<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Topp 10 arbeidsplasser: Her vil svenskene jobbe

For første gang prioriter svenskene høyere lønn fremfor trivelig arbeidsmiljø. 

    Publisert 8. mai 2023 kl. 12.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 221 ord
    TOPP 10: Volvo Cars og Volvo Group kom på syvende og niende plass i årets store arbeidsgiverundersøkelse. Her fra et produksjonsanlegg i Torslanda, Sverige. Foto: Bloomberg

    Den mest attraktive arbeidsgiveren i Sverige er strømmegiganten Spotify, ifølge bemanningsselskapet Randstads store, årlige undersøkelse.

    – Svenskene oppfatter det som et finansielt sterkt selskap med attraktive lønnsfordeler og at de har et veldig godt rykte. Det er grunnkriteriene som gjør Spotify til den mest attraktive arbeidsgiveren, sier Catrine Jack, ekspert på arbeidsgivervaremerke i Randstad.

    IKEA rykker ned til en andre plass – etter å ha tronet på topp de siste fem årene, ifølge Dagens Industri.

    Den svenske rikskringkasteren SVT er å finne på tredjeplass. I Norge kom NRK på førsteplass i Randstads norske variant av undersøkelsen.

    Markant endring

    Resultatene fra undersøkelsen, som gjennomføres i 32 land, viser også en endring i trenden for hva svenskene ser på som viktig i en fremtidig arbeidsgiver. For første gang noensinne er attraktive lønninger og goder rangert som de viktigste. De siste sju årene har et trivelig arbeidsmiljø vært høyeste prioritet.

    Dette trendbruddet ser Randstad i andre land også, ifølge Di.

    – Jeg har fått en del kommentarer fra mine kolleger globalt om at 'wow, i Sverige har du luksusen til å velge arbeidsgiver ut fra at du først og fremst ønsker et hyggelig arbeidsmiljø og stimulerende oppgaver', sier Jack og trekker frem den globale økonomiske situasjonen som en klar årsak til endringen. 

    De viktigste faktorene i valg av arbeidsgiver er:

    1. Attraktiv lønn og goder
    2. Trivelig arbeidsmiljø
    3. Balanse mellom jobb og fritid
    4. Arbeidstrygghet
    5. Interessante oppgaver