
Nytt oppslagsverk: Denne boken må du ha for å investere i keramikk
Forfatter Mats Linder ville lage en murstein. Om norsk keramikk. Resultatet ble 500 sider om emnet.
Kortversjon
- Kunsthistorikeren Mats Linder arbeider med en bok som ambisiøst dekker norsk keramikkhistorie og planlegger utgivelse i juni 2024.
- Boken vil være den største om håndverksmessig keramikk fra et enkelt skandinavisk land, med omtrent 500 sider med historiske og politiske kontekster.
- Lanseringen skjer i forbindelse med en utstilling på Senter for keramisk kunst i Ringebu.
- Linder har brukt over 1.500 timer på prosjektet, som vil inkludere over 600 fotnoter for å dokumentere norsk keramikkhistorie grundig.
- Boken og utstillingen håper å øke bevisstheten om norsk keramikk, et viktig men økonomisk utfordrende kulturfelt med sterk internasjonal anerkjennelse.
– I 2012 hadde jeg en eksistensiell krise etter min brors død. Så jeg satte opp en liste over hva jeg ville gjøre før jeg selv dør. Høyt på listen stod en bok om norsk keramikk.
Det er Mats Linder (54) som prater til Kapital. Han har i en årrekke forsket på, skrevet om og samlet på informasjon om skandinavisk design- og brukskunsthistorie.
Under beltet har han et titalls bøker innen emnet. For ikke å nevne en omfattende nettside under eget navn, med mer enn tusen innlegg om alt fra smykker og undertøy til lenestoler og klaffebord. Alt under undertittelen Scandinavian design.

– Jeg vil lage en murstein, som holder seg relevant i generasjoner.
Trangen til å skrive veldig langt om akkurat keramikk kommer fra den omfattende norske historien på området. Som ifølge Linder tidligere ikke har vært samlet mellom to permer av et slikt omfang – røffly 500 sider i skrivende stund før boken sendes til trykk.
– Etter hva jeg kjenner til blir det den største boken om håndverksmessig keramikk fra et enkelt skandinavisk land. Og den største boken om kunsthåndverk generelt i Norge.
Mats Linder (f. 1970)
Svensk-norsk forfatter. Utdannet billedkunstner fra Kunstakademiet i Trondheim, og har de siste 20 årene forsket på norsk design og kunsthåndverk. Som frilanser har han skrevet flere hundre fagartikler for Samler & Antikkbørsen. Har også forfattet et titalls bøker.
Redaktør for sitt eget nettsted matslinder.no, der han skriver om norsk design, og fagansvarlig for kategorien norsk interiør- og møbeldesign på snl.no.
Omfattende arbeid
– Norsk keramikk er individualistisk og den er heftig. Jeg liker energien i mye av den yngre generasjonen. Det er mye bra driv. Mye individualisme. Både kunst og tanke. Og tyngde og uro. Det er ikke så mye “pynt” lenger.
– Jeg føler meg på relativt trygg grunn når jeg sier at boken kommer til å bli betydningsfull. Solid og god. Jeg har brukt mer enn 1.500 arbeidstimer siden januar 2024.
Boken, som lanseres på Papiret Forlag 6. juni, dekker perioden 1895 til 2025.
Fra Andreas Schneider (1861-1931), blant landets mest anerkjente keramikere i sin tid, som startet landets første keramikkverksted som ikke var en fabrikk. Til nåtidens mest kjente navn, som Torbjørn Kvasbø, Elisabeth von Krogh, Marit Tingleif og Andrea Scholze.

– Jo mer jeg gravde, jo flere navn dukket opp, hvilket er spennende ettersom jeg allerede kunne ganske mye om saken. Kunsthistorikere har vært farget av billedkunsten, ikke så mye av kunsthåndverket. Og det har tidligere ikke vært så mange kvinner som ble løftet frem.
– Jeg ønsket å skrive om keramikerne i historisk kontekst, og noen ganger politisk. For ikke å nevne hvordan de organiserte seg. Gjennom store deler av 1900-tallet satset man på bruksgjenstander. På 70-tallet endret det seg. Da ble leiren et kunstnerisk medium. Et helt annet uttrykk ble utviklet. Og det ble litt konflikter mellom de som ville være brukskunstnere – de som produserte potter, kar og så videre – og de som jobbet med kunstnerisk forrang. Sistnevnte gikk ut som vinnere og stiftet Norske Kunsthåndverkere i 1975.

– I starten var mye knyttet inn mot hovedstaden, men så kan vi se hvordan miljøet utviklet seg fra Oslo og rundt Oslofjorden, og videre ut i landet.
Eksempelvis ble steder som Risør og Son populære tilfluktsteder for kunstnerne som satset på kunstformen.
Keramikk som kunst
Norsk keramikk stod ovenfor et nytt veiskille på slutten av 90-tallet, forteller Linder og røper litt fra boken.
– Konseptualismen kom da for fullt, og ble videreført inn i kunsthåndverket. Hvilke tanker kunstneren selv har rundt keramikken, hvorfor de lager den og konteksten blir viktigere å formidle. Man skapte mer ut fra seg selv, og nå til dags har de unge en større tanke rundt hvorfor de lager et verk. Det er en trend fra kunstverdenen generelt. Og keramikerne kaller seg nå gjerne kunstnere. Kunsthåndverk som en betegnelse er litt utdøende, mener Linder.

– Jeg har med dette litt hårete prosjektet prøvd å fange hva som har skjedd innenfor fagfeltet over en periode. Samtidig er det jo litt vanskelig å definere samtiden, for den er det jo litt vanskeligere å se de store linjene i allerede.
Men han føler seg på relativt trygg grunn, og viser til den kommende utgivelsens mer enn 600 fotnoter.
– Jeg har utgangspunkt som billedkunstner. Så jeg kan se på keramikken både som historiker og med mitt kunstnerblikk. Kunstneren i meg er mye mer krass enn historikeren.
I anledning lanseringen skal det også avholdes en større utstilling ved Senter for keramisk kunst (SKK) på Ringebu som er grunnlagt av den norske keramikeren Torbjørn Kvasbø. Det er kurator Ingunn Svanes Almedal og han som holder i dette.

Voksende interesse for kulturarven
– En bok som dette kan vært bra fordi den løfter frem og setter fokus på et spesielt kunstfelt. Samtidig opplever jeg at det er en slags sløvhet eller mangel på økonomi for å belyse kunsthåndverket, sier Scandinavian design-eksperten og legger til at han synes det er merkverdig ettersom det står høyere i kurs i utlandet.
– Jeg tenker at norsk keramikk står ganske sterkt internasjonalt, med tanke på hvor få vi er befolkningsmessig. Kunsthøgskolen i Oslo er fantastisk og har digre ovner. Jeg har veldig tro på de som utdanner seg nå. Men det er beintøft økonomisk. Man må være forberedt på tøffere tider. For kulturen nedprioriteres så sterkt, mener Linder.

– Mye brukskunst-keramikk kan koste like det samme som fabrikk-keramikk. Med det tror jeg ikke at folk vet. Det å ha en enkel tekopp i hånden som er laget på et verksted i nærheten av der du bor, det håper jeg folk kan sette pris på. Og respektere kunsthåndverket for hva det er verdt. Det er en viktig del av kulturarven.
Eksperten håper altså på mer fokus på håndverket. Og boken skal være et slags ledd i dette.
– Jeg tror det kommer til å komme en svingpendelreaksjon, med tanke på at vi i dag har et personlig uttrykk og at vi kanskje kommer til å få mer brukskeramikk i vår hverdag fordi vi blir lei av standardprodukter. Ting blir veldig generisk.
Bruk heller 300-350 kroner på en håndlaget kopp i stedet for 30 kroner for noe masseprodusert, er Linders oppfordring.
