<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Teamet bak Renteradar. Fra venstre: Sindre Noss, Finn Olav Brækken, Stian Ihasee og Fredrik Stang Heffermehl. Foto: Eivind Yggeseth

Vil spare nordmenn for milliarder i boliglånsrente

Renteradar.no har utviklet en gratis tjeneste som hjelper brukerne få den beste boliglånsrenten. Siden nyttår har brukermassen vokst fra 2.000 til 28.000. 

Publisert 14. aug. 2020 kl. 19.54
Oppdatert 17. aug. 2020 klokken 18.26
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 776 ord

En gjennomsnittlig bruker av tjenesten kan ifølge Renteradar.no spare 10.000 kroner i året og 125.000 kroner over lånets løpetid i renteutgifter. Selskapet ble startet i 2019 og veksten har skutt fart i år.

– Vi så at det var vanskelig å navigere i boliglånsmarkedet, og at mange betaler mye mer enn nødvendig. Det er kjedelig og tidkrevende å finne beste rente og bytte bank, og vi ønsket å forenkle denne prosessen, forklarer daglig leder og ingeniøren bak Renteradar.no, Fredrik Stang Heffermehl.

BETALER FOR MYE: Daglig leder i Renteradar.no, Fredrik Stang Heffermehl, forteller at forbrukerne betaler alt for mye i boliglånsrenter. Foto: Eivind Yggeseth

For høy tillit til banken

Tjenesten er helautomatisk og brukerne trenger bare å logge inn med BankID på mobil. 

– Renteradar.no henter den nåværende renten på boliglånet ditt og denne sammenlignes med renten man kan få i andre banker. Du kan prute på renten din ved å trykke på en knapp, og vi jobber med å gjøre bytte av bank enklere, forteller medgründer Sindre Noss, som har bakgrunn fra DNB Markets.

Han mener nordmenn har for høy tillit til bankene.

– Nordmenn er altfor lojale og opptatte av å ha et godt forhold til banken sin. Bankene tjener veldig godt på denne holdningen og som resultat betaler nordmenn rett og slett for mye i renter. De har for høy tillit til banken, forteller Noss engasjert.

Han forteller videre at enkeltkunder blir utnyttet.

– De etablerte bankene gir individuelle priser. Et godt eksempel er to naboer i et rekkehus som har nøyaktig like lån, men ofte betaler vidt forskjellig. Den ene naboen som er flink til å prute ned renten sin kan spare flere hundre tusen over lånets løpetid. Slik utnytter bankene at mange kvier seg til å forhandle renter.

Renteradar.no (Forbrukerøkonomene AS)

  • Eiere: Fredrik Stang Heffermehl, Sindre Noss, Finn Olav Brækken og Axan Invest, i tillegg til rundt 30 mindre eksterne investorer som bla. ansatte fra Askeladden, Spacemaker og Nurx.
  • Forretningsidé: Hjelpe nordmenn med å få den beste boliglånsrenten med et klikk.
  • Ambisjon: Gå internasjonalt i løpet av høsten.
  • Finansiering: Egenkapital, samt etableringslån på 2,4 millioner fra Innovasjon Norge. Totalt har de nylig hentet inn 4,7 millioner kroner i ny finansiering.

En del av noe større

Dersom alle som hittil har registrert seg på Renteradar.no faktisk hadde prutet eller byttet bank, hadde de spart nesten 3,5 milliarder kroner.

– Vi er en del av bølgen som handler om mer transparens i markedet. Den siste tiden har det blitt et større fokus på dette, og vi er ikke den eneste aktøren som tilbyr tjenester som sammenlagt sparer forbrukerne og samfunnet for utrolig mye penger. Vi har påpekt en feil ved boliglånsmarkedet og er med på å bidra til å stramme opp i det. Det er noe mange er takknemlige for, forteller medgründer Finn Olav Brækken, som selv har bakgrunn fra Nordea Markets.

Vi ønsker å være en kostnadseffektiv kanal for vekst for bankene med de beste betingelsene.
Fredrik Stang Heffermehl, daglig leder og gründer i Renteradar.no

– Hvordan tjener dere penger?

– Det er viktig for oss å holde tjenesten gratis for forbrukerne, og det er bankene som er våre kunder. Per i dag får vi betalt for all trafikk vi generer til bankene, men vi jobber mot en betalingsmodell der bankene kun betaler for trafikken som faktisk blir kunder. Vi ønsker å være en kostnadseffektiv kanal for vekst for bankene med de beste betingelsene, forteller Heffermehl.

STORT MARKED: Gründerne forteller om et marked som har mye potensiale. Foto: Eivind Yggeseth

Selskapet har fått et par banker på kundelisten så langt, men det har tatt tid.

– I dag har vi en avtale med Sbanken og Bulder Bank, vi tester også med Landkreditt. Vi er i dialog med flere, men det er overraskende lange prosesser i bankene. Dette til tross for at vi tilbyr billig kundetilgang, forteller Heffermehl.

Tilsammen har brukerne av tjenesten over 83 milliarder i boliglån.

– Samlet sett kunne nordmenn spart 7 til 8 milliarder kroner årlig, i stedet er det bankene som sitter igjen med denne fortjenesten, forteller Heffermehl.

Bankene tjener godt på at nordmenn er lojale mot banken sin.
Sindre Noss, medgründer i Renteradar.no

Konseptet har utviklet seg og blitt til underveis.

– Det er et stort marked som har enormt potensiale. Det vanskeligste er å være tydelig nok i budskapet vårt og få brukerne til å forstå at det å bytte bank ikke er en tidkrevende og omstendelig prosess, forteller Stian Ihasee som nylig ble med i teamet som frontend-utvikler.

TEAM PÅ FIRE: Selskapet har hatt en enorm vekst og i sommer hadde de i tillegg tre summer interns. Foto: Eivind Yggeseth

Hva er veien videre?

– Vi skal ekspandere ut av Norge i løpet av høsten. Vi har allerede ansatt en på bakken i det første markedet vi skal inn i og er klare for å ta Renteradar.no internasjonalt, forteller Heffermehl hemmelighetsfullt.