<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever ti millioner av advokat

Mange fortviler etter det mislykkede hytteprosjektet til Erlend Follegg i Hol kommune. Nå har en av de involverte sett seg lei og krever Gondolin-eierens advokat for et millionbeløp.

Publisert 4. mars
Oppdatert 4. mars
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 6 ord
Article lead
Frykt og fortvilelse: Kapital har tidligere omtalt problemene ved utbyggingen av Hallingskarvet Fjellgrend, som nå er gjenstand for flere juridiske prosesser. Foto: Thomas Bjørnflaten

Kapital har gjennom en serie artikler beskrevet hvordan forretningsmannen Erlend Follegg og hans konsern Gondolin har fått en rekke kreditorer og andre på nakken, blant annet etter feil, forsinkelser og brutte løfter knyttet til hytteprosjektet Hallingskarvet Fjellgrend i Hol kommune (se faktaboks lengre ned i saken).

Follegg og Gondolin har imidlertid ikke operert uten hjelpere. En av de mest sentrale skikkelsene i kulissene har vært advokat Jan Ivar Brataas, som blant annet har fungert som oppgjørsadvokat for Follegg og representert ham og selskapet i flere andre sammenhenger.

Brataas utgjør halvparten av firmaet Advokatene på Nordstrand, et relativt lite firma beliggende i den gule stasjonsbygningen på Nordstrand stasjon. Han har også vært involvert i ulike, mer eller mindre vellykkede, fritidsutbyggingsprosjekter rundt om i landet, inkludert Hallingskarvet. Nå får Kapital opplyst at advokaten kreves for et millionbeløp av en av de involverte.

– Vesentlig mislighold

Kravet er tilknyttet Hallingskarvet-utbyggingen, hvor utbyggerne har hatt en avtale med grunneierne i området om salg av hyttetomter. Brataas har vært med fra starten. Da Gondolin inngikk avtale om kjøp av Hallingskarvet Fjellgrend i 2019, var det nettopp Brataas som var selger, sammen med to andre aktører. Advokaten har tidligere sittet i 13 år som styremedlem og administrerende direktør i Hallingskarvet Fjellgrend. Siden har han jobbet sammen med Gondolin-systemet i ulike roller.

Utbyggingstrøbbel: Erlend Follegg står bak utviklingen av Hallingskarvet Fjellgrend, som ikke har gått på skinner. Foto: Iván Kverme

Utviklingen etter oppkjøpet har imidlertid ikke gått som planlagt. Blant annet har det oppstått en rekke problemer knyttet til manglende utbygging av infrastruktur, etterfulgt av flere konkurs- og tvangssalgsprosesser. Kapital er kjent med at grunneierne i Hallingskarvet mener at kontrakten er brutt. Advokat Wilhelm Hopen i Advokatfirmaet Tallhaug, som representerer grunneierne, forteller at det arbeides med å komme seg ut av den.

– Jeg har ikke noe mer å si enn at prosessen med å følge opp det vesentlige misligholdet av avtalen er i gang. Det er sendt varsel om heving, sier Hopen til Kapital, og bekrefter videre:

Prosessen med å følge opp det vesentlige misligholdet av avtalen er i gang.
Advokat Wilhelm Hopen i Advokatfirmaet Tallhaug

– I tillegg er det rettet et krav mot advokat Jan Ivar Brataas, som har fungert som oppgjørsmegler, på vegne av én av grunneierne. Kravet er i størrelsesorden ti millioner kroner.

Generelt kan advokater ha erstatningsansvar dersom de ikke opptrer på en faglig forsvarlig måte og i tråd med reglene for god advokatskikk. Detaljene i kravet mot Brataas er ikke kjent, og Kapital vet dermed heller ikke nøyaktig hvilke punkter i regelverket han anklages for å ha forbrutt seg mot.

Involvert i pengejakt

I rollen som oppgjørsadvokat må Brataas antas å blant annet ha håndtert inn- og utbetaling av kjøpesummen for hyttetomtene. Kapital har tidligere fått opplyst at Brataas skulle holde tilbake midler øremerket infrastruktur, hvilket advokaten selv avviser at var tilfellet (se kommentarer lenger nede i saken). 

I Hallingskarvet har han i tillegg stått som hjemmelshaver for flere av tomtene og skal ha vært involvert i prosessen knyttet til den manglende infrastrukturen.

Det er på det rene at Brataas etter hvert også har fått langt flere oppgaver for Erlend Follegg og Gondolin, utover Hallingskarvet. På et tidspunkt ser Brataas ut til å ha erstattet Egil Lagem og Per Storberget, som på ulike tidspunkt har mistet sine bevillinger, som en av Folleggs foretrukne juridiske forbindelser. Deretter har Brataas blant annet representert Gondolin som advokat, ført klientkonto for selskapet og vært involvert i konsernets stadige jakt på mer penger. 

Da Kapital først omtalte Folleggs virksomhet tilbake i 2023, var det i forbindelse med at han lokket med børsnotering av det gjeldstyngede konsernet. Investorer som eventuelt bet på kroken, ble bedt om å sette inn penger på klientkonto hos Jan Ivar Brataas. Kapital sitter også på dokumentasjon knyttet til en brolånsprosjekt Follegg og Gondolin jobbet med. Her dukker Brataas opp i rollen som “juridisk rådgiver”.

Dette er saken

  • Kapital og Finansavisen har i en rekke artikler satt søkelyset på virksomheten til forretningsmann og advokat Erlend Follegg, som er eier og styreleder i eiendoms- og reiselivskonsernet Gondolin. Konsernets eiendeler har blant annet inkludert flere konkurstruede hoteller, samt flere hytteprosjekter.
  • Kapital omtalte i november 2023 hvordan Follegg, samtidig som han hadde en rekke kreditorer på nakken og risikerte konkurs, lokket investorer med børsnotering. Kort tid senere fulgte vi opp med artikkelen “Frykt og fortvilelse i fjellheimen”, hvor en rekke kilder fortalte om hvordan Follegg skal ha utsatt dem for press, trusler og skitne triks.
  • Blant dem som er misfornøyde med Follegg finner man en rekke kjøpere av hyttetomter i Hallingskarvet Fjellgrend, hvor lovnader om nødvendig vei, vann og kloakk ikke er oppfylt.
  • Follegg har de siste årene vært involvert i et uvanlig høyt antall rettssaker. Bakgrunnen for dette er en rekke økonomiske krav, konkursbegjæringer og begjæringer om tvangssalg.
  • Flere kilder har reagert på at Follegg selv tilsynelatende sitter på store verdier, samtidig som selskapenes kreditorer sliter med å få betalt. Sommeren i fjor ble det kjent at han hadde overført eierskapet til sin eksklusive villa på Bygdøy, samt en fritidsbolig ved Brevik, til sin kone.
  • Revisor sa opp jobben for elleve av Erlend Folleggs selskaper på selveste nyttårsaften. Ny revisor er, såvidt Kapital er kjent med, fortsatt ikke på plass idet denne artikkelen går i trykken.
  • Nylig skrev Kapital også om konkursen i Gondolin Hotels, hvor flere av de tidligere ansatte hevder å ha utestående lønn og feriepenger. Flere konkursprosesser er satt på vent i påvente av at retten skal ta stilling til mulig rekonstruering av konsernet.

– Ikke noen hyggelig sak

Det er en svært ordknapp advokat som tar telefonen da Kapital slår på tråden for å stille spørsmål om hans forhold til Erlend Follegg og Gondolin-systemet.

– Det er et klientforhold, eller har vært det, så det er ikke så mye jeg kan si. Jeg har ikke noen kommentar til saken, sier Brataas.

Han bekrefter etter hvert å ha vært en av de opprinnelige utbyggerne i Hallingskarvet, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han mener har gått galt i prosjektet. Han sier at han ikke har hatt noe pålegg om å holde igjen midler til infrastruktur.

– Hvordan utbygger har disponert dette har jeg ikke hatt noe direkte med å gjøre. Men det er aldri holdt igjen noe til infrastruktur, så vidt meg bekjent.

Ordknapp: Advokat Jan Ivar Brataas ønsket først ikke å kommentere kravet mot seg da Kapital tok kontakt. Siden beskriver han det som “helt grunnløst” i en epost. Foto: Advokatene på Nordstrand

I løpet av samtalen sier også Brataas følgende om Hallingskarvet-prosjektet:

– Det har ikke vært noen hyggelig sak, slik som det har utviklet seg. Men jeg har ikke lyst til å gå inn på det, da det er mange ting som er taushetsbelagt. Det er vanskelig. Jeg får komme tilbake til det om noen retter krav mot meg.

Det har ikke vært noen hyggelig sak, slik som det har utviklet seg.
Advokat Jan Ivar Brataas i Advokatene på Nordstrand

– Vi er kjent med at det er rettet et krav mot deg som advokat på rundt ti millioner kroner, ønsker du å kommentere det?

– Nei, sier Brataas.

I en senere epostutveksling tilbakeviser Brataas kravet. Han skriver blant annet at alle utbetalinger av grunneiervederlag har blitt løpende akseptert.

“Eventuelle ytterligere krav er bortfalt enten ved aksept, passivitet eller foreldelse”, skriver han i eposten.

Om krav på grunneiervederlag for tvangssolgte tomter skriver han at disse er tinglyst og kan kreves inn fra dagens eiere, som burde ha hensyntatt dette i sin budgivning.

“Kravet som er fremsatt mot meg er derfor helt grunnløst”, konkluderer han.

Jus

Informasjon om bruk av AI