiteten er nær verdiløs, og ikke engang var betalt for eller i besittelse av Ecoteq, da de statsautoriserte revisorene i KWC verdsatte den til utrolige 2,6 milliarder kroner.

Kapital har avdekket hvordan Ecoteq-dealen ble mulig ved hjelp av gode hjelpere i form av advokater og to revisorer fra revisjonsselskapet KWC. Ecoteq har etter Kapitals avsløringer blitt avregistrert fra Euronexts NOTC-liste, og Finanstilsynet har varslet tilsyn hos KWC, hvor de er spesielt interessert i arbeidet til de to ansvarlige revisorene (se faktaboks).  

På reisefot: Her er Hallin på vei til Hong Kong på forretningsreise sammen med Baha Kadhum i 2016. Kadhum er mannen til høyre. Skjermdump: Instagram
Ransmann: Baha Kadhum har flere ran bak seg i Sverige på begynnelsen av 2000-tallet. Siden har begynt med krypto i det Dubai-baserte selskapet VikingGold. Foto: Viking Gold

Videre har Kapital avdekket hvordan aksjene i Ecoteq har endt opp hos aktører som enten er kriminelle eller har koblinger til kriminelle nettverk. Olaf Tobias Hallin er intet unntak. Han er en gammel samarbeidspartner med den tidligere ransmannen Baha Kadhum. Kadhum står bak flere grove ran, men er mest kjent for sin deltakelse i det væpnede ranet av Nationalmuseum i Stockholm rundt årtusenskiftet, et ran som rystet hele Sverige på grunn av sin brutalitet og profesjonalitet.

Både Hallin og Kadhum er ført opp blant de største aksjonærer i Ecoteq, men de har også jobbet tett sammen i det Dubai-baserte selskapet VikingGold, hvor de blant annet har dratt rundt verden sammen.  

Vasket penger for mexicanske karteller 

Men Hallin var ikke bare involvert i Ecoteq-transaksjonen. Han har også pådratt seg betydelige juridiske problemer i USA. Han er nemlig en mann med mange jern i ilden. Ecoteq og før nevnte VikingGold er én ting, men de siste årene har han vært sentralt som såkalt managing member i det amerikanske selskapet Global Gold Exchange. Selskapet ble i 2019 dratt for retten etter en felles etterforskning av både det amerikanske skattevesenet, IRS og FBI. De påfølgende rettssakene har vært en seiersgang for begge etatene. 

“Global Gold Exchange og dets managere har operert som en butikk for hvitvasking,” slo statsadvokat Randy S. Grossman fast i en pressemelding i 2021 etter at tre av lederne i selskapet ble dømt til fengselsstraff. 

IRS og FBI har i to rettsrunder fått fullt gjennomslag for at Global Gold Exchanges gullhandlervirksomhet bare var et skall for hvitvasking og våpenkriminalitet. Det har blitt rullet opp at bakmennene i selskapet har brukt handel i gull som et påskudd til å vaske penger mot en generøs betaling, og på kundelisten finner vi flere av de beryktede mexicanske kartellene. De ble også felt for å ha gjennomført en rekke økonomiske bedragerier. 

Hallin var derimot ikke blant de dømte, men i etterkant av domfellelsene har det kommet flere søksmål som impliserer ham i skandalen. Den nyligste dommen i disse sakene mot ham kom nå i mars, og er fra stiftelsen Peter Neary Revocable Trust, som mener Global Gold Exchange regelrett hadde svindlet stiftelsen i forbindelse med et lån stiftelsen gav til selskapet. 

Hallin ble, sammen med de tre som allerede er dømt for hvitvasking, dømt til å betale stiftelsen tilbake fem millioner dollar. Skjønt foreløpig er han som nevnt sporløst forsvunnet.

Etterforsker fortsatt

– Vi lurer selvfølgelig på hvorfor noen kjører flere hundre kilometer, setter igjen bilen sin på en øde parkeringsplass i vårt lille område av Florida og forsvinner. Vi opplever det som rart, forteller Warren ved Manatee County Sheriff’s Office. 

Etterforskerne har fått opplyst av familien at Hallin var på forretningsreise, men de spør seg hva en tilsynelatende velykket finansmann med et internasjonalt nettverk gjorde ved en bikerbar i Palmetto i Manatee County. Fylket er nemlig ikke det mest naturlige stoppestedet for en forretningsmann på jobb. Det grenser til større steder, som Tampa og St. Petersburg, som begge er større byer. 

Dagen Hallin forsvant hadde han tilsynelatende kjørt direkte fra Miami til Palmetto – en firetimers kjøretur. Det siste bildet av ham er fra et overvåkningskamera på et kjøpesenter i Doral noe vest for flyplassen i Miami.  

Selv om det har gått flere måneder, er saken fremdeles ikke lukket hos Manatee County Sheriff’s Office. Saken har fått noe pressedekning, og etaten har aktivt gått ut og bedt om tips, men foreløpig har ingen meldt seg. 

– Saken er fremdeles åpen. Vi har ikke funnet noe lik, eller annet som tyder på at han har forulykket her. Vi har heller ikke fått inn noen tips. 

Liten by: Palmetto er en liten by med ca. 13.000 innbyggere. Her er bilde av broen som knytter byen til naboen Bradenton. Close aerial view of bridge connecting Bradenton to Palmetto. Lewis Directed Films / Shutterstock / NTB Foto: Shutterstock/NTB

Ser på nettverket

– Et mysterium: Talsperson for sheriffkontoret i Manatee County, Randy Warren, forteller at de opplever forsvinningen som mystisk. Manatee County Sheriff's Office

– Vår primære interesse utover å finne ham er å finne ut hvilke miljøer han har hatt kontakt med her, og på hvilken måte denne kontakten har foregått, sier Warren. 

Sheriffkontoret er kjent med Hallins forskjellige forretningsforbindelser i USA, og hans historikk.

– Vi ser at han har hatt omfattende forretningsvirksomhet i USA, og vi har merket oss hans juridiske problemer. Vi etterforsker nettverket hans. Uten at vi kan gå i detaljer ser vi at Hallins forretninger til dels dreier seg om store transaksjoner, og at det er kryptovaluta involvert.

Vi etterforsker nettverket hans. Uten at vi kan gå i detaljer ser vi at Hallins forretninger til dels dreier seg om store transaksjoner, og at det er kryptovaluta involvert.
Randy Warren

Sheriffkontoret opplyser til Kapital at de også er interessert i å vite mer om Hallins nettverk i Europa og koblinger til Norge.

Alle er innom Dubai

Alle veier leder til Dubai, kan det se ut som. Om det er tilfeldig eller ikke, koordinert eller uavhengig av hverandre, er det et faktum at en rekke av aktørene i Ecoteq-dealen gjør forretninger i Dubai. 

Kapital har avdekket at han som fremstår som arkitekten bak dealen, er svenske Anthony Norman. Han blir populært kalt “Tony Two Times” fordi han angivelig ikke nøyer seg med å lure sine forbindelser bare én gang, og har vært involvert i de siste årenes hvitvaskingssaker her i Norge. 

Sakene gjelder et omfattende internasjonalt hvitvaskingsnettverk. En felles internasjonal etterforskning, som Økokrim er en del av, har avdekket at nettverket har hvitvasket penger for en rekke kriminelle over hele verden.

Norman er også en gammel forretningspartner av den skandaleombruste norske forretningsmannen Thomas Øye. Øye har på sin side også vært implisert i de aktuelle hvitvaskingssakene, men han har nektet å la seg avhøre. Fra sitt bosted i Dubai nekter Øye for å ha hatt noe med sakene å gjøre. 

Han kan imidlertid kobles til både det raskt voksende kriminelle nettverket i vårt naboland, Foxtrot, samt den beryktede irske Kinahan-kartellet, av politikilder regnet som et av de største narkotikanettverkene i Europa. Også Thomas Øye kan kobles til Kinahan-kartellet, bl.a. fordi han delte kontor i Dubai med en av nettverkets ledere. 

“Tony Two Times” sitter i dag varetektsfengslet i Kronoberg i Stockholm, tiltalt for fem grove brudd på den svenske bokføringsloven. 

– Fullstendig fortvilet

I USA foregår som nevnt jakten etter Hallin fremdeles. Kort etter forsvinningen engasjerte hans kone seg på sosiale medier, hvor hun ba om hjelp til å finne mannen. 

– Dette er min ektemann. Vi er fullstendig fortvilet over at han har forsvunnet. Jeg ber om at hjelp til å få ham trygt hjem. Jeg vil gjøre alt for at han skal komme til rette. All hjelp og tips om hvor han kan være, uansett hvor ubetydelig det kan virke, er velkomment, skrev Hallins kone på sosiale medier etter at ektemannen ble etterlyst med navn og bilde i november.

Etter det Kapital kan se, har det ikke kommet noen oppdateringer fra henne på hvordan jakten etter ektemannen går. Kapital har prøvd å få kontakt med hans kone, men hun har ikke besvart vår henvendelse. 

Revisorene, rådgiverne og revestrekene

Gjennom flere artikler har Kapital avdekket hvordan revisorer, advokater og rådgivere bidro til å pumpe opp verdien av et norsk gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner, og hvilke koblinger denne transaksjonen har til organisert kriminalitet. 

Sentralt i saken står en omstridt deal der selskapet Ecoteq Energy, som ble omsatt i det unoterte gråmarkedet på Euronext NOTC-listen, kjøpte et selskap som angivelig inneholdt en oljelisens av usikker verdi i USA.

Da Ecoteqs faste revisor ikke ville gå god for verdsettelsen av oljelisensen, som skulle brukes som et såkalt tingsinnskudd i forbindelse med en rettet emisjon i selskapet, kom to statsautoriserte revisorer i KWC – tidl. Kjelstrup & Wiggen – inn i bildet og gikk god for at oljelisensen var verdt 2,6 milliarder kroner.

Avtalen om emisjonen på 2,6 milliarder kroner ble så forseglet under en generalforsamling der Sands-partner Lars Tormodsgård var møteleder og administrerende direktør Harald Sætvedt, som i dag er PR-rådgiver i selskapet CorpCann, signerte protokollen. 

På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen finner vi flere kjente kriminelle, deriblant svenske Anthony “Two Times” Norman, som har en broket CV. 

Blant de øvrige aksjonærene som skal ha blitt tilgodesett med aksjer i emisjonen, finner vi også en av de involverte i det voldsomme ranet av Nationalmuseum i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner, Olaf Tobias Hallin, som mot slutten av fjoråret forsvant sporløst under en forretningsreise i Florida.

I forbindelse med en av de siste årenes største hvitvaskingssaker har Anthony “Tony Two Times” Norman blitt knyttet til det svenske Foxtrot-nettverket, samt det irske Kinahan-kartellet, som regnes som en av verdens største kriminelle organisasjoner. Pengesporet etter Ecoteq-handelen peker mot utlandet.

Den norske finansakrobaten Thomas Øye er en gammel forretningsforbindelse til “Tony Two Times”. I likhet med sistnevnte kan også Øye linkes til det store hvitvaskingsnettverket som norske Økokrim har vært med på å rulle opp. Øye kan også knyttes til Kinahan-nettverket, bl.a. gjennom delt kontor. Overfor Dagbladet har Øye uttalt: – Selv om jeg kjente til Daniel Kinahan grunnet delt kontorbruk, hadde jeg ingen personlige eller profesjonelle bånd til ham.

Øye har ikke villet kommentere Kapitals henvendelser i anledning disse sakene. 

Finanstilsynet har i etterkant av Kapitals artikler åpnet tilsyn hos KWC og revisorene der, og selskapet har blitt fjernet fra handel i det unoterte gråmarkedet Euronext NOTC.

Kapital