<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En av fire jobber vil endres innen fem år

Teknologi er både en velsignelse og en forbannelse for fremtidens jobber. I løpet av de neste fem årene vil en firedel av jobber endres, viser en undersøkelse.

Publisert 1. mai 2023 kl. 08.46
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 136 ord
Foto: NTB

Om lag 69 millioner jobber vil bli skapt og rundt 83 millioner jobber vil bli kuttet innen 2027. Det betyr at det vil være 2 prosent færre jobber totalt innen fem år, ifølge «Future of Jobs»-rapporten fra World Economic Forum (WEF).

– Overgangen til stadig mer avansert teknologi og økende digitalisering vil føre til en betydelig nedgang i arbeidsmarkedet, heter det i rapporten.

Teknologi og digitalisering er altså både årsaken til de nye jobbene og til nedleggelse av eksisterende jobber.

De første jobbene som antakeligvis ryker, er sekretærstillinger og diverse kontorarbeid, som blant annet bankkasserere. Det er fordi disse kan automatiseres. Etterspørselen etter eksperter på datasikkerhet og kunstig intelligens vil vokse betydelig, ifølge WEF-rapporten.

Rapporten er basert på innspill fra 800 selskaper som har over 11 millioner personer i arbeid, og den bruker et datasett med totalt 637 millioner jobber.

(NTB)