<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Casher inn topplederlønn som personlig trener

Argjent Ahmeti omsatte PT-timer for over 1,7 millioner kroner i fjor. – Jeg har knekt koden for å få proppfulle timelister, sier 25-åringen.

Publisert 31. aug. 2019 kl. 12.15
Oppdatert 11. april 2020 klokken 16.12
Lesetid: 7 minutter
Artikkellengde er 1523 ord
FULLE TIMELISTER: Personlig trener Argjent Ahmeti omsatte for 1,7 millioner kroner i fjor.  Foto: Foto: Iván Kverme

– Med en gang jeg setter mine ben på senteret, tenker jeg salg. Det er kundene mine som betaler lønnen min og dem som sender meg på ferie, sier Argjent Ahmeti.

Med en gang jeg setter mine ben på senteret, tenker jeg salg

Han snakker om treningssenteret Evo Fitness på Lillestrøm hvor han er senterleder og personlig trener (PT). Han er ikke bare personlig trener, men årets personlige trener 2018, den mestselgende personlige treneren i Norge gjennom tidene (nesten 2.000 timer) og PT-en med høyest omsetning i Norge. 2018-tallene viser drøye 1,7 millioner kroner. Han gikk rett fra skolebenken til å bli fulltids PT på 12 dager.

– Jeg har sovet mange netter på senteret og ikke vært ute av senteret på dagevis. Jeg hadde ikke tid til å reise hjem, derfor laget jeg seng av treningsmattene og sov her. Jeg dusjet og pusset tenner i garderoben og laget mat på kjøkkenet. Jeg hadde et mål om å bli årets personlige trener, koste hva det koste vil. Det har kostet enormt, men vært verd det, sier mannen som førte sine regnskap til klokken 2 om natten og ble vekket av første PT-kunde klokken 5 om morgenen. I snitt har han 11 PT-timer hver dag. Prisen per time er drøye 600 kroner for hans kompetanse.

Argjent Ahmeti er perosnlig trener og senterleder på EVO Fitness Lillestrøm Ahmeti er også senterleder Foto: Hilde Oreld

Som tiåring kom han til Sarpsborg fra krig og fattigdom i Kosovo. Oppveksten hans var tøff. Det var også starten i et nytt land, med nytt språk og ny kultur. Han måtte integrere seg raskt og være på riktig spor fra dag én.

– Jeg kommer fra ingenting, så jeg setter pris på alt, sier han og takker sin far for å være et godt forbilde på hvordan man kan bli en bra person med gode verdier og en likendes kar.

Jeg kommer fra ingenting, så jeg setter pris på alt

Da de kom til Norge var moren arbeidsledig, og de levde av barnebidraget Argjent og hans bror fikk hver måned. De reiste til Sverige for å ha råd til nok mat. Han fikk heller ikke fortsette med fotball fordi moren ikke hadde råd til egenandelen på 300 kroner.

– Jeg tror at når du har vært der, når du har sett og følt på innsiden hva det vil si å ha det tøft, så vil du få en sann sult på det du ønsker å lykkes med – og du vil lykkes til slutt!

Da familien fikk litt bedre råd, begynte han med fotball igjen. I klubben Sarpsborg 08 lærte han mye om mennesker, relasjoner, tillit, teamarbeid og forventninger. Dette har han overført til sin jobb som personlig trener.

– Jeg har vært innom mange jobber. Jeg startet med dørsalg av Dagbladet som 13-åring, har jobbet på stands, klippet gress, jobbet i servicenæringen, som servitør og bartender. Alt har handlet om mennesker. Egentlig ville jeg bli lærer, men etter ett år på skolebenken kjente jeg at det ikke var et riktig valg for meg. Det er noe helt annet å bygge relasjoner enn å være boksmart. Folk må like meg, og jeg har knekket koden på hvordan jeg skal gjøre trening om til profitt. De to viktigste stikkordene er salg og relasjoner, sier han og heier frem Mari Lundby Nilsen. Hun er en av Ahmetis 70 kunder. Den yngste er 18, den eldste er 72 år.

Jeg har knekket koden på hvordan jeg skal gjøre trening om til profitt

KNEKT KODEN: Ahmeti og PT-kunde Mari Lundby. Foto: Iván Kverme

– 90 prosent av kundene mine mente de ikke trengte meg, og at de kan trene fullgodt selv. Jeg har overbevist dem om at de trenger meg. I min jobb handler det om å fylle kalenderen. Suksessraten i dette yrket er lav: Det er mellom 2.000 og 2.500 aktive, personlige trenere i Norge. Rundt 400 utdannes hvert år. Åtte av ti personlige trenere slutter etter ti måneder i bransjen fordi de ikke klarer å leve av det. Det er et ekstremt hardt yrke, sier Ahmeti som neste uke lanserer sin selvbiografi «Veien til fullbooket» både som e-bok, lydbok og innbundet bok. Boken kommer på eget forlag med samme navn. Målgruppen er andre PT-er, men også dem som lever av salg og vil ha tips, motivasjon og veiledning. Målet er å selge rundt 5.000 bøker i år. Boken har Ahmeti skrevet på togstasjoner, flyplasser, mellom PT-timer, tidlige morgener og sene kvelder.

– Ideen til boken kom etter utallige spørsmål fra andre PT-er som spurte etter mine tips og verktøy for å lykkes i bransjen. Ordet «fullbooket» er en våt drøm for alle selgere der ute, sier han om sin selvbiografi.

Ordet «fullbooket» er en våt drøm for alle selgere der ute

Ahmeti er nærmest uten filter når han snakker til sine kunder. Han spør for eksempel om de er fornøyd med sin egen nakne kropp.

– 99 av 100 sier nei. Da skriver jeg NEI med store bokstaver, så jobber vi sammen som et team til vi får et ja. Det er mange som trener feil og spiser mye dritt. Treningen må gjøres riktig. Du går jo ikke på jobben for å jobbe gratis. Da skal du heller ikke gå på trening uten å få resultater.

– Hvor viktig er trening vs. kosthold?

– Det er ikke noe poeng å møte opp her hvis ikke du har lagt ned en god innsats på kjøkkenet! Kosthold er mye viktigere enn folk tror. Trening er gram, kosthold er kilo. Jeg vil si at 20 prosent er trening, 80 prosent er kosthold.

Trening er gram, kosthold er kilo. Jeg vil si at 20 prosent er trening, 80 prosent er kosthold

– Hva er den største treningsfeilen?

– Folk starter for tøft, hardt og brutalt, med strenge dietter og kanskje fem økter i uken hvis de er utrent. Glem det! Det går ikke i lengden. Det handler om å finne noe som fungerer over tid. Skap en verdi rundt treningen, enten det er for å få mer overskudd til barna, jobben, ektefellen eller kjæresten din. Trening gir mestringsfølelse, selvtilliten blir bedre, du skaper en positiv aura rundt deg hvor du selv føler deg bedre og andre vil like deg bedre – for å nevne noe.

FORLAG: Argjent Ahmeti og kompisen Nathaniel Ayeh (til venstre) eier forlaget Veien til Fullbooket AS. Foto: Hilde Oreld

Henning Holm er PT-sjef i treningskjeden Evo og en nestor på området. Han er også foreleser på Akademiet for Personlig Trening.

– Argjent er et stort talent innen PT-yrket. Det han har fått til er imponerende. Og det har skjedd mye på området siden Argjent ble født og personlig trenings spede begynnelse på midten av 90-tallet, sier Holm.

Omsetningen har økt hvert år siden 1995. I begynnelsen var 90 prosent av PT-kundene de som ville ha hjelp til å komme i gang. Nå er forholdet 50/50 mellom nybegynnere og aktive som vil bli enda bedre.

– Vi ser en enorm vekstrate, og markedet er langt fra mettet. Selv om medlemstallene på norske treningssentre har flatet ut, ser vi at de som trener, bruker mer penger på trening. Rundt 20 prosent av Norges befolkning trener nå på et senter. Nøkkelen er å få de resterende 80 prosentene til å begynne, sier Holm.

I 2017 var totalomsetningen i PT-bransjen på 500 millioner kroner.

– PT-bransjen har vokst med rundt 20 prosent i året de seneste årene. For Evo har veksten vært 25 prosent. Anslag for 2018 er en totalomsetning på mellom 550 og 600 millioner kroner. Til sammenligning var omsetningen i år 2011 på 200 millioner kroner, fortsetter Holm, som legger til:

– Felles for de beste PT-ene er at de er flinke med mennesker. De beste ser mennesket. Kanskje kunne de fleste klart å trene uten PT, men de synes treningen blir morsommere med en personlig trener. Treningssenteret er en av få arenaer hvor folk kun har fokus på seg selv i en ellers travel hverdag. Jeg tror det er en av årsakene til at PT-timer er blitt så populært.

Foto: Iván Kverme

– Det handler om å skape tillit raskt. Jeg må være en interessert person og ikke en interessant person. Individet skal ønske å bruke både tid med meg og penger på meg. Alle trenger en PT; det gjør også jeg, selv om jeg er PT selv.

– Du har et vanvittig tempo. Kan du holde dette i 2019?

– Jeg repeterer aldri et år, og tenker hele tiden fremover. Det er drivkraften min. I år er det boken «Veien til fullbooket» jeg skal ha fokus på, i tillegg til at jeg skal skape noe nytt i bransjen sammen med gode samarbeidspartnere, sier han hemmelighetsfullt og legger til:

– Nå skal jeg legge meg i stabilt sideleie å jobbe 100 prosent i stedet for 300 prosent. Jeg frykter ikke å gå på en smell, men har en positiv frykt. Frykten min er stagnering. Jeg må hele tiden tilpasse turtallet så jeg ikke blir utbrent. Samtidig kan jeg ikke hvile på laurbærene å si at jeg er årets trener 2018. Jeg jakter videre, men innser at det tempoet jeg har hadde i fjor, ikke er holdbart over tid, sier Argjent Ahmeti og kikker diskret på klokken. Neste kundeavtale er ikke langt unna.