<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 30. aug. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 2. sep. 2021 klokken 09.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 464 ord
Foto: NTB

Ernas skattesmell

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 31. august 2021.

Det er nesten ikke grenser for hva man kan spørre befolkningen om. Har man råd, kan hvem som helst få intervjuet rundt 1.000 personer, som da skal utgjøre et Norge i miniatyr, og det er det vi ser i de daglige meningsmålingene.

Ipsos er et av de mange selskapene som lever av dette, og for noen dager siden kunne Ipsos, på vegne av Dagbladet, spørre om de rikeste bør betale mer skatt, mye mer skatt, mindre skatt eller mye mindre skatt.

Visste de spurte hva de såkalt rikeste betaler i skatt, eller hva de kan forvente i skatteøkninger? Svaret er nok nei. Og hvor mange av de rikeste skulle det være snakk om?

Dette er selvfølgelig bare valgkamptøys

Bare Petter Stordalen og Gustav Witzøe, eller alle med formue over 10 millioner kroner?

Dette er selvfølgelig bare valgkamptøys, men likevel var Dagbladets oppslag «Ernas skattesmell».

Mange trodde kanskje det gjaldt Ernas selvangivelse, straffeskatt eller noe annet riktig skummelt, men så var det «at bare fem prosent av Høyres velgere vil ha lavere formuesskatt for de rikeste». Dermed kunne SV, som er i siget for tiden (rekordoppslutning med 10 prosent), melde at «Erna Solberg mangler troverdighet i skattepolitikken».

Og Arbeiderpartiets Hadia Tajik kunne gnåle videre om den rikeste én-prosenten og alt det stygge som har vederfaret landet i åtte år under Solberg.

Altså, Dagbladet og Ipsos spurte ikke om alle skulle betale mer eller mindre i formuesskatt, for da ville jo de intervjuede også tenke på formue i hytter og boliger samt bankinnskudd, så spørsmålet gjaldt skatten til «de som har de største formuene i Norge».

Når da Ipsos ringer og spør om de rikeste i landet bør betale mindre i skatt, så vet vi svaret.

39 prosent mente de rike bør betale litt mer skatt og 25 prosent mente de rike bør betale mye mer skatt.

Det må ha vært dagens høydepunkt i Dagbladets redaksjon (eller noe som kaller seg Dagbladet Børsen). Og da bare fem prosent av de som stemmer Høyre, ønsker skattekutt for de rikeste, ble overskriften «Ernas skattesmell».

Ikke overraskende da at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sa at «undersøkelsen har liten verdi». Han peker på at formuesskatten «er en særnorsk skatt på norske eiere, norsk eierskap og dermed norske arbeidsplasser».

For vår del lurer vi på hvorfor det ikke påvirker de rødgrønne at det bare er fire land i verden som har formuesskatt, og at Sverige for lengst, under sosialdemokratene, avskaffet formuesskatten. Hvis det er en god og effektiv skatt, skulle man tro at andre land ville adoptere den.

Særlig burde det være et tankekors for de rødgrønne at eierne må betale skatt på driftsmidler som hoteller, lagerbygg, skip, fiskefartøy, fabrikker og alt som finnes, også når selskapene taper penger. Hele reiselivsnæringen merker dette nå.

En skattesmell for Erna Solberg var dette ikke. En våt kinaputt.