– Oslo har satt et mål om at 20 prosent av folks transport neste år skal skje med sykkel. I dag er sykkelandelen i Oslo kun snaue syv prosent, og halvparten av alle reiser med bil er kortere enn fem kilometer. Slike korte reiser bør være enkle å erstatte med elektriske sykler.
Han viser til at Linköping, som er sammenlignbar med Oslo, har klart det:
– Der har de allerede oppnådd 27 prosent sykkelbruk og har satt mål om 40 prosent, sier han. Og ja, det er ShareBike som nå leverer anlegget for de elektriske bysyklene i Linköping. Til nå har selskapet fire byer på kundelisten.
– Det blir stadig vanskeligere å kjøre bil i sentrum, parkeringsplasser på arbeidsplasser og nybygg er mangelvare og også eksisterende parkeringsplasser fjernes i høyt tempo. Bilfri mobilitet tvinger seg frem. Ifølge McKinsey kan dette markedet nå en verdi på mellom 300 og 500 millioner dollar i løpet av de neste ti årene, sier Endresen.
Bilfri mobilitet tvinger seg frem. Ifølge McKinsey kan dette markedet nå en verdi på mellom 300 og 500 millioner dollar i løpet av de neste ti årene
– Hvordan fungerer Sharebike-ordningen i praksis?
– Vi leaser ut syklene og ladestativene sammen med programvare, sporingsteknologi og delingsapper. Det vanligste er å lease en pool med elsykler for deling i et tre- til femårsperspektiv. For eksempel tilbyr Ferd Eiendom elsykler på deling til sine leietakere i Asker og på Bryn. Andre bedrifter ønsker å tilby leasing til de ansatte som ønsker seg sin egen elsykkel. En sykkel som koster nærmere 30.000 kroner kan leases for 479 kroner per måned. En elektrisk sparkesykkel kan leases for 199 kroner per måned. Hvis den ansatte i en bedrift trekkes dette beløpet i lønn hver måned, blir det ingen fordelsbeskatning. Hvis bedriften betaler, må de ansatte betale skatt av det hvis den brukes privat. En del bedrifter går enda lenger og betaler ansatte som sykler. Vi anbefaler også å teste ut et belønningssystem ved å velge bilfritt, sier Rynning.
– Hvilke ambisjoner har dere for ShareBike?
– Å ta Nord-Europa. I løpet av fire til seks år skal vi finnes i over 20 byer i seks land og ha en million brukere. Omsetningen skal ligge på en halv milliard kroner. Allerede nå har vi den mest komplette plattformen for elsykkeldeling og bilfri mobilitet i Europa. Vi har god forståelse for teknologi, nesten 20 års erfaring fra bysykkelmarkedet og et godt internasjonalt nettverk. Det tror jeg ingen andre i Europa har. Vårt nettverk er i syv land som samarbeider om plattformen og kjøretøyene. Allerede nå oppretter vi heleide datterselskaper i de landene vi skal inn i. Dette er nødvendig når vi jobber mot kommuner og store bedrifter i de enkelte landene. Sharebike fikk et overskudd allerede i oppstartsåret 2018, men for å nå ambisjonene våre, planlegger vi å hente mer kapital enn den ene millionen vi akkurat hentet inn i folkefinansiering gjennom Monner, hinter Endresen.