<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 12. feb. 2020 kl. 20.59
Oppdatert 16. feb. 2020 klokken 01.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 439 ord
Morten Ø. Johansen (FrP) Foto: NTB Scanpix

169 uten pelsdyrpeiling

Da Stortinget den 13. juni 2019 vedtok å legge ned forbud mot hold av pelsdyr, hadde regjeringens anslag for den kompensasjon pelsdyrbøndene skulle få, gått fra 365 millioner kroner til 500 millioner, til 735 millioner og endelig 850 millioner kroner.

Tirsdag denne uken ble Stortinget enig om et nytt opplegg for kompensasjon til pelsdyrbøndene, og lederen i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) sier at «jeg vil tro at denne ordningen er i hvert fall på det dobbelte». Det er mer enn halvannen milliard kroner det, fordelt på 171 pelsdyrbønder.

Tirsdag var det også klart at hele opposisjonen på Stortinget står bak regjeringens forslag.

Ingen av de 169 stortingsrepresentantene har skjønt hva de vedtok.

Da regjeringen og dets fagfolk regnet på kompensasjonen i 2018 og 2019, var utgangspunktet at man skulle se på bokført verdi og/eller antall avlstisper. Det ble det bare tull av.

Som vi skrev i går, så tyder alt på at statsråd Olaug Bollestad (KrF) ikke skjønte noe som helst. Bokført verdi av hva? Bokført egenkapital, bokførte anleggsmidler eller bokført verdi av avlstispene?

Det nye, som Stortinget vedtok tirsdag, er at det skal holdes en takst over hver eneste gård, og det høres bedre ut, men ingen sier noe om hvordan man skal taksere. Taksere driftsbygningene og anlegg eller verdien av egenkapitalen?

Nå heter det at man skal se på skinnprisene og forventet salgsverdi i et marked uten forbud mot hold av pelsdyr. Man blir ikke klokere av det.

Kanskje de 169 ikke gidder?

Det er egenkapitalen staten bør erstatte

Mannen som har drevet saken gjennom i Stortinget, er FrPs Morten Ørsal Johansen, og han «garanterer at ingen pelsbønder sitter igjen med gjeld». Merkelige greier.

Betyr dette at pelsdyrbøndene må selge anlegg og tisper for å få penger til gjeldsnedbetaling, eller skal de beholde gård og anlegg og få penger av staten til gjeldsnedbetaling?

Hvis en pelsdyrbonde har en gård som verdsettes til 10 millioner kroner, kan det vel være greit å beholde en gjeld på en million kroner og få ni millioner fra staten.

Problemet med oppgjøret og taksering er at man ikke har skjønt, eller bryr seg om, at det er egenkapitalen staten bør erstatte. Der ligger verdien av gården. Hvis en pelsdyrbonde ikke tjener penger (det skjer der også), så er heller ikke anlegg og bur mye verdt. Så, igjen, hva er det man skal taksere?

Landbruksminister Olaug Bollestad har ikke peiling på hva dette røvertoktet vil koste skattebetalerne. Hun sier bare at «nå legges andre prinsipper til grunn, og da vil jeg ikke si en sum. Jeg kan mye, men jeg kan ikke kikke i kula om hva verdivurderingene blir”.

Problemet er at at ingen av de 169 andre stortingsrepresentanten bryr seg om å se i kula.