<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sa opp 500 etter forbud: – Kun ideologi

Adecco-sjefen raser mot innleieforbudet som kostet 40 prosent av alle ansatte innen byggebransjen jobben: – Regjeringen klarer ikke begrunne forbudet saklig.

Publisert 21. juli
Oppdatert 23. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 612 ord
Article lead
lead
MARERITT: 2023 var et marerittår for konsernsjef i Adecco, Torben Sneve. Foto: Silje Sundt Kvadsheim
MARERITT: 2023 var et marerittår for konsernsjef i Adecco, Torben Sneve. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

For bemanningskonsernet Adecco gikk 2023 inn i historiebøkene som et mareritt. Deler av virksomheten ble gjort forbudt over natten, og konsernet måtte si opp 500 ansatte.

– 2023 var det tøffeste året i bemanningsbransjen noen gang, og jeg har vært her i 23 år, sier konsernsjef Torben Sneve i Adecco Group Norway.

Datterselskapet Adecco Norge måtte avslutte fjoråret med 44 millioner kroner i minus. Det er det 13. året med underskudd for selskapet. Siden 2010 har det tapt 700 millioner kroner, før skatt.

Adecco Norge

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 1.747,0 2.085,7
Driftsresultat −84,3 −37,7
Resultat før skatt −44.5 −26,6
Årsresultat −44,5 −26,6

I 2023 falt omsetningen over 16 prosent til 1,7 milliarder kroner. I fjor trådte også endringene i arbeidsmiljøloven i kraft, det såkalte innleieforbudet.

– Traff oss hardt

– Støre-regjeringens helt uforståelige innstramninger i reglene for innleie og forbudet mot bygg i Oslo og gamle Viken traff oss meget hardt, sier Sneve.

Innleieforbudet går ut på at det er ulovlig å dekke midlertidige behov ved innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak, uten samtykke fra fagforening. I tillegg ble det lagt ned forbud for byggenæringen i Oslo og fylkene rundt å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak.

– Bare i Oslo måtte vi si opp over 500 ansatte med en gjennomsnittlig ansiennitet i selskapet på syv år. Flere hadde jobbet hos oss i over 18 år, sier Sneve.

Han peker på flere feil og mangler ved lovendringene, og mener at forslaget ble dårlig utredet.

– Det gis nå stadig flere unntak fra de strenge innleiereguleringene fordi de ikke lar seg gjennomføre i praksis i et moderne arbeidsliv. Landbruk og helse ble gitt unntak fra dag én, senere arrangementer, og nå sist IT-bransjen, da det ikke lenger er lov å være selvstendig innleid konsulent, sier han.

– Det har vært total mangel på utredninger i forkant av lovendringene.

Sikre på seier i retten

Sneve sier at Adecco forholder seg til de reglene som gjelder og planlegger etter det.

– Det er valg om ett år, og blir det regjeringsskifte, har høyresiden vært tydelig på at de vil reversere disse innstramningene som ingen forstår noe av, sier han.

Overvåkningsorganet ESA har reist en selvstendig sak mot Norge for brudd på EØS-reglene. Adecco sier de føler seg trygge på seier.

– Vi er helt sikre på at vi vinner frem til slutt, basert på de svarene regjeringen har gitt til ESAs kritiske spørsmål til Norge. Der skinner det tydelig gjennom at forbudet er kun ideologi. Regjeringen klarer ikke å begrunne hverken innleieforbudet innenfor bygg eller de generelle innstramningene på en saklig måte, sier han.

Det er ventet dom i denne saken innen oktober. I tillegg til denne saken har flere bemanningsselskaper også tatt ytterligere to saker knyttet til innleieforbudet til det norske rettsvesenet: en erstatningssak og en sak om midlertidig forføyning, som begge fortsatt er i rettsapparatet.

Adecco er ikke part i noen av søksmålene.

Høyesterett sendte saken tilbake

I saken om midlertidig forføyning vant staten i både tingretten og lagmannsretten, før saken ble anket videre til Høyesterett.

Høyesteretts ankeutvalg valgte å oppheve kjennelsen og sende saken tilbake til lagmannsretten, da det mente det var gjort saksbehandlingsfeil.

Med en trygghet på seier i rettssystemet opplyser Sneve om at 2024 etter forholdene har gått bra:

– Vi er i en bransje som er vant til å håndtere konjunkturer, så vi ser lyst på resten av året, til tross for et krevende marked og håpløse rammebetingelser.

Adecco er delt opp i totalt seks selskaper i Norge, med Adecco Group Norway som toppselskap. Selskapet oppgir ikke konserntall for Norge. Størsteparten av omsetningen er samlet i Adecco Norge. Adecco Group Norway eies av The Adecco Group, med base i Sveits.