<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 21. apr. 2022 kl. 20.00
Oppdatert 24. apr. 2022 klokken 09.20
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 604 ord
Krigens herjinger i Mariupol. foto: ntb

Voldtekten av Ukraina

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 22. april 2022.

Det er grotesk og tragisk å se bildene fra Mariupol, havnebyen ved Svartehavet, hvor det meste er utslettet. Angivelig er det noen tusen ukrainere igjen som holder ut i og rundt Azovstal-stålverket, men de vil ikke klare seg. Russland har gitt de ukrainske styrkene ultimatum om å overgi seg, og gjør de ikke det, vil bomber og raketter slå inn. Alle skal dø på grunn av Russlands vanvittige og brutale fremferd.

Dette er noe vi og resten av verden ser hver dag, som vi også vil få se fra kampene om Donetsk og Luhansk. Det vil ta tid, men med artilleri og raketter fra de russiske styrkene er det vanskelig for Ukraina å forsvare seg i lengden.

Russland er blitt et bandittregime

Millioner av mennesker på flukt, døde mennesker og utbombede boligblokkker og annen infrastruktur er så grotesk at det gjør vondt. Det er ikke slutten av den andre verdenskrig vi ser i reprise, men en invasjon i Europa i 2022.

Dette må stoppes, og mange gjør mye. EU og Nato-landene, inkludert Norge, sender våpen, og Ukraina ber om mer. Trolig strømmer det på langt mer enn det vi ser og hører, og trolig har Nato-landene også rådgivere eller spesialstyrker på bakken i Ukraina.

De norske fagfolkene som intervjues hver dag (det vrimler av forskere på krig), kan stadig fortelle at de russiske styrkene ikke er så gode, fordi Russland ikke klarte å ta Kiev, og nå skal de ukrainske styrkene drive gatekamp og geriljavirksomhet fra skyttergrav til skyttergrav. Men Russland fortsetter med bomber og raketter. By etter by kan bli jevnet med jorden. Det ser skrekkelig ut.

Selv om vi antar at Nato-landene gir mer og bedre våpenstøtte enn vi hører om, og at de ukrainske styrkene kanskje får tid til noe opptrening før de må slåss til siste mann, så ser den militære delen ganske svart ut. Ukrainske styrker klarer ikke å skyte ned nok russiske fly, droner, raketter og helikoptre.

Norge og resten av verden må gjøre mer, og vi tror at økonomiske sanksjoner virker og nye tiltak kommer fra EU og USA nesten ukentlig. Men ikke raskt nok og ikke hardt nok.

EU må innføre importforbud mot russisk og olje og gass og Norge kan, selv om det ser smått ut, stoppe all import fra Russland. Både Venstre og MDG krever dette. Fra mars 2021 til mars 2022 har importen (mest metaller) økt dramatisk (opp 90 prosent).

Full stopp av russisk olje og gass vil slå hardt ut for økonomien innen EU. Både husholdninger og bedrifter vil bli rammet. Dette må imidlertid Tyskland, med den viktigste stemmen, bidra til. I Ukraina ofrer titusener livet for å redde demokratiet i Europa.

Og krever vi en slik embargo for EU, må selvfølgelig Norge bidra litt på sin måte.

Russland må stoppes og de må stoppes nå. Det Vladimir Putin og Russland vil merke, er hvis rundt 10 milliarder kroner daglig forsvinner fra statskassen. Russland tåler ikke det.

Våpen er bra, men knallharde økonomiske sanksjoner er bedre. Begge deler er best.

De første oligarkene har begynt å kritisere Putin og Russlands krigføring offentlig.

Det kan tyde på at Russlands økonomi svekkes, og at noen begynner å merke det.

Norges bidrag nå må være, i tillegg til full importstopp for olje og gass, importstopp for alt fra Russland.

Vi må nå strekke oss lenger enn vi normalt ville gjøre, for å få slutt på krigen.

Det vi ser på fjernsynsskjermene døgnet rundt er for grotesk. Og løgnene Putin og hans nærmeste, inkludert utenriksminister Lavrov, kommer med, er så absurde at man knapt kan tro det man hører.

Russland er blitt et bandittregime og Vladimir Putin må fanges og stilles for en internasjonal krigsforbryterdomstol.