<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse yrkene får oftest tips

Mange tipser kelneren om maten og servicen er god. Andre vil ikke tipse bartenderen for bare å skjenke deg en øl eller drosjesjåføren for å kjøre deg dit du skal.

Publisert 17. sep. 2023 kl. 14.16
Oppdatert 17. sep. 2023 klokken 14.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 526 ord
NÅR OG HVOR MYE SKAL DU TIPSE: Det er et evig spørsmål ingen har et endelig svar på. Og det er også forskjeller mellom land hva angår tipskultur. Foto: Dreamstime

Digitale betalingsløsninger gjør at man stadig oftere enn før blir spurt om man vil betale tips når man skal gjøre opp for seg.

Noen irriterer seg over at man blir bedt om å betale tips i en bar på en betalingsmaskin før bartenderen i det hele tatt har begynt å lage drinken du har bestilt. 

Det samme skjer på bakerier og lignende. Skal man kjøpe med seg en bolle eller tre, kanskje bare for å ta med, må man aktivt svare nei på kortmaskinen om man ikke ønsker å tipse de ansatte i butikken.

Enkelte butikker som har selvbetjente betalingsmaskiner har også spurt om man vil tipse de ansatte, noe enkelte kunder ikke synes noe særlig om, skal man tro Business Insider.

Flere tjenestetilbydere har også innført forhåndsdefinerte summer man kan tipse de ansatte, enten det er en prosentandel av totalregningen eller et bestemt beløp.

Kelnere får mest tips

I USA, hvor tipsing er langt mer utbredt enn i andre deler av verden, har man nå undersøkt hvilke yrkesgrupper folk tipser oftest. 

Ikke overraskende er det kelnere og andre ansatte på spisesteder. 75 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de tipser ansatte i restaurantbransjen, skriver Wall Street Journal.

TOPPER LISTEN: Er du kelner, er sjansen størst for å få tips av kundene. De som serverer på restaurant deler som regel tipsen de mottar med kokken og andre som jobber på serveringsstedet. Foto: Bloomberg

Det er kanskje ikke så rart, ettersom fastlønnen til serveringspersonale i USA tradisjonelt sett har vært lav, slik at hoveddelen av inntekten deres er knyttet til tips.

Yrkesgruppe nummer to på listen av de 1.000 deltagerne i undersøkelsen som meningsmålingselskapet YouGov har spurt, er frisører. Nærmere 60 prosent av kundene sier de tipser frisører og barberere.

Gir til pizzabud og rengjørere

Ansatte som jobber på barer, puber og utesteder troner på tredjeplass på listen. Like i underkant av halvparten av de spurte sier de tipser de som jobber med å servere drinker og øl.

Nesten like stor andel tipser matbud som enten kjører eller sykler til folks arbeidsplasser eller hjem til kunder med en pizza, kinamat, en salat eller noe annet snadder til sultne kunder.

Drosjesjåfører er nummer fem på listen og deretter følger ansatte på hotell, slik som renholdspersonale eller de som jobber i resepsjonen og kanskje gir deg mange gode tips om spisesteder og severdigheter der du bor for én natt eller fem.

Forskjell på taxi og Uber

Undersøkelsen skiller mellom de som er drosjesjåfører og de som kjører Uber, Lyft eller er tilknyttet en av de andre transporttilbudene som tilbys gjennom en app. 

De som er spurt i undersøkelsen svarer at de tipser denne yrkesgruppen litt sjeldnere enn tradisjonelle taxisjåfører.

Nummer åtte på listen som Wall Street Journal presenterer er de som lager en god kopp kaffe til deg, nemlig baristaene. Én av fire kaffekunder sier de tipser ansatte i kaffebarer.