<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
HELT TIL TOPPS: Morten Wierød blir sjef for 105.000 ansatte i ABB. Foto: ABB

Kan få årslønn på 100 millioner

Morten Wierød vil trolig få en årslønn på mellom 50 og 100 millioner kroner i det som nå omtales som en AI-aksje.

Publisert 29. mars 2024 kl. 17.36
Oppdatert 2. apr. 2024 klokken 11.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord

Den seneste tiden er ABB stadig oftere blitt omtalt som et godt veddemål på AI-trenden. ABB kan fusjonere datamaskiner som ser, fysiske roboter og algoritmer.

The Wall Street Journal omtalte nylig at industrikonsernet nå blir en del av feberen rundt kunstig intelligens, i forbindelse med at selskapet åpnet et totalrenovert senter for robotisering i Michigan i USA. Etterspørselen etter roboter fra ABB er sterkt økende. Det seneste året er ABB-aksjen opp 40 prosent.

For noen måneder tilbake ble det kjent at nordmannen Morten Wierød blir sjef for industrikonsernet.

«Jeg er takknemlig for at styret har gitt meg muligheten til å lede dette fantastiske selskapet hvis ansatte og teknologier er sentrale i utviklingen mot et lavkarbonsamfunn», sa Morten Wierød i en melding da nyheten ble kjent.

Skiensmannen blir sjef for 105.000 ansatte, og lønnsslippen vil gjenspeile dette.

Årsrapporten for 2023 er nettopp publisert, og den viser hvilket lønnsnivå Wierød kan vente seg. Dagens konsernsjef, Björn Rosengren, går av med pensjon til sommeren. Han fikk i fjor en total kompensasjon i fjor på 116 millioner kroner. Rundt 50 millioner av disse var et fast element. Resten var bonuser basert på ulike incentivordninger.

LØNNSLEDER: Morten Wierød bør ha forhandlet seg frem til en fastlønn på rundt 50 millioner kroner, pluss incentivordninger som er verdt minst et tilsvarende beløp. Foto: ABB

26 års ABB-karriere

Wierød begynte i ABB i 1998, og har fungert som medlem av ABBs konsernledelse siden 2019. I dag er han ansvarlig for forretningsområdet Electrification. Tidligere har han vært ansvarlig for forretningsområdet Motion. Morten Wierød har en mastergrad i elektroteknikk fra NTNU.

ABBs styreleder Peter Voser sa følgende da nyheten ble kjent: «Jeg er glad for at vi etter en grundig utvelgelsesprosess kan utpeke en fremragende intern kandidat til å lede ABB. Morten er en sterk etterfølger av Björn med sin dype forståelse av ABB og vår desentraliserte driftsmodell, i tillegg til hans omfattende ekspertise på tvers av våre viktige kundesegmenter og sterke resultater.»

Morten Wierød ønsker ikke å gi noe intervju før han tiltrer som konsernsjef i august, får Finansavisen opplyst fra ABB.

Konsernet er børsnotert både i Zürich, Stockholm og New York. Det seneste året har aksjen økt med 40 prosent. Børsverdien i dag er rundt 750 milliarder kroner.

Også andre nordmenn har gjort det skarpt i ABB. Etter å ha ledet ABB i Oslo, flyttet Kjell Almskog til Sveits for å lede selskapets Olje- og petroleumsdivisjon. I 1998 ble han hentet til Norge for å lede Kværner, med en påfølgende maktkamp med Kjell Inge Røkke. Men det er en helt annen historie.