Hos oss handler alt om folk. Hvis ikke vi tar vare på de ansatte, har vi heller ikke noe å tilby, sier han og nevner Norwegian og Finnair som eksempler på vellykket samarbeid:
– Vi har bygget opp et spesialistmiljø for rekruttering, ansettelse, trening og administrasjon av flypersonell.
Vår tilstedeværelse i de landene våre kunder opererer i og vår kunnskap om de lokale kulturer og skatteforhold er helt sentralt for at våre samarbeidspartnere skal lykkes i en konkurransedrevet og dynamisk industri.
– Norwegian har fått hard medfart i pressen fordi de ansatte etter sigende skal ha fått for dårlig betalt?
– Vi er nødt til å være konkurransedyktige, parerer Høiby.
– Fra Spania skal vi være konkurransedyktige når det gjelder det spanske lønnsnivået, i Storbritannia og i resten av verden gjelder akkurat det samme.
Vi må ha lokale konkurransedyktige betingelser, og vi samarbeider med fagforeningene for å sikre ryddige forhold.
Tidenes største elfly-ordre
Selskapet har i dag en rekke internasjonale flyselskaper som kunder, med Norwegian som den største. For Finnair ivaretar de det meste på rutene fra Hongkong og Singapore. Der har de ansvar for alt fra salg og service om bord til ansettelse og forvaltning av de flyvende.
Siden oppstarten i 2013 har selskapet vokst til drøyt 5.500 ansatte hvorav 1.500 er piloter og 3.900 er kabinansatte. Selskapet rekrutterer, ansetter, trener og forvalter flypersonell over hele verden i 18 land.
Forretningsideen er å tilby flyselskapene kvalifisert arbeidskraft og selv være en langsiktig arbeidsgiver. Og for å få til dette, må de også sørge for at behovet for personell blir dekket. De neste 15 årene forventes den kommersielle flytrafikken å dobles.
– Estimater viser at det trengs 620.000 piloter og 814.000 nye kabinansatte innen 2033. Derfor har vi gått inn som hovedaksjonær i den svenske flyskolen Scandinavian Air Academy.
2. april i år endret vi navn til OSM Aviaton Academy, og i september i år åpner en ny flyskole i Arendal. Planene er å åpne tilsvarende pilotutdannelser andre steder også. Drømmer du om å bli pilot, garanterer vi jobb etterpå, lokker Høiby.
Utdanningen tar to år og koster rundt 900.000 kroner. Selskapet bidrar også med å tilrettelegge finansiering for elevene. Det er store planer for utbyggingen av flyskolen som har fått navnet Gullknapp Aerial Center. Skolen skal ha 50 ansatte og 100 elever på flyplassen i Froland rett nord for Arendal.
I april 2019 ble det kjent at Høiby bestiller 60 elektriske skolefly. Ifølge OSM Aviation er det tidenes største elfly-ordre. Skoleflyene skal brukes av OSM Aviation Academy. I en pressemelding sier Høiby:
– Vi er stolte av å lede veien mot grønn luftfart.
Flyene er av typen Bye Aerospace eFlyer 2 og har en listepris på rundt 3 millioner kroner.
Fungerer som Finn.no
– Hvor mange ansatte har dere i basen nå?
– 40.000. Seksti prosent av dem er kabinansatte, førti prosent er piloter. Basen fungerer som Finn.no, og gjennom denne har vi gjort arbeidsmarkedet globalt. Her kan vi henvende oss til kvalifiserte personer og tilby dem fast ansettelse i OSM Aviaton.
Vår modell gir både trygghet og fleksibilitet for de ansatte og flyselskapene får den forutsigbarheten de ønsker. Men vi er ikke et bemanningsselskap. Vi representerer en helt ny måte å tenke på, og nå eksporterer vi den norske arbeidsmodellen ut i verden i rekordfart.
Det betyr blant annet at vi tilrettelegger for et godt samarbeid med de ansattes fagforeninger, forklarer Høiby.
Han legger også til at OSM Aviaton har en samarbeidsavtale med Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, og at han ser på denne som en anerkjennelse av selskapets forretningsmodell.
OSM Aviaton gikk i pluss for første gang i november 2014, og har hatt positive tall siden da. Selskapet er gjeldfritt, men Høiby ønsker ikke å røpe bunnlinjen. Topplinjen ligger på rundt 3,5 milliarder kroner. Norwegian eier halve selskapet. Den andre halvparten eies av OSM Ltd.
Padler til jobb
Vi har flyttet oss til hovedkontoret på Godthåp på Lysaker. Her jobber det rundt 30 ansatte. Den administrerende direktøren titter ut av vinduet fra sitt hjørnekontor. Nærmere sjøen er det ikke mulig å komme uten å bli våt.
Det er krusninger på sjøen og blå himmel. OSM-eventyret begynte på sjøen og er tatt videre til luftrommet.
– Å starte dagen med å padle til kontoret, da våkner virkelig sørlendingen i meg. Shipping og luftfart har det til felles at de er internasjonale næringer i tøff konkurranse.
Vi er spesialistene som kan bidra til å gjøre våre kunder mer konkurransedyktige. Derfor har vi ambisjoner om fortsatt vekst.