<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Kritikkverdige forhold: Flere tidligere ansatte ved Skinnarbu Nasjonalparkhotell har utestående lønn og feriepenger etter konkursen i Gondolin Hotels. Foto: Gard Setsaas

– De løy og løy

Manglende utbetaling av lønn og feriepenger er bare en av flere anklager som har dukket opp etter konkursen i Erlend Follegg-selskapet Gondolin Hotels. Bostyrer mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om alvorlige straffbare forhold.

Publisert 10. feb.Oppdatert 10. feb.
Lesetid: 9 minutter

De siste månedene har tilsynelatende vært usedvanlig hektiske for Erlend Follegg. Det ene selskapet etter det andre i Gondolin-systemet, der den omstridte forretningsmannen og advokaten er eier og styreleder, har blitt forsøkt slått konkurs i et usedvanlig omfattende rettsmaraton. Nylig var det skiftesamling etter konkursen i Gondolin Hotels, som gikk over ende før jul.

Hotellselskapet ble slått konkurs grunnet et skattekrav på drøyt to millioner kroner. I tillegg har det kommet inn krav på millionbeløp fra en rekke øvrige kreditorer. 

Det er skjellig grunn til mistanke om alvorlige straffbare forhold.
Bostyrer Kjetil Schonhowd

I boinnberetningen beskrives det flere mulige kritikkverdige forhold, blant annet drift for kreditors regning, manglende avsetninger til skattetrekkskonto og potensielt underslag av ansattes skattetrekksmidler, samt uordentlig forretningsførsel.

– Det er skjellig grunn til mistanke om alvorlige straffbare forhold. Det er ikke midler i boet, men vi vil ta initiativ til en borevisjon og søke om midler fra Justisdepartementets garantiordning for å få gjennomført denne. Resultatet av borevisjonen vil deretter i stor grad være bestemmende for om det vil bli reist krav mot andre selskaper eller aktører, opplyser bostyrer Kjetil Schonhowd i advokatfirmaet Thallaug til Kapital.

Kritisk: I boinnberetningen beskriver advokat Kjetil Schonhowd i Thallaug Advokatfirma flere mulige kritikkverdige forhold. Foto: Thallaug Advokatfirma

– Ikke fått betalt

Mange av kravene kommer fra tidligere ansatte ved hotellene Skinnarbu og Wadahl, som fortviler over uteblivelse av lønn og feriepenger. Til sammen skal det være snakk om 33-34 personer, i hovedsak utenlandske arbeidstagere. Pr. nå er det uvisst om alle disse har tilhørt konkursselskapet. 

En av arbeiderne som har penger utestående hos Gondolin Hotels er polske Agata Iwanicka, som jobbet ved Skinnarbu senest forrige sommer.

– Jeg har ikke fått betalt for august og september, og har dessuten ikke fått feriepenger for året før. Totalt har jeg utestående rundt 40.000 kroner. Etter det jeg vet, skylder de alle arbeiderne jeg kjenner – det er åtte-ni av oss – rundt 300.000 kroner, men det kan være mer, sier hun til Kapital.

For 19-åringen har dette skapt en utfordrende situasjon, der sparepengene – og etter hvert tålmodigheten – er i ferd med å ta slutt etter flere lovnader om utbetaling.

– Dersom de hadde sagt at Erlend ikke hadde pengene, hadde jeg ventet. Men de løy og løy. Først sa de at det skulle ta rundt en uke, at det da skulle komme noen penger fra konsernet. Men det kom aldri noe, forteller hun.

Dersom de hadde sagt at Erlend ikke hadde pengene, hadde jeg ventet. Men de løy og løy.
Agata Iwanicka, tidligere hotellansatt
Føler seg løyet til: Agata Iwanicka (t. h.) har utestående lønn og feriepenger etter å ha arbeid ved Skinnarbu. Her sammen med kjæresten og søsteren, som også var ansatt ved hotellet. Foto: Privat

Dette er saken

  • Kapital og Finansavisen har i en rekke artikler satt søkelyset på virksomheten til forretningsmann og advokat Erlend Follegg, som er eier og styreleder i eiendoms- og reisekonsernet Gondolin. Konsernets eiendeler har blant annet inkludert flere konkurstruede hoteller som tidvis har vært brukt som asylmottak, samt flere hytteprosjekter.
  • Kapital omtalte i november 2023 hvordan Follegg, samtidig som han hadde en rekke kreditorer på nakken og risikerte konkurs, lokket investorer med børsnotering. Kort tid senere fulgte vi opp med artikkelen “Frykt og fortvilelse i fjellheimen”, hvor en rekke kilder fortalte om hvordan Follegg skal ha utsatt dem for press, trusler og skitne triks.
  • Blant dem som er misfornøyde med Follegg finner man en rekke kjøpere av hyttetomter i Hallingskarvet Fjellgrend, hvor selgerens lovnader om nødvendig vei, vann og kloakk ikke er oppfylt.
  • Follegg har de siste årene vært involvert i et uvanlig høyt antall rettssaker. Bakgrunnen for dette er en rekke økonomiske krav, konkursbegjæringer og begjæringer om tvangssalg. Blant de mer profilerte sakene er et søksmål fra milliardær Leif Jørgen Moger, som etter hvert vant frem med sitt krav.
  • Flere kilder har reagert på at Follegg selv tilsynelatende sitter på store verdier, samtidig som selskapenes kreditorer sliter med å få betalt. Sommeren i fjor ble det kjent at han hadde overført eierskapet til sin eksklusive villa på Bygdøy, samt en fritidsbolig ved Brevik, til sin kone.
  • Nylig ble det klart at revisor sa opp jobben for elleve av Erlend Folleggs selskaper på selveste nyttårsaften.

Ble lovet penger

Det er to år siden Iwanicka, som tidligere har fortalt sin historie til Telemarksavisa, fikk arbeid ved Skinnarbu for første gang. Hun forteller at det allerede det første året var uregelmessigheter knyttet til lønnsutbetaling. Men ettersom pengene etter hvert tikket inn på konto, tok hun sjansen på nok et arbeidsopphold.

– Jeg lærte ikke leksen min. I likhet med de fleste arbeiderne fra Polen dro jeg tilbake året etter i håp om at noe skulle endre seg. Men det gjorde det ikke, sier hun.

Fra sensommeren i fjor skal det ha blitt vanskeligere å få betalt. Lønnen for juni og juli kom som den skulle, men Iwanicka skal altså ikke ha fått pengene hun har krav på for de påfølgende månedene.

Hun er nå tilbake i Polen. Fra hjemlandet har hun ringt og purret på nærmeste leder og senere forsøkt å kontakte personer høyere opp i Gondolin-systemet. Det samme skal også andre av de utenlandske sesongarbeiderne ha gjort. På et tidspunkt skal flere av dem ha gått sammen og sendt et formelt krav, men foreløpig uten resultat.

Arbeiderne har fått bistand av Per Lykke, som er honorær konsul til Polen og advokat. Lykke kom etter hvert i kontakt med Erlend Follegg direkte. Kapital har sett en epostutveksling datert den 12. desember der Follegg garanterer at Iwanicka og to kollegaer skulle få utbetalt lønn og feriepenger senest den 16. desember.

– Men som du kan forestille deg, skjedde det aldri. Nå er det opp til rettsvesenet, de må slå ham konkurs, sier 19-åringen.

Får kritikk: Erlend Follegg beklager at “enkelte ansatte” har opplevd forsinkelser i lønnsutbetalinger. Foto: Iván Kverme

Tok strømmen

En av kollegaene som også har blitt lovet utbetaling av Follegg er Kamil Leśniewski, som begynte å jobbe på Skinnarbu i 2022. Han forteller at hotellet stort sett var en fin arbeidsplass med gode medarbeidere og hyggelig atmosfære, men at de økonomiske problemene etter hvert ble synlige.

– Da jeg begynte å jobbe der hadde jeg ingen problemer med lønnen. Det var kanskje et par situasjoner der jeg måtte vente en halv uke eller en uke. Men jeg trodde det var normalt og tenkte det skyldtes at jeg hadde polsk konto eller noe lignende. Men jeg hørte mange historier om at andre hadde hatt problemer og ikke fått betalt for tre måneder, eller til og med fire, sier han.

I 2023 skal situasjonen ha boblet over på hotellet da en av arbeiderne først sto frem i media med anklager om lønnstyveri. Og deretter skal situasjonen ha eskalert, med forsinket betaling av både lønn og andre regninger.

– Iblant var det situasjoner der strømmen ved hotellet ble skrudd av i løpet av dagen, og det samme med vannforsyningen, fordi regningene ikke ble betalt. Dette skjedde mens hotellet fortsatt var åpent og vi hadde gjester, forteller Leśniewski.

De ansatte skal da ha blitt instruert til å si til gjestene at problemene skyldtes generell strømmangel i området, og at alt ville ordne seg.

– For å være ærlig synes jeg det var latterlig, sier den tidligere hotellarbeideren.

Pengene tok slutt: De tidligere ansattes bilder dokumenterer angivelig at driften ved Skinnarbu etter hvert bar preg av den stramme økonomien. Foto: Privat

– Sluttet å svare

Leśniewskis siste måneder som ansatt ved Skinnarbu var august og september 2024, og for august skal han ikke ha fått lønnen før i slutten av september. 

Foto: Privat

– Den siste uken i september sa jeg at jeg ikke ville jobbe før jeg fikk lønnen på min konto. Og det var første gang Erlend Follegg ringte meg personlig og snakket med meg. Han sa at pengene ville være på konto innen slutten av dagen hvis jeg gikk tilbake til arbeidet. Jeg snakket også med ham om feriepenger, for jeg fikk ikke feriepenger i 2023. Det skulle jeg også få, men jeg har fortsatt ikke fått det, sier han.

Etter hvert skal imidlertid Follegg ha sluttet å svare på telefoner og eposter. Leśniewski mener han har utestående omtrent 75.000 kroner.

– Men totalt skylder han de polske arbeiderne som jeg kjenner til rundt 500.000-600.000 kroner.

– Komplisert og uoversiktlig

Per Lykke bekrefter overfor Kapital at han som honorær konsul har bistått ti polske statsborgere, flere av dem unge studenter, som ikke har fått lønn og feriepenger for 2023 og 2024 av Follegg-selskapene Gondolin Hotels og Hotellsupport. Videre bekrefter han at Erlend Follegg skriftlig lovet innfrielse innen midten av desember 2024.

I forbindelse med polakkenes saker har Lykke forsøkt å skaffe seg oversikt over Follegg-systemet.

– Det hele virker komplisert og uoversiktlig, med ansettelsesforhold i flere selskaper og navnebytter underveis. Det er også forskjellige selskapsadresser, hvilket betyr at selskapene sogner under forskjellige tingretter som da oppnevner forskjellige bobestyrere, sier Lykke.

Han spør seg, i likhet med mange som mener å ha utestående penger hos Follegg, hvor det har blitt av midlene som har kommet inn via driften.

– Hvor er det blitt av inntektsstrømmen eller verdiskapningen i selskapene? Det er stor avstand mellom livsstilen til eieren, som har hus på Bygdøy, landsted og fine biler, til polske studenter som ikke får lønn for to måneder som de ble lovet før jul. 

Det er stor avstand mellom livsstilen til eieren, som har hus på Bygdøy, landsted og fine biler, til polske studenter som ikke får lønn.
Per Lykke, honorær konsul til Polen

Total mangel på inntekter

Både Kapital og Finansavisen har i en rekke artikler omtalt det komplekse systemet Gondolin-selskapene utgjør, og hvordan midler har blitt flyttet mellom de ulike enhetene. Nylig beskrev sistnevnte hvordan inntektene fra salg av hyttetomter ble sluset gjennom Folleggs selskapsstruktur, og at det i andre enden ble tatt ut en klekkelig sum i form av lån og utbytte til eieren.

I den foreløpige boinnberetningen for Gondolin Hotels fremkommer det at konkursen først og fremst er et resultat av at det aktuelle selskapet har hatt betydelige forpliktelser i form av lønn, samtidig som inntektene fra hotelldriften gikk inn i et annet selskap. 

“Årsaken til konkursen synes i hovedsak å ligge i total mangel på inntekter i et selskap som har hatt betydelige faste kostnader knyttet til ansatte”, heter det.

Foreløpige tall for 2024 viser driftsinntekter på ca. 127.000 kroner i Gondolin Hotels, mens lønnskostnadene var på rundt 8,6 millioner. Selve hotellene og inventaret er eid i et separat selskap, og av anleggsmidler finner man i hovedsak konserninterne fordringer.

Polakkenes fortelling kan stemme overens med at det i bostyrerapporten skrives at selskapet var illikvid pr. utgangen av 2023 og at insolvens i form av negativ egenkapital synes å ha inntrådt i løpet av 2024. Det konkluderes med at driften i 2024 skjedde for kreditorenes regning, ifølge rapporten et resultat av “bevisste disposisjoner”.

“Styreleder forklarer dette med at hovedeier i Gondolin-konsernet, Erlend Follegg, etter hvert skulle tilføre nødvendig likviditet, slik at underskuddet ville bli dekket. Så har ikke skjedd”, heter det videre.

Må søke NAV

Det antas dermed å være lite å hente for kreditorene i konkursboet. 

– De ansatte må nok støtte seg på NAVs lønnsgaranti. Med mindre vi får midler inn, er det ikke penger i selskapet til dekning av lønns- og feriepengekravene, sier bostyrer Schonhowd.

På telefon fra Polen forteller Agata Iwanicka – ikke overraskende – at hun aldri mer vil arbeide for Erlend Follegg og hans selskaper. Men samtidig har hun ikke blitt skremt fra å ta andre jobber her til lands.

– Jeg ønsker å legge opp penger til en fremtidig bolig og jeg likte å jobbe i Norge, bare ikke omstendighetene. Men jeg håper å kunne komme tilbake og ser etter stillinger nå, sier hun.

– Beklager

Erlend Follegg besvarte ikke Kapitals henvendelser pr. epost, SMS og telefon innen deadline for denne saken. I etterkant har han imidlertid sendt oss skriftlige kommentarer der han blant annet hevder at konkursen i Gondolin Hotels i hovedsak skyldes “akutt inntektssvikt” grunnet rettsstridig inndragning av hotellets skjenke- og serveringsbevilling.

Han har følgende kommentar til påstandene om kritikkverdige forhold som fremkommer i saken:

“Vedr. dette viser jeg til bostyrers foreløpige innberetning, som ikke har pekt på konkrete straffbare forhold. Bostyrer oppgir at visse disposisjoner, som drift for kreditorenes regning og manglende skattetrekkskonto, krever ytterligere vurdering. Vi avviser at det har skjedd straffbare forhold.”

Videre avviser han å ha noen form for strafferettslig ansvar.

“Bostyrers foreløpige innberetning påpeker ikke noen straffbare forhold, og vi mener ledelsen har fulgt gjeldende regelverk så langt det har vært mulig i den gitte situasjonen. Eventuelle vurderinger rundt ansvar og disposisjoner vil bli behandlet av relevante instanser på et senere tidspunkt.”

Follegg beklager at “enkelte ansatte” har opplevd forsinkelser i lønnsutbetalinger. 

“Dette skyldtes utfordringer knyttet til likviditeten i selskapet. Når konkursen først var et faktum er forfordeling av enkelte kreditorer, ref. de ansatte du nevner, ulovlig. Vi forsøkte å kommunisere så åpent som mulig i en krevende situasjon, og vi samarbeider nå med bostyrer for å sikre at alle krav blir behandlet korrekt.”

Om avvikene ved driften og manglende regningsbetalinger skriver han at det “i en overgangsperiode brukt midlertidige løsninger”, som han medgir at “ikke var optimale”, men hadde som mål å opprettholde driften og ivareta ansatte.