<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14. sep. 2020 kl. 21.00
Oppdatert 20. sep. 2020 klokken 09.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord
Konsernsjef Kjetil Bøhn i Quantafuel. Foto: Quantafuel

Quantafuel er en boble

Vi får virkelig håpe at Oslo Børs ikke avdekker at det skjedde innsidehandel i avfallshåndteringsselskapet Quantafuel QFUEL-ME forrige uke. Selskapet som i går ble handlet til 66 kroner, det vil si 3-4 kroner lavere enn emisjonskursen på 70 kroner da det ble hentet inn 600 millioner kroner, og en del av selskapets ledelse solgte aksjer i markedet, kan få et alvorlig tillitsproblem hvis innsidehandel har funnet sted.

Investor Øystein Stray Spetalen har vært nådeløs mot Quantafuel, og sagt at de som tror på dette, «må mangle hjerne.» Spetalen er flink til å sette ting på spissen, men foreløpig ser det ikke ut til at markedet lytter til advarselen. Enkelte dager har det vært handlet Quantafuel-aksjer for nesten 1 milliard kroner. Dette vil små og store investorer være med på.

Foreløpig ser det ikke ut til at markedet lytter til advarselen

Quantafuel har ikke hatt noen inntekter (da blir det selvfølgelig også tap i regnskapet), men hevder å ha foretatt en liten testproduksjon ved en fabrikk i Danmark, og resultatet var positivt. Etter hvert skal det blir fabrikker over hele Europa.

Det som skjer eller skal skje, er at Quantafuel ved en kjemisk prosess skal gjøre plastavfall (plastposer) om til råstoff for nye plastposer og lavkarbon drivstoff. Tusenvis av lastebiler samler inn plastposer i den ene enden, og ut kommer olje.

At selskapets ledelse nå har benyttet anledningen til å selge aksjer (for 175 millioner kroner) skjønner vi godt.

Quantafuel har en klar bobleprising. Ingen inntekter og skyhøy verdi på Merkur Markets.

Foreløpig vet vi ikke hvilke kostnader som ligger i å transformere gamle plastposer til nye plastposer og drivstoff, men gratis er det ikke. Regnskapet for 2020 vil gi det første svaret. Trolig blir det stygge, røde tall, før virksomheten skaleres opp i flere fabrikker.

En problemstilling som er aktuell i disse dager, er at oljeprisen er fallende, og det gjør det billigere og billigere å produsere nye plastposer og andre plastprodukter. Hvorfor kjøpe gammelt når det nye er bedre og billigere? Og kan det bli billig nok, i konkurranse med de store oljeselskapene, å produsere olje? Det produseres jo, tross alt, rundt 100 millioner fat olje hver dag.

At Quantafuels grunnlegger og daglige leder, Kjetil Bøhn, benyttet anledningen til selge aksjer på kurs 70 er lett forståelig. Den tidligere Kapital-journalisten har vel gjeld som kan nedbetales, og boblen kan sprekke.

En populær tradingaksje er Quantafuel helt sikkert. Så lenge moroa varer.