<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 26. okt. 2022 kl. 19.59
Oppdatert 30. okt. 2022 klokken 10.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 477 ord
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: NTB

Bløffmaker Vestre

Vårt forslag vil gi norske husholdninger mat til halv pris, og det burde glede alle andre enn bøndene.

Dette var Trygve Hegnars leder 27. oktober.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier han vil se på ethvert forslag som vil få matprisene ned og vareutvalget opp. «Bring it on», sier han entusiastisk.

Da skal han få et enkelt og effektivt forslag av oss: Ved å avskaffe importtoll og andre begrensninger på import av mat fra Sverige, vil prisene falle med rundt 50 prosent og utenlandske aktører vil trolig stå i kø for å etablere seg i Norge.

Norge bør selvfølgelig avskaffe toll og avgifter på mat fra alle land, men det kan være taktisk å begynne med å frigjøre matimport fra Sverige (gode naboer, liksom).

Vårt forslag vil gi norske husholdninger mat til halv pris, og det burde glede alle andre enn bøndene.

Men i stedet for å åpne grensene for matimport, vil næringsminister Vestre innføre statskapitalisme i varehandelen.

Det skal bli forbudt for matvareleverandørene å ta forskjellige priser fra de ulike kjedene. Når Orkla, Tine og Coca-Cola selger til kjedene, må det være samme pris for alle kjøpere.

Opphev importrestriksjonene, og markedet vil løse alt. Lavere priser og bedre utvalg

Dette kommer fordi den største dagligvarekjeden, NorgesGruppen, med mer enn 40 prosent av markedet, ofte får klart lavere innkjøpspriser enn konkurrentene Rema 1000, Coop og Oda.

Det har NorgesGruppen forhandlet seg frem til med sin markedsmakt, og Rema 1000 vil ha samme lave priser. Staten skal forby det de kaller «usaklig prisdiskriminering».

Man behøver ikke mye fantasi for å se at når tøffe forhandlinger mellom leverandørene og kjedene erstattes av pålegg om like priser for alle, vil prisene gå opp, ikke ned.

Og dette er ikke alt. Statsråd Vestre vil ha en utredning om kjedenes egne merkevarer, som faktisk presser prisene på merkevarer ned, og med et forslag om negative servitutter vil regjeringen også blande seg inn i hvem som skal eie og leie butikklokaler (herregud, sier vi).

Vi skjønner jo at Ole Robert Reitan i Rema 1000 helst vil ha lavere innkjøpspriser for å tjene mer, og kanskje et butikklokale ved siden av Kiwi eller Spar, men dette bør ikke staten styre.

Vårt forslag er enklere: Opphev importrestriksjonene, og markedet vil løse alt. Lavere priser og bedre utvalg.

Bring it on, Vestre.

Samtidig med at Vestre tror han har løsningen for dagligvaremarkedet, står han frem og hevder at problemene med ekstremt høy strømpris for næringslivet vil være løst fra årsskiftet, for da vil strømselskapene tilby «gunstige» fastpriskontrakter, som vil si strømpriser mellom 50 øre og 1 krone per kilowattime.

Glem det, Vestre (han har ikke peiling på strømpriser heller).

Ikke et eneste strømselskap vil tilby strøm til den prisen. De kan jo risikere å måtte kjøpe inn strøm fra kraftselskapene til 2, 3, 5 eller 10 kroner per kilowattime, og da er konkursen sikret.

Atle Brynestad, som eier Hadeland Glassverk, hevder at hans strømregning er økt fra 2 til 40 millioner kroner. Uten en fastpris under 1 krone, går glassverket konkurs eller det meste stenges ned,

Bring it on, Vestre.