<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 10. apr. 2022 kl. 20.00
Oppdatert 15. apr. 2022 klokken 10.28
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 570 ord
Avgått forsvarsminister Odd Roger Enoksen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. foto: ntb

Nå rakner det for Vedum

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 11. april 2022.

Da forsvarsminister Odd Roger Enoksen trakk seg fra statsrådstillingen lørdag, var det andre bomben for Senterpartiet denne helgen. Fredag kom meningsmålingen fra Norfakta som viste at oppslutningen var falt til usle 6,1 prosent. En tidligere måling har vist 6,6 prosent, og de fleste trodde vel det var bunnen for et regjeringsparti. Men et valg i dag ville ha ført til at Sp ville mistet 17 av 38 plasser på stortinget, og det ville vært borgerlig flertall.

Utrolige greier.

Høyre, med en knalloppslutning på 29,6 prosent (opp 3,8 prosentpoeng) har knapt gjort noe, og ved valget i september fikk Høyre og Erna Solberg 20,4 prosent.

Det store spørsmålet nå er om Enoksen og sex-historiene vil føre Sp rett i kjelleren.

Sp kan ende som KrF, et parti ingen bryr seg om

Det vil nesten være litt urettferdig, for partileder Trygve Slagsvold Vedum hevder han fikk høre om tidligere varsler (en 20 år gammel sak) først onsdag i forrige uke, og altså lørdag om Enoksens faste forhold til en 18-årig skolejente.

Slikt skal ikke en visestatsminister passe på.

Det man kan si, er at statsministerens kontor (SMK) åpenbart ikke har gjort jobben sin. SMK er ansvarlig for bakgrunnssjekken av nye regjeringsmedlemmer, og Enoksen har åpenbart ikke fått de spørsmålene han burde fått. Statsminister Jonas Gahr Støre skylder på at han legger til grunn at kandidatene snakker sant, men det er bare unnfallenhet. Det det går om er spørsmålene.

De var åpenbart ikke gode nok da Hadia Tajik ble sjekket ut som arbeidsminister heller.

Men viktigst: Odd Roger Enoksen burde skjønt at hans kvinnehistorier ville komme frem, og han burde takket nei. Det er utrolig dårlig dømmekraft hos en forsvarsminister at han takket ja til regjeringstaburetten.

Det alvorlige for Sp og Trygve Slagsvold Vedum er at Enoksen-saken kommer samtidig med at Slagsvold Vedum er ukomfortabel og sårbar i regjeringen. Han får det ikke til å være finansminister. Han virker utrygg, dårlig forberedt og mumlende i svar og innlegg.

Strømprisen, bensinprisene og dyrere matvarer, samt skattekutt ingen har merket noe til, blir for mye for finansministeren.

Det er nesten ikke til å tro, for Slagsvold Vedum var veldig god som opposisjonspolitiker.

Og Norge er ikke i krise. Tvert imot går alt som smurt, og statskassen og Oljefondet renner over av penger. Det eneste problemet Slagsvold Vedum og regjeringen har, er å dosere pengebruken på en intelligent måte. Hvilket ikke er så vanskelig.

Men nå er Sp mindre enn både Rødt (7,2 prosent) og SV (8,7 prosent), og Sp skal kanskje ned til V, MDG og KrF.

Det er ikke rart Slagsvold Vedum virker skrekkslagen hver gang han blir intervjuet.

Særlig hjelpende er det ikke heller at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er så retorisk svak når hun angriper jurister og andre eksperter som ikke vil ha en reversering av domstolsreformen. Hun har plutselig fått alle fagfolk og hele pressen mot seg.

Så må vi, som er kritiske til Sp, ikke glemme at Slagsvold Vedum tvang igjennom en regjering bare bestående av Ap og Sp. SV fikk ikke bli med. Slagsvold Vedum er svak nå, men vi vil heller ha en Slagsvold Vedum som sliter litt (det er lenge til neste valg), enn SV i regjering. Audun Lysbakken er helt døv når det gjelder næringsliv og finans.

Men får ikke Slagsvold Vedum stoppet fallet, kan partiet ende som KrF som nå ligger på 2,5 prosent. Et parti ingen bryr seg om. Da vil det bli vanskelig for Gahr Støre å holde regjeringen sammen også.