<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
Publisert 15. sep. 2022 kl. 20.00
Oppdatert 18. sep. 2022 klokken 09.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord
Henningsvær i Lofoten. Foto: Dreamstime

Oppskrift på en luksusfelle

Dette var Trygve Hegnars leder 16. september.

Mange boligeiere over hele landet må, i takt med økende rente, høy strømpris og dyr mat, innstille seg på at boligprisene vil falle resten av året, og kanskje også i 2023 og 2024.

De fleste har en solid «reserve» i god prisvekst i år, men automatiske verdiøkninger for boliger kan man se bort fra for en stund fremover.

På denne bakgrunnen er det nesten hysterisk morsomt at statsforvalteren (fylkesmannen) i Nordland, Tom Cato Karlsen, til NRK Nordland sier at det må settes inn «tiltak» for at det skal bygges mer nytt i Nord-Norge. Problemet er nemlig at bankene ikke gir lån til boligbygging.

Dette er forståelig, for i de fleste distriktskommuner i Nord-Norge er det slik at verdien av et nytt hus blir halvert idet nøkkelen settes i døren, og det vises spesifikt til bygging av nye hus i Lofoten.

Statsforvalteren sier at «markedsverdien av et nytt hus vil bare være en brøkdel av kostnadene ved å bygge bolig». Og: «Skal man gjøre det attraktivt å bo i distriktene, må det også være mulig for ungdom å bygge seg hus og bo i distriktene.»

Vi visste ikke at det var så ille, men det er da i hvert fall lett å forstå at banker ikke kan gi lån. Det vil jo være penger ut av vinduet.

Men kan man i en slik situasjon hjelpe med finansieringen på annen måte? Tilskudd eller spesielle lån fra Husbanken?

Vil folk heller bo i Bodø eller Drammen, får de bygge der

Det høres ikke smart ut. Hvis man på forhånd vet at et nytt hus i Lofoten eller andre steder i Nordland vil ha en verdi langt under markedsverdien, er det vel galskap å bygge.

Statsforvalteren inviterer til luksusfellen i boligmarkedet. En lærebok i hvordan man går personlig konkurs. Statsforvalteren sier jo at verdien ved ferdigstillelse vil være «en brøkdel» av kostprisen.

Man kan selvfølgelig subsidiere boligbyggingen ved at en eller annen offentlig etat tar halve regningen, for da har boligbyggeren ingen risiko, men så mye penger har vel ikke Norge. Det skal strammes inn på alt i 2023-budsjettet.

Lån bør man heller ikke gi, for det blir bare å lure låntageren og seg selv. Man kan ikke reklamere med «Bygg ny bolig på Røst og banken tar halve regningen».

Det er åpenbart for få som vil bo i distriktene. Da må man også droppe boligbyggingen.

Vil folk heller bo i Bodø eller Drammen, får de bygge der.