<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Stilforklaring: – Klesstilen min er en salig blanding av hellenisme, renessanse og steppefolkdrakt. Det er dét som er Nerdrum-stilen, sier Bork Nerdrum. Foto: Thomas Bjørnflaten

Nerdrum-stilen: – Både Öde og jeg har blitt det man kan kalle for “radikale aristokrater”

– Uten en skjorte sydd av Eline Dragesund føler jeg meg som en apekatt, sier Bork Nerdrum til Kapitals stilspalte. Han er eldste sønn av maleren Odd Nerdrum og nylig aktuell i NRK-serien “Familien Nerdrum”. 

Publisert 14. feb.
Lesetid: 7 minutter

Klesstilen min er en salig blanding av hellenisme, renessanse og steppefolkdrakt. Det er dét som er Nerdrum-stilen. Om sommeren går jeg med bredbremmet hatt og en enkel vårfrakk. Om vinteren i tykk renessanseskjorte og afghansk geiteskinnvest. Jeg har også en blå ullfrakk jeg har arvet etter Odd. 

– En unødvendig utgift: – Jeg er ferdig med å klippe meg. Historisk har i særdeleshet kort hår vært på moten på grunn av faren for lus, forteller Bork Nerdrum. Foto: Thomas Bjørnflaten

Godt design er all utforming som på en intelligent måte tar utgangspunkt i menneskekroppen og endog forskjønner den. Uten en skjorte sydd av Eline Dragesund føler jeg meg som en apekatt. Den gir mannen fylde i overkroppen. De puffede ermene gjør at man minner mer om et englevesen. “Nerdrum-skjorten” blir i denne konteksten en samlebetegnelse. Jeg foretrekker ofte å gå med kitschskjorten. Den ble utformet i et samarbeid mellom Eline og William Heimdal – med utgangspunkt i sømmen på Odds kjortel. Jeg husker godt at William hadde på seg den skjorten en sommerdag for mange år siden da det var fest på gården, og jeg bestilte straks en selv! Først kopierte William meg, og så kopierte jeg ham. Det er sånn det skal være! Vi kopierer hverandre til storhet!

Det var jeg som hadde ideen til Nerdrums-kjorten. Jeg ville se ut som Columbus.

Det var jeg som hadde ideen til Nerdrum-skjorten. Jeg fikk den etter at jeg hadde sett filmen 1492 – Erobringen av Paradis. Jeg ville se ut som Columbus. Jeg går ikke med Nerdrum-skjorten hver dag – så mange skjorter har jeg ikke råd til (utsalgsprisen er 2.399 kroner, red. anm.). 

Foto: Thomas Bjørnflaten

Håret mitt har jeg ikke klippet på mange år. Jeg er ferdig med å klippe meg. Det er en unødvendig utgift. Manken min ser av og til ut som et kråkereir. Historisk har i særdeleshet kort hår vært på moten på grunn av faren for lus. 

Vår tids store bedrageri er at alt som er unødvendig er blitt billig og alt som er nødvendig er blitt rådyrt.
Bork Nerdrum

20 i stil

I denne Kapital Livsstil-spalten prater vi med kjente tryner om deres smag og behag. Enkelt og greit.

God estetikk er det som fillerister sansene – og gjerne alle på én gang!

Inspirasjonskildene mine er Paracelsus (sveitsisk naturforsker, alkymist og lege som regnes som grunnleggeren av den medisinske og farmasøytiske kjemien, red. anm.) og min far Odd, som begge har gått stolt i sine arbeidsklær fra morgen til kveld, uansett anledning. 

Favorittverket mitt innen skulptur er Sperlonga-skulpturene i Tiberiusgrotten som viser en scene fra Odysseen. Sperlonga ligger mellom Napoli og Roma. Jeg har ikke vært der. Jeg har sluttet å fly. Det er ikke på grunn av klimaet, men fordi jeg finner det ubehagelig å fly. Innen maleri er min favoritt Tizian og verket “Hyrde og nymfe”. 

Fra hans mor: Fingervantene er et av Borks favorittplagg. Foto: Thomas Bjørnflaten

Navnet mitt Bork betyr kriger. Da vi bodde på Island og jeg var en liten gutt, måtte jeg endre navn. På islandsk er bork, bark eller skall. Da ble det Börkur.

Livretten min er seifilet med søtpotet. Det gir en veldig god og lett følelse etterpå. Retten må ikke smake fisk. Jeg kjøper fisken hos Georg Marius Larsen (fiskebutikken på Torstrand i Larvik). Et nydelig sted med hjertevarme, samvittighetsfulle mennesker som nylig åpnet en kjøtt- og viltavdeling også. Jeg liker også godt spaghetti med en olivenstuing. Det er stort sett jeg som laver middag. Min kone ordner med dessert. Slik er det vel i livet at mannen ordner det nødvendige, mens kvinnene ordner det ekstra og det som gleder. 

Kjent setting: Rødvik gård i Stavern hvor Bork Nerdrum bor med storfamilien og sin nederlandske kone, Jikke, tidligere Nerdrum-elev. Foto: Thomas Bjørnflaten

Hjemme hos meg selv savner jeg et elvested i skogen hvor man kan smugtitte på badende nymfer.

Favorittsnacksen min er en spiseskje med olivenolje om morgenen. Er det noe jeg skal bruke mye penger på av drikke, er det olivenolje. Jeg tar gjerne også en spiseskje olivenolje om kvelden. Det blir kanskje litt som en whisky. Det er altfor dyrt å kjøpe vin i Norge. Det er en skam hvor meget staten legger på av avgifter på alkohol. Jeg kjøper heller olivenolje. 

Foto: Thomas Bjørnflaten
Foto: Thomas Bjørnflaten

Bork Nerdrum (31) 

Eldste sønn av maleren Odd Nerdrum. Nylig aktuell i den populære NRK-reality-såpen “Familien Nerdrum”. Opptatt av fotografi, video og podcast, har podcasten “Cave of Apelles”. Har laget dokumentarfilmer, skriver dikt og produserer nevnte podcast. 

Han og bor og lever på Rødvik gård i Stavern med storfamilien og sin nederlandske kone, Jikke, tidligere Nerdrum-elev. Paret har to små barn, en liten gutt som var med i serien og en jente som ble født hjemme i desember i fjor.

I 2023 hadde Bork Nerdrum en skattelignet inntekt på 520.000 kroner og en formue på 680.000 kroner. 

Det jeg alltid har i kjøleskapet, er majones. Jeg laver den selv. (Fruen røper at han ofte også kjøper majones – i pose – på butikken, red. anm.)

Det jeg samler på er munnharper. Dessverre har jeg bare noen veldig få i samlingen, for jeg har ikke samlet lenge og har ikke gitt samlingen prioritet i livet mitt. Jeg har en skjør fortann, så det har ikke blitt så mye spilling på munnharpe de siste årene. Det mest forrykende jeg har hørt er lavet av Bjørnulv Straume (1938–2024). Den munnharpen er laget av stål fra et britisk bombefly som ble skutt ned under krigen.

Det er vanskelig å si hva det beste jeg kan bruke 600 kroner på er. Jeg kommer ikke på noe bra som er så billig lenger. Vår tids store bedrageri er at alt som er unødvendig er blitt billig og alt som er nødvendig er blitt rådyrt.

Harpebasar: Bork samler på munnharper. – Dessverre har jeg bare noen veldig få i samlingen, for jeg har ikke samlet lenge, sier den 31 år gamle Nerdrum. Foto: Thomas Bjørnflaten

Jeg er jo ennu ganske ung og vet ikke engang hva mitt yrke er. Jeg må bestemme meg for det før jeg kan svare på hvilket annet yrke jeg ville ha valgt. Jeg gjør mye forskjellig og har aldri klart å holde på med bare én ting uten å være nær å gå fra forstanden. Penger vil jeg ikke snakke om. Det er så vulgært. Ved å prioritere bort reiser til kitschparadiser i Spania, Grekenland og Italia kan man bygge opp og forskjønne sine hjemtrakter. Slik kan den grå, norske hverdagen bli til noe meningsfullt og vakkert.

Det jeg gremmes over å se hjemme hos andre er falske tregulv og ‘skandinavisk design’.
Bork Nerdrum

Det som pirrer øret har meg i sin hule hånd. Noen musikkstykker, som for eksempel Allan Petterssons Symfoni nr. 7, er så vakre at jeg får lyst til å bli et bedre menneske efter å ha hørt på dem. Jeg lykkes sannsynligvis ikke med det, selv om lysten er der. 

Canon er kameramerket jeg sverger til. Har man først gått til sengs med en dugende kvinne, kan man likegjerne bli ved hennes side. Dette er absolutt bare et sproglig bilde. Jeg har ikke gått til kamp mot det digitale innen fotografering. 

Avfotografert: Et Canon 5D MARK IV er Bork Nerdrums favorittkamera. Foto: Thomas Bjørnflaten

Som oftest mottar folk mine beste gaver uten begeistring. Noen blir til og med fornærmet, så kanskje dette med å gi gaver ikke er helt mitt felt. Min bror Öde er gårdens storstilte gavemester. Han ser mennesker og vet akkurat hva hans kjære og nære trenger. Den beste gaven jeg har fått er håndleddsvarmere av min mor. 

Den beste bilen jeg har hatt er den nuværende bilen som min svigerfar så generøst har skjenket oss. Den er gammel, god, og pen å se på. Mere kan man ikke forlange. 

Best på fire hjul: En Ford Maverick er Borks favorittbil. Maverick er egentlig en førstegenerasjon Ford Escape (produsert mellom 2001 og 2008), men ble solgt under førstnevnte navn i Europa. SUVen ble utviklet i samarbeid mellom amerikanske Ford og japanske Mazda. Maverick var i sin tid første SUV med mulighet for å kjøpe en hybrid-drivlinje som tilvalg. Foto: Thomas Bjørnflaten

Den sproglinjen jeg mener man bør legge seg på er landsmål og riksmål. Bort med kunstige byråkratkonstruerte ord og talemåter! Det var masse debatt om det norske sprog på 1900-tallet. Landsmål er en samlebetegnelse for alle de vakre sprogene som finnes på landsbygdene i Norge, og som har utviklet seg naturlig over tid. På den andre siden har man nynorsk og bokmål som er konstruert på et kontor av mennesker uten bakkekontakt. Det går ikke an å skrive dikt på nynorsk og bokmål. Ordene synger ikke.

Mye har gått tapt i dagligtalen, som for eksempel “nu”, “efter” og “sne”. Öde og jeg har på hver vår front forskjønnet dagligtalen siden skoleårene. De siste årene har jeg sagt “De” og “Dem” til fremmede. Både Öde og jeg har blitt det man kan kalle for “radikale aristokrater”.

Det jeg gremmes over å se hjemme hos andre, er falske tregulv og “skandinavisk design”. Ved å sette “skandinavisk design” i anførselstegn mener jeg å rette en kritikk mot å kalle det “design” i det hele tatt. Dette blir jo ofte også kalt for “skandinavisk minimalisme”. Faktum er at man her i Norden tror man har gjort et kupp ved å erobre modernismens tomhet. Mangel på innhold kan ikke kalles design. Arkitekturupproret har sørget for at arkitektur er satt på dagsorden hos alle partier i Den svenske riksdagen. Jeg håper vi også kommer dit. Bygningene speiler menneskene – skal vi fortsette å være et fornedrende, tomt og slemt samfunn, eller skal vi begynne å dyrke en arkitektur som gjør oss opphøyde, innholdsrike og hjertevarme i stedet? Jeg blir nok aldri noen byboer. Det finnes vakre bygninger i Oslo, som på Uranienborg og Grünerløkken i Oslo.