<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 7. juni 2021 kl. 21.00
Oppdatert 10. juni 2021 klokken 10.39
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 578 ord
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Foto: NTB

Et grønt Equinor

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 8. juni 2021.

Norges mest verdifulle og kanskje viktigste selskap, Equinor, er som en honningkrukke på de rødgrønne politikerne. De ser valgseieren i stortingsvalget i det fjerne, og forteller oss hva vi har i vente.

SV, Rødt og MDG vil ha et grønt Equinor. For et selskap som i dag primært driver med olje og gass, kan dette kravet bety alt mulig. Men Equinor har selv sagt at selskapet skal bli klimanøytralt innen 2050.

Dette er ikke nok for de røde og grønne, og deres krav er at Equinor skal følge Parisavtalen.

Der heter det at den globale oppvarmingen skal begrenses til 2 grader i dette århundre, og man skal «tilstrebe» 1,5 grader. Uansett hva man mener er korrekt og etter intensjonene, de rødgrønne sier alltid 1,5 grader når de viser til Parisavtalen.

Nå kommer de røde

Staten eier 67 prosent i Equinor, og det er på generalforsamlinger selskapets aksjonærer, de private og staten, kan utøve talerett og makt. Staten kan ikke valse over de private hvis de skulle ønske det. Aksjonærene må behandles likt.

Hvordan disse aksjonærene og staten skal forholde seg til og følge Parisavtalen er uforståelig for oss. Fordi det er snakk om et globalt mål, kan det godt tenkes at Equinor går for fullt, men at man når Parisavtalens mål likevel. Det er summen av hva alle land og selskaper gjør, som blir avgjørende. Equinor kan ikke ha et delmål uten å vite hva alle land og energiselskaper gjør.

Dette vil ikke de rødgrønne høre på, og de vil, ifølge Klassekampen, ha et aksjonæropprør som skal tvinge Equinor i en mer klimavennlig retning. Det er politikerne Rasmus Hansson fra MDG, Lars Haltbrekken fra SV og Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen som vil endre Equinor.

Og disse politikere har fått vann på mølla eller krutt i kanoene etter at IEA kom med rapporten hvor det heter at det ikke kan utlyses nye letekonsesjoner for olje og gass hvis man skal klare målet i Parisavtalen. Allerede gitte konsesjoner kan man arbeide videre med, hvis noen skulle være i tvil. Ingenting skal stenges ned.

Haltbrekken sier at Equinors generalforsamling må sørge for at «Equinor lar 1,5-gradersmålet styre hele sin butikk,”»Rasmus Hansson sier at «Equinor i praksis bidrar til å undergrave 1.5-gradersmålet og ikke holde klimaendringene innenfor akseptable rammer» og Sneve Martinussen vil helst ta Equinor av børs, men vil likevel beholde Equinor for å ha et «grønt industrilokomotiv» som kan sørge for oppdrag på norsk sokkel i flere tiår. Det siste er jo bra sagt fra Rødt.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide, som er partiets energipolitiske talsmann, og en person som trolig ender opp som industriminister eller utenriksminister, vil ikke bruke generalforsamlingen, men sier til Klassekampen at Equinor må analysere hva 1,5-gradersmålet betyr for investeringer og verdivurderinger i selskapet. Det gjør nok selskapet nesten daglig, vil vi tro, men den oppgaven er nesten umulig. Et klart svar er det i hvert fall ikke. Og Haltbrekken mener at det å be et selskap reflektere over 1,5-gradersmålet og sin rolle i verden, ikke er nok. «Du må faktisk stille krav,» sier han.

Det er få måneder igjen før en rødgrønn regjering trolig overtar, og det er liten tvil om at alt skal bli mer grønt hos Equinor. For aksjonærene er det god grunn til å følge nøye med.

De nye styrende bare blåser av Equinors mål om å være klimanøytralt innen 2050, og Equinors sjeføkonom Eirik Wærness tror ikke at verden klarer å nå 1,5-gradersmålet, og det planlegger de ut fra. Men nå kommer de røde.