<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14. aug. 2022 kl. 20.01
Oppdatert 21. aug. 2022 klokken 09.56
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 545 ord
 Ola Wolff Elvevold (SV). Foto: NTB

Pølsevev fra SV om boliger

Medlem av partiet Rødt, Arild Rønsen, har fått den fikse ideen at presset på boligmarkedet i Oslo kan reduseres hvis det blir forbudt for huseiere å leie ut hybler eller kjellerleiligheter.

Det eneste som er sikkert, er at det vil føre til færre utleieenheter i markedet og høyere leiepriser.

SVs gruppeleder i bystyret i Oslo, Ola Wolff Elvevold, har funnet på noe nesten like ille.

Han vil innføre boplikt i kommunen. Eier man en bolig i Oslo, må man også bo der.

Bakgrunnen for forslaget er at Elvevold mener «det er et økende fenomen at relativt bemidla folk kjøper ‘hytter’ i Oslo by. Dette er leiligheter som står tomme det aller meste av tida. Det er et problem.»

Nei, det er ikke det. Det er rent pølsevev.

Ganske sikkert finnes det personer som på grunn av arbeidssituasjon, livssituasjon, sykdom eller annet, i en kortere periode, har eid en bolig de ikke har bodd i. Investor Stein Erik Hagen, som bor utmerket i Holmenkollåsen, har på fleip sagt at han eide en «hytte» på Tjuvholmen. Gøyalt det, men hva en rik eksentriker sier, forteller null om boligmarkedet i Oslo. Hvor mange slike «hytter» finnes det?

SV-politikeren forsøker fortvilet å rettferdiggjøre forslaget med at det er snakk om «besteforeldre som vil være nær barnebarn og dermed kjøper en leilighet de skal være i når de er på besøk,» og det litt mer eksotiske at «det er utenlandske investorer som kjøper leilighet på Tjuvholmen fordi bare det å sitte på den gir så stor gevinst.»

Så sløve er nok ikke utenlandske fond og investorer. Det finnes sikkert utlendinger som behøver en bolig i Oslo, men at de kjøper for å la de stå tomme i Oslo, altså uten leieinntekter, er pølsevev. Og hvor mange besteforeldre gjør som Elvevold tror? Vi har aldri hørt om noe slikt.

Det er utrolig hva sosialistene kan tenke seg om boligmarkedet

Det er utrolig hva sosialistene kan tenke seg om boligmarkedet.

Boplikt, som nå altså er det nye fra SV, betyr at leiligheten ikke kan stå tom. Noen såkalte feriekommuner har boplikt for å få lys i vinduene hele året, men som oftest, er det lov å leie ut for å oppfylle boplikten (leie en sørlending). Personlig boplikt er sjelden.

I en så stor by som Oslo, vil det alltid være boliger som står tomme, av mange legitime grunner, og det vil heldigvis være tusenvis av leiligheter for utleie. Uten dette tilbudet ville utleiemarkedet helt brekke sammen.

At dette leiemarkedet er ødelagt av «hytter», slik Hagen koketterte med da han en sjelden gang ikke lot seg kjøre hjem fra fest i byen, har ingenting med boligmarkedet å gjøre.

Mangelen på eierboliger og utleieboliger i Oslo er for stort til at Rødt eller SV kan prate tull om dette.

Sjeiker og bestemødre. Så festlig.

Såkalt boplikt hjelper ingen ting, men kan redusere tilbudet i utleiemarkedet, og i Oslo trenger titusener av studenter og tusener av andre boliger de kan leie.

Så er det slik at både SV og byrådet i Oslo vil skattlegge sekundærboliger hardere «for å gjøre det mindre lønnsomt å eie boliger man ikke selv bor i.»

Dagens gåte for SV og Rødt: Blir det flere utleieboliger av dette?

Selvfølgelig ikke. Hva vil avhjelpe bolignøden i hovedstaden? Bygging av flere boliger.

Jakten på de tomme er helt uten mening, og i realiteten en jakt på spøkelser, i en by med stor boligmangel.