<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 19. jan. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 23. jan. 2022 klokken 11.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap). Foto: NTB

Tajik bygger ned landet

Dette var Trygve Hegnars leder torsdag 20. januar.

Arbeiderpartiets nestleder og arbeidsminister, Hadia Tajik, har vært kulturminister, og det var en jobb hun klarte rimelig bra. Mye av arbeidet består i å smile bredt og gi bort mye penger.

Det var derfor også Venstres Abid Raja klarte seg så bra som kulturminister i Solberg-regjeringen. Å skrive ut sjekker er en takknemlig jobb.

Men nå er Tajik arbeidsminister, og hun klistrer seg til LO og fagforeningene og vil regulere arbeidsmarkedet til det absurde. Hun vil, ganske enkelt, forby eller vanskeliggjøre midlertidige ansettelser og avskaffe bemanningsbyråer (vikarbyråer). Det første er bare tåpelig og utenfor enhver seriøs debatt (alle bransjer og selskaper vil en gang måtte ha midlertidige ansettelser), mens forbud mot vikarbyråer og innleie av arbeidskraft er maoistisk planøkonomi.

«Vi vil ha slutt på innleie som bemanningsstrategi», sier statsråd Tajik.

Hva skal da alle de skipsverft og verksteder langs kysten som leier inn arbeidskraft for å få et skip ferdig, gjøre for å ta toppene? Ha fast ansatte som sitter og venter på en ny kontrakt? En form for reservebenk? Verft går ofte konkurs på grunn av dårlige marginer, og verre vil det bli uten innleie for å ta toppene.

I byggebransjen blir bygg ferdige uten at byggherren eller produsenten har et nytt stort byggeprosjekt på gang, og det er faktisk naturlig å leie inn rørleggere, murere, sveisere og andre for å bli ferdig innen avtalt tid.

Norske sykehus har i stor utstrekning skaffet seg sykepleiere, hjelpepleiere og leger ved å leie dem inn (ofte fra Sverige) når det er for mye sykdom, ferier og permisjoner.

Forbud mot vikarbyråer og innleie av arbeidskraft er maoistisk planøkonomi

Likevel skal det bli forbud mot innleie fra bemanningsselskaper i byggebransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Det er i store deler av landet, det.

Hva er det bemanningsselskapene (byråene) gjør som er så farlig?

De finner frem til kvalifisert arbeidskraft som bedriftene trenger. Og arbeidere og sykepleiere finner arbeid via bemanningsbyrået.

Fagforeningene, som Tajik så ivrig støtter, sier at innleid arbeidskraft fortrenger faste ansettelser, gir grunnlag for sosial dumping og undergraver rekruttering og fagkompetanse.

Bare slagord og politikk.

Tajik later som hun forstår arbeidsmarkedet bedre enn aktørene, og hevder hun gjør dette for å bedre produktiviteten og øke konkurransedyktigheten. Det hun gjør er å produsere en lang og kostbar reservebenk som kan ta knekken på enda flere bedrifter. Selskapene vil da heller si nei til nye oppdrag hvor det kan være litt usikkert hvor stor kontrakten er og når arbeidet blir ferdig.

Trolig vil også innleie bli erstattet av entrepriser, det vil si at deljobber settes bort til andre.

Da vil statsråd Hadia Tajik forby entreprisekontrakter også. Slik at landet bygges ned og ikke opp.

Mange fryktet at Tajik, som var Aps finanspolitiske talskvinne, ville bli finansminister.

Slik ble det heldigvis ikke, men hun roter det like mye til i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Les Hadia Tajiks motsvar i linken under.