<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 12. mai 2020 kl. 21.02
Oppdatert 17. mai 2020 klokken 07.28
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 578 ord
Nicolai Tangen (på storskjerm) og sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: NTB Scanpix

Tangen trekker seg

Den påtroppende sjefen for NBIM (Oljefondet), Nicolai Tangen, viser ingen tegn på å gi opp jobben før han har tiltrådt. Han innrømmer raskt feil, som da han første dag i offentligheten sa at det burde være en arveavgift på 100 prosent, noe han ble sterkt kritisert for her i avisen,.

Han mente, sa han, at han snakket om sine egne barn. Men han mente vel å flagge at også en stenrik kapitalist kan ha slike sosialistiske tanker.

Brodtkorb kan ikke felle Nicolai Tangen, eller Olsen

Det er ingen straff for det.

Men nå er det Norges Bank, som ansatte Tangen, som får gjennomgå av Norges Banks representantskap som er Stortingets tilsynsorgan for banken.

Julie Brodtkorb, den tidligere Høyre-politikeren som gikk i dvale med Maskinentreprenørenes forbund, har stått frem som krystallklar og nådeløs kritiker av Norges bank og sentralbanksjef Øystein Olsen.

Makt har Brodtkorb hatt som stabssjef for statsminister Erna Solberg, men det var i det skjulte. Nå er det full offentlighet og klare meldinger.

Hun kan ikke felle Nicolai Tangen, eller Olsen, men hun kan være så plagsom og kritisk på vegne av de 15 politikere i representantskapet, at Tangen kan velge å trekke seg.

Som vi har sagt før: At han gidder.

Det er klart at Norges Bank gjorde en feil eller tabbe da Tangen ikke ble ført opp på søkerlisten før dagen før oppnevnelsen. Noe banken har beklaget.

Mye verre er at Nicolai Tangen har sagt at han vil bryte all kontakt med sitt selskap AKO Capital i London, men Brodtkorb viser at dette ikke er tilfelle. Det heter: «Representantskapet mener det er svært uheldig at det på den ene siden er gitt uttrykk for at Tangen skal bryte alle bånd til AKO-systemet, samtidig som framlagt dokumentasjon fra Tangens advokatforbindelse viser at han fortsatt er hovedeier og har stemmekontroll i AKO Capital».

AKO Capital skal angivelig også forvalte mye av Tangens penger uten vederlag. Det snakkes her om store summer, og en sjef i Oljefondet kan neppe ha en slik «biinntekt».

Julie Brodtkorb er siviløkonom fra NHH så hun vet hva hun tar tak i og spør om.

Viktigere, synes vi, er at det ikke foreligger en ansettelsesavtale og det er ikke klart hvordan alle mulige og tenkelige interessekonflikter mellom Oljefondets plasseringer og AKO Capitals investeringer er fjernet.

I praksis er det nok mulig, for Oljefondet og AKO Capital behøver ikke og bør ikke snakke sammen, men det vil alltid være en mistenksomhet her. Og norske politikere tror gjerne på røverhistorier. Men vi tror vi kan si at Tangen 100 prosent vil tjene Oljefondet og NBIM.

Han er ikke dum. Han har fått «drømmejobben» og vil ikke misbruke den sjansen.

Tangen er blitt rik med AKO Capital, og kan bli berømt som en av verdens beste og største forvaltere. Ikke dårlig det for en enkel gutt fra Kristiansand.

Problemet er at Tangen kan tre ut fra rollen som forvalter i AKO Capital, men han kan ikke tre ut av eierrollen uten at han selger sine interesser. Enten må pengene gis til AKO Foundation (skattefritt) eller tas hjem til Norge.

Det tror vi ikke Nicolai Tangen vil, og dessverre er det slik at Norges Banks klønete omgang med lover og regler ved ansettelsen, har svekket Tangen, og politikere fra alle partier vil snakke om mangel på tillit før han har begynt i jobben i Oljefondet (de tenker bare på skatteparadiser).

Vi tror derfor ikke han vil få en fair behandling i media og offentlighet.

At han gidder. Vårt tips er at han trekker seg.