<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14. sep. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 17. sep. 2021 klokken 09.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 605 ord
Foto: NTB

Ernas krasjlanding

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 15. September 2021.

Hovedtallene i årets valg var forutsigbare, og det er selvfølgelig ingen overraskelse at Stortinget er blitt mye rødere. Erna Solberg tapte fordi hele laget raknet.

Høyre drastisk ned, FrP drastisk ned, KrF katastrofalt ned og Venstre reddet i siste øyeblikk.

Da er det ingen som husker eller nevner Solberg og regjeringens fenomenale innsats i kampen mot corona-viruset.

Ap fikk færre stemmer enn i 2017 og mistet ett mandat, og resultatet er det nest dårligste i Aps historie, men det blir regjering med SV og Sp.

Det blir AP + SV + Sp

Det må være mulig å si at også Sp ble en form for taper, fordi oppslutningen falt fra 22 prosent til 13 prosent det siste halvåret, men Senterpartiet økte fra forrige valg og valget før det.

Det burde være til å grine av for Trygve Slagsvold Vedum.

Velgerne løp også fra SV de siste dagene.

Sp kan, helt teoretisk, alliere seg med Høyre og FrP (det gir flertall på 85 mandater), men ingen vil ha slike kannestøperier nå.

Det blir AP + SV + Sp.

Audun Lysbakken sier han vil selge seg dyrt, men da kan han bli kastet ut av møterommet.

Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, liker, om mulig, SV mindre enn Slagsvold Vedum.

Har en slik regjering mye å frykte fra opposisjonen og Rødt? Ikke mye. Selv med Rødts imponerende fremgang til åtte mandater, vil Rødt bli holdt helt utenfor maktens korridorer.

Og MDG? Helt parkert. Under sperregrensen med tre mandater, i stedet for de 8-10 mandatene Une Bastholm og Lan Marie Nguyen Berg trodde på.

Det er kanskje ikke politisk korrekt å si at det grønne partiet MDG fikk det de bad om, men de var arrogante og kravfulle (ultimatum om oljeleting).

MDGs nye stortingsrepresentant, Lan Marie Nguyen Berg, sa at hun vil skape «en fremtid hvor vi kan chille mer og stresse mindre». Det blir på bakerste rad i Stortinget.

Både SV og Sp vil endre og forhandle med EU om Norges EØS-avtale, men det vil ikke Jonas Gahr Støre høre på. Ikke med et halvt øre en gang.

SV vil stoppe all leting etter olje, men det vil ikke Ap og Sp.

Både Ap, SV og Sp kan tenke seg mer statlig eierskap på bred front, så der vil det nok skje noe. Statlige batteri- eller hydrogenfabrikker, kanskje?

Både Ap og Sp, som anses som klimaverstinger, vil kutte klimagassutslippene med 50 prosent innen 2030, mens SV vil kutte 70 prosent. Sp vil ikke røre det røde kjøttet.

Ap og SV vil øke CO2-avgiften kraftig, men det vil ikke Sp. Trygve Slagsvold Vedum vil utrede saken først.

Så da står vi tilbake med alle kravene om skatteøkninger. De vil komme. Rødts partileder Bjørnar Moxnes kan ikke si to sammenhengende setninger uten å si at nå skal milliardærene blø, og han har selvfølgelig følge av SV, og delvis Ap. Men Gahr Støre begrenser seg til «å ville utjevne forskjeller». Men akkurat det sier han på inn- og utpust.

Sp vil bare passe på at bøndene ikke får mer skatt, men skatt er det knapt hos bøndene.

Oppsummert i skattepolitikken kan det bli høyere selskapsskatt, høyere formuesskatt, høyere beskatning av utbytter og mer inntektsskatt for alle som tjener mer enn 700.000 kroner.

Og selv om SV og Rødt vil mase vanvittig om det, blir det ikke en ny arveavgift. Ap har garantert at det ikke kommer, og har følge av Sp, og da kan Lysbakken grine så mye han vil.

Åtte ganger Moxnes hjelper heller ikke. Akkurat på dette punktet må selv forhandlingsvillige Gahr Støre slenge døren i ansiktet på de røde.

Landet og Stortinget er blitt rødere, men det kunne blitt verre med Rødt eller MDG på vippen. Flertallet er sikret for Ap + SV + Sp.