<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
NORSKE MIKROHUS: David utenfor to mikrohus som står ved produksjonslokalene. Etterspørselen gjør at produksjonen fordobles årlig.  Foto: Siv Dolmen

Norske Mikrohus ønsker å hjelpe førstegangskjøpere inn på boligmarkedet

Norske Mikrohus sjarmerer de som drømmer om en minimalistisk livsstil. På sikt håper gründerne også å åpne døren inn til boligmarkedet for en og annen førstegangskjøper.

Publisert 31. juli 2020 kl. 19.14
Oppdatert 7. aug. 2020 klokken 10.32
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1092 ord

Fenomenet mikrohus oppstod i USA under navnet tiny house, og har blitt til en hel bevegelse. Trenden oppstod rett etter finanskrisen i USA, i en tid hvor amerikanerne slet økonomisk og ikke klarte å betjene boliglånene sine. Senere har det utviklet seg til å handle om å leve mer minimalistisk og miljøvennlig. Nå har mikrohus-trenden nådd Norge.

Vi møter mikrosjef David Reiss-Andersen og mikrodesigner Jeanette Reiss-Andersen i lokalene deres på Økern. Her foregår produksjonen av husene.

– Et mikrohus er små boligenheter på hjul som kan plasseres der man ønsker. De er enkle å flytte på slik at man får mer mobilitet i hverdagen. De er også laget for å gi minimalt med klimaavtrykk, forteller Jeanette.

 Mikrohus gir en økonomisk frihet mange bare drømmer om.
Davis Reiss-Andersen, mikrosjef i Norske Mikrohus

Selv har de begge bakgrunn fra film- og reklamebransjen.

– Jeanette viste meg et bilde av et mikrohus, og vi ble raskt enige om at det er et veldig spennende og fremtidsrettet konsept. Det er ingen tvil om at det er en innovativ, miljøvennlig og energieffektiv måte å bo på, noe vi tenkte at det norske markedet var modent for, sier David.

GRÜNDERE: David og Jeanette Reiss-Andersen i Norske Mikrohus. Foto: Privat

Slik fungerer mikrohusene

 • Pris: Velg mellom 19,5 eller 22,5 m2. Prisene er fortrinnsvis 890.000 og 930.000, før tilvalg. Nye modeller kommer til høsten.
 • Tilvalg: Noen av tilvalgene man kan velge er hvitevarer, plassbygd sofa, vedovn og solcellepakke.
 • Vinterforhold: Mikrohusene er vinterisolerte og har gulvvarme.
 • Lån: De fleste banker vil kunne gi caravanlån for å kjøpe mikrohus. Norske Mikrohus har en avtale med Nordea. BSU kan ikke brukes til formålet.
 • Strøm, avløp og vann: Det behøves en strømledning og vannslange for å fylle opp vanntanken. Avløp behøves ikke da det har et forbrenningstoalett, hvor alt avfall blir til nøytral aske.

Doblet omsetning

Selskapet er en familiebedrift hvor ingen hadde erfaring fra håndverkerbransjen.

– Vi kastet oss rett og slett ut i noe ingen av oss kunne. Vi er fire stykker i administrasjonen, det er meg og David, søsteren min Therese Dencker, som er fabrikksjef og mikroinnovatør Ask Pape som selv bor i et mikrohus på Kjelsås, forteller Jeanette.

 I 2019 omsatte vi for 12 millioner og i år ligger vi godt an med å doble omsetningen.
Davis Reiss-Andersen, mikrosjef i Norske Mikrohus

Selskapet hadde en god vår:

– De siste månedene har vi ansatt 10 nye snekre, da vi er nødt til å øke kapasiteten vår. Til høsten må vi nok ansette 5-10 til. Målet fremover er å produsere 24 mikrohus i kvartalet og vi har derfor doblet lokalene våre. I 2019 omsatte vi for 12 millioner og i år ligger vi godt an med å doble omsetningen. For øyeblikket holder vi på å lage nye modeller på husene våre, slik at kunden i større grad kan velge mellom ulike utforminger, sier David.

MINIMALISTISK DESIGN: Mikrohuset strekker seg over to etasjer. David sitter ikke bare på en trapp, men også på et oppbevaringsskap. Foto: Siv Dolmen

Kundene kan selv skreddersy sine fremtidige hjem ved å velge forskjellige tilvalg. Selskapet tilbyr arealeffektive møbler, solcelle-løsninger, hexagon fliser og fargevalg på vegger og kjøkken. Hvitevarer kan følge med om ønskelig, og det lille huset rommer både vaskemaskin og oppvaskmaskin.

– Mikrohuset er som et kinderegg, du får en rimelig bolig, lever et veldig miljøvennlig liv og du har frihet og mobilitet til å flytte hvor du vil, dersom du skulle få jobb i en annen by. Huset bygges i løpet av tolv uker, noe som er en standard oppsigelsestid i leiemarkedet, forteller David.

Norske Mikrohus AS

 • Navn: David og Jeanette Reiss-Andersen
 • Selskap: Norske Mikrohus AS
 • Forretningside: Produsere og selge mikrohus til privatmarkedet, primært til førstegangskjøpere. Være et alternativ til det tradisjonelle boligmarkedet.
 • Ambisjon: Gå inn i bedriftsmarkedet, blant annet med Norske Mikroreiser hvor ideen er å leie ut mikrohus via Airbnb i blant annet Lofoten.
 • Finansiering: Egenfinansiert. Bygger hus på bestilling og får dermed kontinuerlig inn midler.
 • Eiere: David Reiss-Andersen, Jeanette Reiss-Andersen og Therese Dencker.

Små hus, stor frihet

LYST: Husene har mange vinduer som gir et åpent og luftig inntrykk. Foto: Siv Dolmen

For mange frister det å bo mer landlig. Det behøves kun tilgang til vannslange og strømkabel. Mange av mikrohus-beboerne bor på gårder eller i store hager, med mye grønt rundt seg.

– Mikrohuset gir en økonomisk frihet mange bare drømmer om. En gjennomsnittlig leilighet på Grünerløkka i Oslo koster eksempelvis fire og en halv million kroner. Vi selger en liten enebolig til under millionen. Dette gjør at kjøperne kan bruke pengene sine på å realisere andre ønsker og drømmer de har, forteller David.

Regjeringen har i Granavolden-plattformen oppgitt at de ønsker å åpne for alternative boformer i større grad, blant annet ved å gjennomføre et pilotprosjekt med mikrohus. De ønsker også å forenkle bygningstekniske krav for camping- og villavogner.

– Et mikrohus går under de samme lovene som en campingvogn og dagens lovverk henger etter, og behøver modernisering. Vi måtte for eksempel bygge prototypen tre ganger, før vi nådde vektkravet som er på under 3,5 tonn, sier en lattermild David.

NORSKPRODUSERT: Tømrer Kim Hande og maler Ilirian Ramadani jobber med å ferdigstillle et mikrohus. Hunden Isel er som regel med på jobb. Foto: Siv Dolmen

Norske Mikrohus er i startfasen av et mulig pilotprosjekt med OBOS hvor målet er å lage en mikrohus-landsby på Fornebu.

– Det at en så seriøs aktør som OBOS ser et potensiale i husene våre bekrefter at dette er en fremtidsrettet boform. Vi har også masse spennende som skjer fremover, blant annet Norske Mikroreiser, hvor planen er å leie ut mikrohus via Airbnb i forskjellige turistbyer i Norge, sier David.

Netflix-inspirert

En av mikrohus-beboerne er Ida fra Sverige. Hun har bodd i mikrohuset i over ett år nå. 

– Huset på 22 kvm føles mye større enn man skulle tro fordi arealet er så effektivt utnyttet. Innredning og møbler er spesiallaget for å passe inn, samtidig som takhøyden og vinduene gjør at huset fremstår lyst og åpent.

LYST OG LUFTIG: Mikrohuset sett fra badet. Foto: Siv Dolmen

Ida hadde nylig kjøpt leilighet i Tønsberg da hun bestemte seg for å selge og kjøpe et Mikrohus i stedet. Ideen fikk hun fra Netflix-serien «Tiny House Nation». 

– Jeg ønsket å bo landlig med mulighet til å flytte på meg om jeg skulle ønske det. Dessuten likte jeg godt ideen om å eie mindre. Det gir mer kontroll og større frihet, samtidig som jeg tar hensyn til klima og miljø, forklarer Ida.

Hun setter pris på en enkel og minimalistisk livsstil. 

– Alt har sin faste plass og det skal lite til for å ha det ryddig og hjemmekoselig. Selv om det er lite, er det viktig at det skal føles som et fullverdig hjem hvor jeg kan lage mat, slappe av og ha besøk av venner. Uansett hvor jeg drar har jeg alltid hjemmet mitt med meg.