<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 1. des. 2022 kl. 20.00
Oppdatert 4. des. 2022 klokken 08.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 441 ord
Foto: NTB

Knekker boligmarkedet nå?

Dette var Trygve Hegnars leder fredag 2. desember. 

Boligprisene holdt seg svært godt ved årets begynnelse, mens de faller hver måned nå.

Kjøperne er avventende, selgerne må sette prisene ned og store prosjekter forblir usolgt.

Eksempler fra Nordstrand og Ullern i Oslo, som vi har omtalt her i avisen, er skremmende. Så skremmende at store utbyggere som Obos setter prosjekter på vent. Eplehageentreprenører kan bli sittende på sine ubebygde tomter.

At kjøpere er avventende er selvfølgelig ikke overraskende. Reportasjer om dyrtid, høye strømpriser, dyrere mat og enda høyere renter er i alle medier nesten hver dag.

Ser 355 prosent oppside i Mohn-aksje
Jefferies-analytiker Jamie Franklin hever nå kursmålet sitt på havvindaksjen Cadeler til 55 kroner og gjentar kjøp. Sist kan vi nevne at HC Wainwright hever kursmålet på Trond Mohns BerGenBio til hele 30 kroner. Det er 355 prosent over kursen i dag.
Selg nå og kjøp senere!

Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) forteller at over 400.000 husholdninger nå sliter økonomisk, og det er dobbelt så mange som i fjor. Under halvparten av norske hjem anses som økonomisk trygge. En av 12 husstander opplever såkalt matfattigdom.

Det er mulig at SIFO tar for hardt i, men etterspørselen etter boliger blir ikke større av dette.

Vi anser det også for sikkert at Norges Bank vil heve styringsrenten igjen, og siden de fleste bankkunder har bevegelig rente, vil låntagerne ganske raskt merke at det koster mer å låne.

Samtidig hevdes det at bankene allerede er blitt strengere, og låner ut mindre. Kanskje basert på skjønn og kanskje basert på såkalte stresstester.

På denne bakgrunn har vi ikke problemer med å spå at at boligprisene vil kunne falle, og mest i Oslo-området.

Selg nå og kjøp senere!

Det som taler litt imot dette, og som kan bli positivt for boligmarkedet, er som sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier, at befolkningsveksten (igjen) er økende. Det kommer ikke så mye arbeidsinnvandring, men det kommer 30–40.000 flyktninger årlig nå. Hvor lenge krigen i Ukraina varer vet ingen (det ser ikke så bra ut), men etterspørselen etter boliger øker. Kommunene klarer ikke å skaffe nok kommunale utleieboliger, og derfor øker etterspørselen i det private markedet. Resultatet er at leieprisene øker kraftig mens boligprisene altså faller.

At det vil mangle utleieboliger skyldes også regjeringens politikk med stadig å øke beskatningen av sekundærboliger. Selv om politikerne vet at en femtedel av husholdningene bor i utleieboliger, og at det nå er en strøm av flyktninger på vei til landet, skrur man igjen en del av tilbudssiden i leiemarkedet. Klokt er det ikke.

For boligeiere som skal selge, kan det være et lyspunkt at leiemarkedet er så sterkt. Det kan nemlig føre til at boligprisene ikke faller så mye de neste månedene.

Veldig positive er vi likevel ikke. Boligprisene har steget 5–10 prosent i år, men de kan falle like mye fremover (i 4. kvartal 2022 og inn i 2023).

Dagens dilemma: Sterk befolkningsvekst er bra. Store flyktningstrømmer fra Ukraina er slett ikke bra, fordi det betyr at den skrekkelige krigen fortsetter.