<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Store kutt i milliardgebyret til dagligvarekjedene

I 2020 varslet Konkurransetilsynet 21 milliarder kroner i gebyrer til Rema, Norgesgruppen og Coop i prisjegersaken. Nå kuttes gebyrene til 4,9 milliarder kroner.

Publisert 10. apr. 2024 kl. 08.42
Oppdatert 10. apr. 2024 klokken 08.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
KUTTES: Odd Reitan slipper med noe av skrekken. Foto: Eivind Yggeseth

Konkurransetilsynet har i dag sendt tilleggsvarsler om endret utmåling av gebyrer til Coop, Norgesgruppen og Rema. Dagligvarekjedene er parter i den såkalte prisjegersaken.

«Konkurransetilsynet har i dag varslet nye gebyrer i saken. Coop er varslet et overtredelsesgebyr på om lag 1,3 milliarder kroner, Norgesgruppen et gebyr på 2,3 milliarder kroner, og Rema et gebyr på 1,3 milliarder kroner», heter det.

Kraftig nedjustert

Konkurransetilsynet gjennomførte razziaer hos Norgesgruppen, Coop og Rema i 2018. Grunnlaget var en mistanke om at partenes avtale om å gi tilgang for konkurrentenes prisjegere kunne utgjøre ulovlig samarbeid.

I desember 2020 varslet Konkurransetilsynet om at samarbeidet kunne ha både «konkurransebegrensende formål» og «konkurransebegrensende virkninger» i strid med konkurranseloven § 10. De varslede gebyrene tok utgangspunkt i et mulig ulovlig samarbeid med konkurransebegrensende formål.

– Konkurransetilsynet har kommet til at de varslede gebyrene skal justeres ned, blant annet fordi saken ikke lenger undersøkes som en såkalt formålsovertredelse av konkurranseloven. Samtidig fortsetter vurderingene av samarbeidets mulige konkurransebegrensende virkninger. Størrelsen på de varslede gebyrene viser sakens alvor, og arbeidet har høyeste prioritet i tilsynet, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Konkurransetilsynet presiserer at vurderingene som presenteres i det nye varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Partene har fått frist til 2. mai med å kommentere varslene.