<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NYTT TILSKUDD: Alofts Hotels er en av 30 ulike kjeder under Marriott-paraplyen. Nyeste medlem i porteføljen er Aloft Bali Seminyak. Kjeden retter seg mot en yngre gruppe reisende med mål om å skape sosiale møteplasser med mye levende musikk. Foto: Aloft

Trykket stemning på åpningsfesten

Musikken har ikke stanset for den globale hotellbransjen. Verdens største hotelleier har åpnet 163 nye hoteller i år.

Publisert 21. aug. 2020 kl. 20.27
Oppdatert 25. aug. 2020 klokken 20.33
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 734 ord

Den globale hotellbransjen er uransakelig. Det meste som skrives om bransjen handler om de store kjedene, men på verdensbasis skal det finnes noe sånt som 700.000 hoteller.

Covid-19 har vært som en svingdør i fleisen på en forsvarsløs pikkolo og lagt mye av bransjen i bakken. Men som Bloomberg kunne fortelle denne uken, nyåpningene av hoteller går unna.

Bransjenettstedet Tophotelnews anslår at det åpner 775 nye hoteller på det amerikanske kontinentet i år. På dette grunnlaget er det sagt at åpner «langt over» 1.000 nye hoteller i verden i år.

Marriott er verdens største hotellselskap med 150.000 ansatte. Under nedstengningen i våres ble selskapet straffet hardt av investorene. Aksjekursen halverte seg, men tok seg senere litt opp slik at kursen er ned rundt 35 prosent i forhold til nivået ved inngangen av året.

SATSER I JAPAN: Marriott åpnet i sommer sitt hotell nummer 800 i Asia. JW Marriott Nara i Japan er det siste tilskuddet. Foto: JW Marriott

For å forstå hvilket imperium dette er må man se på listen alle merkenavnene under Marriott-paraplyen. På selskapets hjemmesider teller vi hele 30 ulike kjeder. Disse tilbyr 7.300 hoteller i 135 ulike land. Kjeden eier for eksempel eksklusive The Ritz-Carlton.

Marriott har åpnet hele 163 nye hoteller så langt i år. Med i disse tallene er fire nye Ritz-Carlton-hoteller.

En kraftig satsning på Asia har fortsatt, uavhengig av Covid-19. Marriott International har i gjennomsnitt åpnet 80 nye hoteller hvert år i regionen. 2020 er ikke et hvileår. I første halvår ble det åpnet 73 nye hoteller her, inkludert 43 i Kina.

MIAMI MED STIL: The Ritz-Carlton South Beach har gjenåpnet etter en totalrenovering. Det var riktignok rett før Covid-19 nådde USA for alvor. Derav den lystige åpningsfesten. Foto: James McEntee

Hilton holder seg

Aksjekursen i New York-noterte Hilton har holdt seg overraskende sterk i år. Mens kursen ved inngangen til året var rett under 110 dollar står den nå i 85 dollar. Og hotellene som har vært under ferdigstillelse er blitt åpnet. Hilton annonserte nylig at de har åpnet 60 nye hoteller verden rundt i andre kvartal av 2020.

Bloomberg har oppsummert flere småaktører som tør å ekspandere i tøffe tider. Skjønnhetsmerket Fresh tar steget inn i hotellnæringen ved å åpne et bittelite hotell i New York. Lille Nobu Hotels har økt porteføljen med en tredjedel i år takket være nye hoteller i Chicago, London og Warszawa. Også PRG Hospitality Group har åpnet nye boutique-hotell i år.

Mandarin Oriental kjører på med planer om å åpne omtrent et dusin nye hoteller i det kommende året. Det sa toppsjefen James Riley i sommer i et intervju med Bloomberg TV.

En hotellkjede som bygger seg opp utenfor paraplyene til de store kjedene er Rocco Forte Hotels. Den er etablert av Sir Rocco Forte og søsterens hans, Olga Polizzi. De har 14 hoteller, først og fremst rundt omkring i europeiske byer.

«I øyeblikket har vi en negativ kontantstrøm på 55 millioner dollar. Normalt har vi en positiv kontantstrøm på 35 millioner dollar», uttalte Rocco Forte nylig til Bloomberg. Han valgte tidlig å gjenåpne mye av serveringstilbudet knyttet til hotellene, mens selve hotellene nå åpner én etter én.

STOR EKSPANSJON: Marriott-kjeden har 146 nye hoteller under oppseiling bare i Karibia og Latin-Amerika. Dette ligger i San Juan, hovedstaden på den karibiske øya Puerto Rico. Foto: Alofts

Det betyr på ingen måte at hotellnæringen durer frem som normalt. Hotellaksjer verden rundt har falt med alt fra 50 til 20 prosent og reflekterer pessimismen blant investorene.

Og verden rundt er det sikkert like mange eksempler på at hotellåpninger er stoppet eller utsatt, som at ting har gått som planlagt.

Et hotell med det skuddsikre navnet George Best Hotel skulle åpnet i Belfast i år. Vel, det har åpnet døren, men den eneste som fikk slippe inn var en advokat. Hotellet er satt under konkursadministrasjon, uten noen gang å ha hatt en eneste gjest.

NEST BEST: Det er riktignok ikke alle hotellåpninger som er like vellykkede. I Belfast skulle The George Best Hotel åpnet i år. Men foreløpig er det bare en bobestyrer som har fått slippe inn dørene. Foto: JASON CAIRNDUFF

Hotellet var et av fem hoteller som Signature Living group hadde planlagt i Belfast. Etterhvert ble det klart at gruppen ikke greide å realisere sine hotellplaner som først annonsert.

En av utfordringene ved hotellet er at mange av rommene allerede er solgt enkeltvis til investorer. Nå skal advokater forsøke å redde hotellet og få det klart til åpning. Det har nemlig åpnet for booking!

Kilder: BBC, Bloomberg, USA Today.