<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 23. mai 2022 kl. 20.00
Oppdatert 29. mai 2022 klokken 08.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
Thor Bangs eiendom i Holmenkollen. Foto: NTB

Pinlig om Bangs arv

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 24. mai.

At tidligere toppsjef i DNB (da det var DnC), Thor Bang, skal ha testamentert flere eiendommer med antatt verdi på 27 millioner kroner til tidligere FrP-leder Siv Jensen, har vakt oppsikt. En annen tidligere FrP-leder, Carl I. Hagen, skal ha arvet 250.000 kroner.

Thor Bang ble 97 år og var kjent som en usedvanlig dyktig bankmann. Streng, formell og god.

Hvem Bang har tilgodesett i sitt testament, er selvfølgelig en privatsak. Men det er kommet ut og Carl I. Hagen sier at «han synes åpenbart at jeg har gjort en grei jobb for FrP. Og har belønnet meg noe for det.»

Dette har fått Dagsavisen, på lederplass, til å gjøre Thor Bangs arv til en klassesak. Ganske vemmelig.

«Et tydeligere eksempel på at politikk er interessekamp skal man lete lenge etter,» skriver Dagsavisen, og legger til at «det er av offentlig interesse hvordan hans politiske arvinger forvalter arven. Vil Jensen beholde pengene selv, eller går de tilbake til partiet som har gitt henne en arena for å blidgjøre Bang og andre formuende i Norge?»

Dette er sosialpornografi. Vrøvl. Det offentlige har ingen interesse av om Siv Jensen får et feriested og en bolig.

At pengene skulle gå tilbake til partiet FrP, er direkte tåpelig. Hadde Bang ønsket noe slikt, hadde han selvfølgelig testamentert eiendommene til partiet. Bang var jurist og pirkete. Han visste hva han gjorde.

Vi tviler på at Bangs ønske var å premiere Jensen fordi FrP «i alle år kjempet for lavere skatter for de rikeste i Norge» og at han derfor velger å «belønne partilederne rikelig for innsatsen.» (Dagsavisen).

Avisen insinuerer at Bang var opptatt av «milliardærenes vilkår» og at arven etter Thor Bang «er en fin påminnelse om hvem FrP har kjempet hardest for».

Hans død er likevel ingen klassekamp. Hvem FrP har kjempet mest for, er vi også usikre på

At Bang, som altså døde 97 år gammel, hadde verdier i en bolig og et landsted etter et langt liv som ansatt bankmann, overrasker vel ingen. I milliardærklubben var han ikke. Trolig mer på nivå med en Dagsavisen-redaktør.

Det kan tenkes at Bang var like opptatt av pensjonistenes rettigheter eller boligeieres rettighter, og det kan tenkes at han begunstiget Siv Jensen fordi hun i flere tiår ble hånet og skjelt ut av politiske motstandere. Og kanskje var han litt opptatt av at Jensen klarte seg så bra som finansminister. Ikke vet vi.

Hans død er likevel ingen klassekamp. Hvem FrP har kjempet mest for, er vi også usikre på.

Uten Siv Jensen og FrP hadde det ikke blitt en Solberg-regjering, men det var også Jensen som styrtet denne borgerlige regjeringen.

Thor Bang hadde sikkert mange tanker om dette, og hans testament er en personlig sak.

Dagsavisens leder var direkte kvalmende.