– En reise i norsk fotohistorie

Publisert 20. mar. | Oppdatert 20. mar.
Article lead
Foto: Henrik Follesø Egeland

– Oslo Kunstforening viser en fyldig retrospektiv presentasjon av Ole John Aandal (f. 1960). Han er representant for den såkalte Bergensskolen, hvor han gikk fra 1991 til 1995. Der var man tidlig ute med såkalt digital bilderedigering og konseptbasert fotografi. Mange husker spesielt godt fotografiet hvor Aadal diskuterer ivrig med Arne Treholt og Titov på gaten, forteller kunstrådgiver Nina Sørlie i Kunstkompetanse. 

– Aandal er også presse- og dokumentarfotograf, og han har utforsket fotografiets skiftende rolle – fra analog dokumentasjon til digital massekommunikasjon – og hvordan dette har påvirket samfunnets selvforståelse. 

Utstillingen er en liten reise i norsk fotohistorie. Men utgangspunktet for samarbeidet med Oslo Kunstforening er en serie kalt "Oslo arkiv" (2011–2021). 

– Den er vakker, sår og sterk på én og samme tid, og består av flere hundre fotografier av en og samme utsikt mot Oslo sentrum. Det første bildet ble tatt den skjebnesvangre julidagen i 2011, da bomben gikk av i regjeringskvartalet. Serien fortsetter med hverdager, med liv som går videre og en by i forandring. Vi skal ikke glemme, men vi skal samtidig sette pris på at vi lever i en del av verden der de fleste dager forløper uten dramatikk, sier kunsthistorikeren om utstillingen, som er kalt “Ingenting bra skjer plutsetlig".

Kunst

Informasjon om bruk av AI