<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. nov. 2022 kl. 20.00
Oppdatert 6. nov. 2022 klokken 09.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 431 ord
Foto: Iván Kverme

Flyttekaravanen til Sveits

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 4. november.

Folk flest ser ut til å ha glemt at den tidligere skikongen, og nå suksessrike investor, Bjørn Dæhlie, har flyttet til Zug i Sveits. Dæhlie hadde i 2020 en kort stopp i Bø i Vesterålen da en ordfører lokket med lavere formuesskatt, men det er jo ikke bare snakk om formuesskatt. Da Dæhlie så hva regjeringen legger opp til, reiste han ut av landet.

Sjokket for mange var da Kjell Inge Røkke nylig meldte flytting til Lugano i Sveits. Han har en enorm formue, og blir han ute av landet i minst fem år, slipper han gevinstbeskatning av alle urealiserte gevinster.

I de siste dagene har det vært mye bråk rundt de såkalte «barnehagemilliardærene» Hans Jacob og Randi Sundby som også har flyttet ut, men det er ikke klart om det er til Sveits.

Hans Jacob Sundby forteller at de driver barnehager i ti land i tre verdensdeler, så han har behov for å bo midt i Europa, og han vil ha kortere avstand til India hvor det planlegges ekspansjon ( vi sluker det ikke rått).

Det er ikke slik at det er en ny skatteflyktning hver dag, men strømmen er økende.

Grovt sett har det kanskje vært en skatteflyktning annenhver uke de siste årene, og nå er det en hver uke.

Kim Erla, Fredrik Halvorsen, Odd Johnny Winge, Ole A. Halvorsen, Tord Ueland Kolstad, Borger Borgenhaug, Anders Måsøval og barna til Magnus Reitan, for å nevne noen.

Formuesskatten har vært ankepunktet hittil, slik det var da Bjørn Dæhlie flyttet til Bø, men det er summen av skatteøkninger som nå er truende.

Monsterskatten er utsatt ett år, men at den skattepliktige fordelen ved bruk av et aksjeselskaps aktiva til privat konsum kan settes til mellom 26 prosent (for bolig) og 104 prosent (for fly) av markedsverdiene, samtidig som selskapene må betale såkalt uttaksskatt, er hårreisende. Kjell Inge Røkke begynte å pakke med en gang.

Det er godt mulig at regjeringen vil moderere monsterskatten noe, men vi vet jo hvilken vei SV vil dra.

Økes formuesskattesatsen igjen, samtidig som rabatten ved verdisetting av aksjer går ned eller fjernes, og utbyttet man må hente ut fra selskapet for å betale formuesskatten beskattes med 37,84 prosent, får vi rundt 100 prosent skatt på den realavkastning man kan regne med å oppnå i finansmarkedene.

Er det da rart at kapitalistene planlegger skatteflukt?

Og det er før monsterskatten og den nye grunnrenteskatten for havbruk, vind- og vannkraft.

Gode investorer vil ta med seg ut av landet kapitalen, ideene og planene sine for de neste årene.

Det er et stort tap, for mange av skatteflyktningene står bak nye og spennende selskaper Norge trenger.