<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjamaner, Putin-fans og høyreekstreme klovner

John Færseth er en fornuftens røst i møtet med høyreekstreme som tror på Tor og Odin og som elsker Putin.

Publisert 21. mai 2021
Oppdatert 25. mai 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 681 ord
Article lead
lead
NY IDEOLOGI, FORTSATT FORBILDE: For noen tiår siden var Sovjetunionen forbildet for kommunister over hele verden. I dag støtter Russland høyreekstreme i Vesten, fastslår forfatteren. Foto: Dreamstime
NY IDEOLOGI, FORTSATT FORBILDE: For noen tiår siden var Sovjetunionen forbildet for kommunister over hele verden. I dag støtter Russland høyreekstreme i Vesten, fastslår forfatteren. Foto: Dreamstime

Er dette en bok om Russland? Svaret på det er nei. Dette er mest av alt en bok om Russland som symbol.

Med det forbeholdet begynner John Færseth boken sin.

Det er mye å si om utviklingen i Russland, men «Fyrtårnet i øst» handler først og fremst om personene i Vesten som ser Russland som bolverk og forbilde for dagens internasjonale samfunn.

For noen tiår siden var Sovjetunionen forbildet for kommunister over hele verden.

Man trengte heller ikke stå langt ute på venstresiden for å la seg imponere over landets seier over nazismen, over den økonomiske gjenreisningen, utskytningen av satellitten Sputnik og av Jurij Gagarin, som ble verdens første menneske i verdensrommet.

I dag er Russland kilde til falske nyheter, treningsleir for høyreekstremister og et samlingspunkt for ulike miljøer som ønsker å velte dagens verdensorden, skriver Færseth.

Om boken

«Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister» 

Av John Færseth.

477 sider.

Humanist forlag.

Ekspert i mediene

Færseth er utdannet medieviter ved Universitetet i Oslo med Balkan som spesialitet. Mediene bruker ham stadig som ekspert på konspirasjonsteorier, og med god grunn: Han er en fornuftens røst i et felt av gærninger.

I Færseths første bok, KonspiraNorge, var han nådeløst konkret med både islamhatere, arbeiderpartihatere, dypøkologiske vaksinenektere og konspirativt anlagte venstreradikale.

Boken fikk glitrende omtale i denne spalten da den kom i 2013.

To år senere skrev Færseth om Ukraina. Også den fikk god kritikk her i Finansavisen.

Årets bok om de russisk-vennlige konspirasjonsteoretikerne og forvirrede sjelene er også interessant, for så vidt.

Færseth viser stor kunnskap om politikkens blind- og omveier, og står på stø grunn i møtet med alskens ville teorier.

Men utover i boken begynner man å lure på hvor mye tid og krefter man egentlig skal bruke på folk som befinner seg til de grader ute på vidda politisk.

Vår vurdering

+ Viser stor kunnskap om feltet.

+ Står på stø grunn i møtet med alskens ville teorier.

- Hvor mye tid og krefter man egentlig skal bruke på folk som befinner seg til de grader ute på vidda politisk?

Hedning, buer og hetitter

Ta for eksempel Rafael Lusvarghi, en 31 år gammel tidligere militærpoliti og fremmedlegionær som har kommet fra São Paulo i Brasil for å kjempe med de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina. 

Han er selverklært åsatruer med stort vikingskjegg, og har døpt stridsavdelingen sin «Team Vikernes» etter den norske musikeren Varg Vikernes, som siden tidlig på 1990-tallet har vært vel kjent som høyreekstrem, politisk ideolog.

Færseth bruker et helt kapittel på turanismen, en i dag diskreditert teori om et språklig slektskap mellom språkene i Ungarn, Tyrkia, Iran og Sentral-Asia. I mellomkrigstiden ble turanismen til en politisk ideologi om en turansk rase eller kultur, som også inkluderte Tibet, Japan, Korea og de gamle sumererne og hetittene.

Den dag i dag organiserer det høyreekstreme partiet Jobbik «turanske stammesamlinger», med telt, bueskyttere, sjamaner og besøkende representanter for «broderfolkene» i øst.

Boken nevner 43 ganger Daniel Friberg, som begynte sin karriere som nynazist i Nationell Ungdom, ungdomsorganisasjonen til det som i dag er kjent som Den nordiske motstandsbevegelsen. 

Han er blant annet dømt for ulovlig oppbevaring av et AG3-gevær og trakassering, og i 1999 ble han tiltalt for hets mot folkegrupper. 

Nå omtales han som en 43 gammel forlegger og forretningsmann som inntil nylig var direktør for gruveselskapet Viking Mineral. 

Han er slags egenoppnevnt representant for alt-right-fløyen i Norden, en politisk retning som har støttet Trump i tykt og tynt i USA. 

«En grundig gjennomgang av de mangfoldige røttene til det Friberg kaller alternativhøyre, ville krevd en egen bok», skriver Færseth.

I så fall aner vi nye 500 sider med dybdeintervjuer med folk som mener Trump er Gud, Putin er helt og at jorden er flat. 

Det kan være spennende med politiske utgrupper, men for oss holder dette i massevis i denne omgang. 

Så vår oppsummering er: Les boken hvis du liker denslags, men verden går videre om du ikke orker.

FORFATTER: John Færseth (f. 1972) er forfatter og frilansskribent. Han er en av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier. Foto: Forlaget