<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NY BOK: «The New Great Depression». Er det en god beskrivelse av tiden vi har i vente? Foto: NTB

Pandemiske investeringstips

Gull, boliger og cash - men helst ikke aksjer. Det er blant investeringstipsene forfatter James Rickards kommer med i sin nye bok «The New Great Depression». Men én viktig ting avskriver han: coronavaksiner.

Publisert 15. jan. 2021 kl. 19.48
Oppdatert 16. jan. 2021 klokken 08.50
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord

Den amerikanske forfatteren, økonomen, advokaten, kommentatoren og investoren James Rickards har begått mange bøker, der dystopiske titler er et slags gjennomgangstema. Debutboken «Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis» i 2011 ble fulgt opp av bøker som «The Death of Money» og «The Road to Ruin: The Global Elites' Secret Plan for the Next Financial Crisis».

I sin nyeste bok «The New Great Depression: Winners and Losers in a Post-Pandemic World», utgitt tidligere denne uken, er ikke tonen særlig mye lystigere. 

Rickards mener den økonomiske nedturen og coronapandemien er mer enn bare en dump i veien, mer enn bare en kort finanskrise som i 2008.

Han har liten tro på at den økonomiske krisen, forsterket av pandemien, vil gå raskt over - til tross for enorme hjelpepakker verden over. Han spår derimot at vi står foran en ny stor depresjon, der veksten vil ligge under gjennomsnittet i lang tid fremover.

Spår aksjekollaps

Hovedårsaken til denne depressive fremtidsoppfatningen er hvordan myndighetene, og da særlig i USA, reagerte på coronapandemien. Rickards er ikke en tilhenger av lockdown, selv om han innrømmer at den kan ha reddet liv fra sykdommen. Og derom strides jo de lærde (og ikke minst de ulærde på internettet).

Troen på en ny depresjon preger også Rickards tro på aksjemarkedet. Oppgangen og rekordnivåene som er nådd i de amerikanske indeksene de seneste månedene avfeier han som begynnelsen på noe langt verre. 

«Aksjer skal falle ytterligere», skriver han. Raset i aksjemarkedet vil starte når tall for fjerde kvartal 2020 bli lagt frem, tror forfatteren.

Derfor er det andre aktivaklasser man bør satse på, ifølge ham. Og løsningen på det meste er gull. I verste fall aksjer i gullselskaper. I tillegg er boliger å foretrekker fremfor næringseiendom, og statssertifikater. Den største aktivaklassen i porteføljen er dog cash, som han også mener er den mest undervurderte. Både fordi den reelle kjøpekraften stiger, og fordi man da har muligheter til å investere i andre ting.

Viktig faktor

Det er nok mange spennende tips og triks i «The New Great Depression» dersom man er på jakt etter andre investeringsalternativer enn å kjøpe Kahoot-aksjer eller plassere pengene i indeksfond. Rickards mener man ikke bør ha hverken lengre eller kortere investeringshorisont enn seks måneder, og kommer med innspill på hvordan man kan legge opp en strategi i aksjemarkedet - selv om han ikke er særlig begeistret for den type investeringer.

Det største problemet er imidlertid at han ikke har fått med seg den aller viktigste utviklingen på tampen av fjoråret. Nemlig at flere coronavaksiner faktisk ble godkjent og sendt ut. 

En storstilt vaksinering var tydeligvis overhodet ikke noe Rickards så for seg, han avfeier det allerede i første kapittel. «En vaksine, selv om det ikke er umulig, er nok langt unna», skriver han.

Et annet problem er lengden på boken. Ikke lengden i seg selv, den er bare litt over 200 sider lang, men at de første to kapitlene handler om hvordan coronapandemien spredde seg og hvordan det var i USA gjennom lockdown i vår. Dette kunne lett blitt kuttet, både fordi stoffet er kjent og fordi mange lesere nok er mest interesserte i selve investeringstipsene som kommer i det siste kapittelet.

The New Great Depression

 

James Rickards

Portfolio/Penguin

208 sider

2021

Pluss:

Enkelt og godt språk (den er foreløpig kun utgitt på engelsk)

Minus:

Overflødige kapitler i begynnelsen

Siste tids utvikling ikke tatt hensyn til

Foto: Forlaget