Dette er gode kunstinvesteringer

Det kan lønne seg å følge med på hvilke kunstnere museene kjøper.

Publisert 31. mai | Oppdatert 10. juni
Article lead
+ mer
lead
Amerikansk kunstner: Nicole Eisenman, “Perpetual Motion Machine (detail_4)", 2019. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: Courtesy of the artist, Anton Kern Gallery, New York og Vielmetter, Los Angeles
Amerikansk kunstner: Nicole Eisenman, “Perpetual Motion Machine (detail_4)", 2019. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: Courtesy of the artist, Anton Kern Gallery, New York og Vielmetter, Los Angeles

Det er over 30 år siden skipsmegler og kunstsamler Hans Rasmus Astrup (1939–2021) åpnet det private samtidskunstmuseet Astrup Fearnley Museet i Kvadraturen i Oslo. Lenge var han den eneste nordmannen i kunstavisen Artnews’ oversikt over de 200 viktigste samlerne i verden. Astrup hadde en sjelden teft for kunst – mange av verkene har tatt av i verdi.

På 1980-tallet kjøpte Astrup for eksempel Francis Bacon-maleriet “Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus”. Sommeren 2020 ble bildet solgt for ca. 650 millioner kroner på en auksjon hos Sotheby's i New York. Gevinsten ble rundt en halv milliard kroner. 

Hadde teft: Her er Hans Rasmus Astrup avbildet med kunstneren Jeff Koons til vestre og tidligere styreleder ved museet, Bjørn Rønneberg, til høyre. Foto: Javier Auris/NRK

Slike voldsomme suksesshistorier tilhører sjeldenhetene, også for Astrup. Men det er likevel verdt å ta en titt på hva Astrup Fearnley Museet, som nå ligger på Tjuvholmen, kjøpte av kunst i 2024. Museer er bjellesauer i kunstmarkedet. Kunsten de kjøper har det fort også med å bli gode investeringer. 

Dette kjøpte Astrup Fearnley Museet i 2024

Kunstner, type verk/teknikk

Shikh Sabbir Alam, akryl på lerret

Lutz Bacher, fire arbeider

Nairy Baghramian, skulptur

Vanessa Baird, olje på MDF

Nina Beier, ti cruiseship-modeller, sand og sukker

Isabella Ducrot, fire arbeider

Nicole Eisenman, skulptur i bronse

Silje Figenschou Thoresen, tre arbeider

Eva Gold, to arbeider

Nan Goldin, foto

Samuel Hindolo, tre arbeider

Olav Christopher Jenssen, ni arbeider i ulike teknikker

Liza Lacroix, olje på lerret

Klara Lidén, to videoverk

Cato Løland, to skulpturer

Ann Cathrin November Høibo, tekstilarbeid

Josiane M.H. Pozi, tre papirarbeider

Leonard Rickhard, samling skisser

Julia Rommel, olje på lin

Mohammed Sami, akryl på lin

Cauleen Smith, seks tekstilarbeider

Wolfgang Tillmans, foto

Kara Walker, papirarbeid

Lawrence Weiner, arbeid

Nye og gamle navn

Kapital har fått listen over kunstverk Astrup Fearnley kjøpte i 2024. Det er en god blanding av kjenninger de har fra før i samlingen, og nye navn. Blant navnene som er innkjøpt og har stilt ut selv tidligere, er eksempelvis Nicole Eisenman, Leonard Rickhard, Wolfgang Tillmans og Kara Walker. 

Tre av navnene er kunstnere tilknyttet galleriet Standard (Oslo), som ligger ved Aleksander Kiellands plass: Shikh Sabbir Alam, Isabella Ducrot og Ann Cathrin November Høibo. Sistnevnte arbeider med tekstil. 

Italiensk kunstner: Isabella Ducrot, "Almost divine I”, 2022. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: Giorgio Benni
Stilt ut på Munch: Vanessa Baird, “Birds don’t Fly Through my Skylight Nowadays”, 2002. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: © Munchmuseet/Ove Kvavik

Hans Rasmus Astrup var en pioner når han kjøpte kunst. Sommerutstillingen på Astrup Fearnley sommeren 2022 var viet Synnøve Anker Aurdal (1908–2000). Astrup kjøpte arbeider av henne allerede på slutten av 1960-tallet, da tekstilkunst var noe helt på siden på kunstscenen. Siden har denne retningen fått et solid løft, ikke minst også prismessig. 

En kunstner som også står på listen til museet, er iranskfødte Nairy Baghramian. Synes du navnet høres kjent ut? Kanskje det i så fall er fordi investor og milliardær Christen Sveaas nylig hadde sørget for en stedsspesifikk skulptur av henne på hans kjære Kistefos på Jevnaker. Astrup Fearnley har kjøpt en skulptur av henne, “Misfits L”, datert 2024, og hadde også arbeid av henne i samlingen tidligere.

Innkjøpsmakt: Direktør Solveig Øvstebø ved Astrup Fearnley Museet. Her foran Matias Faldbakkens “Untitled (Locker Sculpture #06)” datert 2017 ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Bøe/NTB

Meraker-gevinst til kunst

I testamentet sitt hadde Astrup sørget for at museet og driften er sikret ved å selge to eiendomsperler for hele tre milliarder kroner, deriblant Meraker Brug, som staten kjøpte for 2,65 milliarder kroner – noe Kapital har skrevet flere artikler om tidligere. 

– Har dere helt sluttet å måtte tenke på penger når dere handler kunst?

– Selvsagt ikke, sier direktør Solveig Øvstebø ved museet. 

– Astrup Fearnley Museet har i dag en unik rolle i norsk kunstliv gjennom å være det største museet for samtidskunst i Norge som utelukkende fokuserer på visning og innkjøp av nasjonal og internasjonal kunst fra 1960 og frem til i dag. Inntektene fra salget av Meraker Brug er viktige i denne sammenhengen fordi de har styrket kapitalen i stiftelsene som eier og støtter museet. Det sagt, denne kapitalen som har en størrelse på to årsbudsjetter ved Nasjonalmuseet, skal sørge for museets eksistens i overskuelig fremtid, så den må benyttes med omhu.

Amerikansk kunstner: Kara Walker, maleri fra 2022. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: Christian Øen

Følger overordnet strategi

– I hvilken grad tenker dere på investering når dere kjøper kunst?

– Som et internasjonalt samtidskunstmuseum utvikler vi samlingen i henhold til museets overordnede strategi og kunstneriske profil. Her inngår både nye og mer ukjente kunstnerskap, så vel som mer etablerte posisjoner innen den samtidige kunsthistorien. Samtidig er vi selvsagt bevisste på markedet og verkenes posisjon der. Men det er den kunstneriske relevansen som alltid prioriteres først, sier hun.

Det er den kunstneriske relevansen som alltid prioriteres først.
Solveig Øvstebø, direktør

– Hva er det dyreste verket dere har kjøpt?

– Vi går ikke ut med priser på enkeltverk, avslutter hun.

Dansk kunstner: Nina Beier, Installasjon, 2024. Astrup Fearnley-samlingen. Foto: Christian Øen

Sjekkliste for investeringer

Kapital har ved flere anledninger skrevet om hvordan plukke unge kunstnerskap med potensial til å stige i verdi. Da har vi laget en sjekkliste man kan bruke som utgangspunkt og som også gjelder mer generelt for investering i kunst. Når man kjøper mer etablerte kunstnere, både i første- og i annenhåndsmarkedet, er det enda viktigere at kunstneren har vært utstilt på institusjoner og innkjøpt av museer.

  • Fokuser på maleri
  • Ikke for store verk
  • Kunstneren bør ha utdannelse
  • Bør/må ha galleri – helst et kjent ett
  • Verket bør ikke koste over 100.000 kroner
  • Bør være stilt ut på institusjoner
  • Helst kjøpt inn av museer
Juvel i samlingen: Sigmar Polkes “Apparizione (1–3)” fra 1992 er anslagsvis verdt et tresifret millionbeløp. Her er direktør for Astrup Fearnley Museet Solveig Øvstebø ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Bøe/NTB

Vises på museet nå

En del av verkene vises også i den pågående utstillingen, ved navn Astrup Fearnley-samlingen, som vises ut året. Der har museet samlet et utvalg nye verker de har kjøpt de fem siste årene, sammen med klassikere og ikoniske arbeider fra samlingen, som teller rundt 1.500 arbeider.

Ett av de nyinnkjøpte arbeidene som vises, er Nina Beiers “Fleet”, innkjøpt i fjor, og som er ti cruiseshipmodeller laget av sand og sukker. Det gjør også to videoverker av Klara Lidén, “Verdebelvedere” og “Verdebelvedere Exit”, som vises for første gang på museet.

Jeff Koons' porselensklassiker “Michael Jackson and Bubbles”, datert 1988, er også med på den utstillingen. Der kan man også se det som kanskje er Odd Nerdrums beste arbeid, “Mordet på Andreas Baader”, malt i 1977–1978. Ett av de mest verdifulle verkene i samlingen, Sigmar Polkes “Apparizione (1–3)” fra 1992, som er verdt et tresifret millionbeløp, kan man også se på museet på Tjuvholmen. 

Kunst

Informasjon om bruk av AI