<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
Publisert 17. okt. 2019 kl. 21.00
Oppdatert 20. okt. 2019 klokken 08.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 452 ord
Petter Stordalen. Foto: Eivind Yggeseth

Arveavgiften kommer - ta grep nå

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 18. oktober 2019. 

Slik oppslutningen er rundt de forskjellige partiene på Stortinget nå, er det nærmest sikkert at de rødgrønne partiene på Stortinget vil overta makten etter valget i 2021. Det ser absolutt trøstesløst ut for statsminister Erna Solberg. Undere har skjedd før (nesten et under at det gikk bra for de ikke-sosialistiske partiene i 2017), men man bør ikke satse penger på det.

Petter Stordalen har begynt å overføre sine verdier til barna

Og i 2021 står Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Hadia Tajik(Ap) klar med åpne armer for å ta imot skatt fra de rike og nesten-rike. Alle tre partier har nemlig lovet å gjeninnføre arveavgiften som ble avviklet i 2014, og med et enda større flertall enn sist, vil de ikke nøle. Slipper skatteytere med formue unna en arveavgift på 10 prosent er de heldige.

Et godt og tankevekkende eksempel på en familie med stor formue som har startet tilpasningen, er Petter Stordalen og hans tre barn Emilie (27), Henrik (25) og Jakob (22).

På Kapitals liste over landets 400 rikeste har Petter Stordalen en reell formue på 26 milliarder kroner, og skulle man betalt arveavgift på dette beløpet, blir det nesten konfiskatoriske beløp.

Men som alle vet, blir arveavgift i hovedsak basert på ligningsverdier, og disse viser at Stordalen i 2016 hadde en formue på to milliarder kroner, som i 2017 sank til 758 millioner og til 579 millioner kroner i 2018 (siste kjente tall).

Forklaringen på dette er ikke at det går dårligere og dårligere for hotellkongen (det går bedre og bedre), men at de tre barnas formue som i 2017 til sammen utgjorde 252.000 kroner, i 2018 er økt til 1,7 milliarder kroner.

Dette skiftet er ikke skjedd ved hardt arbeid, men ved at Petter Stordalen har begynt å overføre sine verdier (plassert i holdingselskapet Strawberry Holding) til barna. Og det skjer nå uten arveavgift.

Følgelig går Petter Stordalens formuesskatt ned (betaler bare fem millioner kroner), mens barnas formuesskatt øker.

2020 blir siste friår uten arveavgift

Det er likegyldig for utregningen av formuesskatten om det er Petter Stordalen eller barna som er eiere. Det blir en formuesskatt på 0,85 prosent uansett.

Men, og det er hele poenget, verdiene i Petter Stordalens holdingselskap, hvor alle hotellverdiene og andre aktivaposter ligger, overføres til barna uten arveavgift.

Petter Stordalen ser fremover og vet hva som kommer.

En variant er det Olav Thon (96) som står for. Uten livsarvinger overførte han mesteparten av formuen til en stiftelse, og da slipper han både skatt på overskudd og formuesskatt.

Vi vil selvfølgelig råde alle med formuer (store som små) å følge Petter Stordalen. Man må handle nå, for endringene og arveavgiften kommer allerede i 2021, og med tilbakevirkende kraft for hele 2021.

2020 blir siste friår uten arveavgift.