– Jeg sto alene på Fornebu og hørte på podcaster mens jeg malte kunst. Senere samme dag i 2017 hadde jeg invitert Arne-Morten på middag. En time senere stiftet vi Bookis, sier Brurok.
Eureka! Fraktproblem løst
– Det er ikke kjøperne i bokbransjen som er problemet, det er selgerne. Bøker er så billig at det må være utrolig enkelt å selge hvis du skal være motivert for å gjøre det. Ikke som den reisen jeg hadde med boken om årsregnskap. Vi så at vi kunne gjøre det mye enklere å selge. Enkelt å legge ut titler for salg, enkelt å levere og betale. Hvis vi gjorde alt lekende lett, kunne vi få i gang selgerne i bokmarkedet, sier Willumsen.
GATEKUNSTNER: Lasse Brurok har smykket ut flere byrom. Han kunne leve av kunsten, men da kompis Willumsen lanserte ideen tok det ikke mer enn en time før Brurok ble Bookis-medgründer. Foto: Iván Kverme
Kort fortalt fungerer Bookis slik: Alle som ønsker, kan selge sine brukte bøker på Bookis. Skal du selge, må du lage deg en bruker. Den som skal kjøpe, gjør det samme. På få sekunder legger du ut dine bøker for salg. Prisen bestemmer du selv. Når en bok er solgt, sendes den ved å legge den ferdig pakket på dørmatten eller i postkassen. Skal du kjøpe nye bøker, fungerer Bookis som en hvilken som helst annen nettbutikk. Og den som selger, betaler ingen gebyr. Det er kjøper som betaler et tjenestegebyr pluss frakt.
Med Bookis har vi kun hatt ett fokus: Å løse problemer for lesere og forfattere
– Det med frakt har vi faktisk vært med å lansere i Norge sammen med Helthjem, og senere med Premo i Sverige. Skal du selge en bok, pakker du den inn med noe du har hjemme, du får en referansekode som skrives på pakken, deretter plukker avisbudet opp pakken direkte fra postkassen eller dørmatten. 90 prosent av våre kunder bruker dette tilbudet i Norge i dag, sier Brurok.
Samarbeider med BoldBooks
Det siste året har Bookis vokst med nesten 150.000 brukere og har passert 200.000 brukere. De har også utvidet virksomheten til Sverige. I Norge har de landets største utvalg av norske titler. De er anslagsvis 2,5 til 3 ganger større enn de andre forlagene.
MØTTES I PANSERBATALJONEN: Arne-Morten Willumsen (til venstre) og Lasse Brurok. Foto: Iván Kverme
– Vi får jo alle de norske bokhyllene på vårt varelager. Det har ikke Ark, Norli, Tanum og de andre tilgjengelig, sier Willumsen.
– Og vi ser at det er en stor bredde i det som kjøpes. Vi henvender oss til dem som leser mye og regelmessig. Men noe av det beste, er at vi også tar forfatterne på alvor. Både kjøper og selger kan velge å gi royalties til forfatterne når de kjøper brukte bøker. Forfatterne digger royalties, og nå kan vi jobbe enda mer for dem, fortsetter Brurok.
– Hvordan da?
– Vi har nylig inngått et samarbeid med BoldBooks, plattformen som hjelper forfatteren å gi ut boken selv. Der får forfatterne all hjelp de trenger for å ferdigstille boken og selge den direkte på Bookis. Vår felles ambisjon er å gi mer til forfatterne. Det som pågår nå, og som er i den spede begynnelse, er et maktskifte: Makten skal sentraliseres rundt innholdsskaperne, nemlig forfatterne. Forlagene skal ikke lenger være premissgivere, sier Willumsen og legger til:
– Dessuten tar ikke vi noe cut av det som gis. Vi lar selger og kjøper gi bidrag til forfatteren uavkortet. Slik gjør vi delingsøkonomi mer bærekraftig: produsenten må få betalt.